Saint-Emilion | Château Tauzinat l’Hermitage

De winter is een perfecte Bordeauxtijd. De strakke en elegante wijnen passen perfect bij het winterse weer en bijbehorende maaltijden. Vandaag reizen we af naar Saint-Emilion, een van de vele appellations van Bordeaux. Naast de A.O.C. Bordeaux zijn er nog 56 andere Bordeaux appellations en dat is niet verwonderlijk voor een streek met ruim 100.000 hectare. Dat is net zoveel als geheel Duitsland.

Saint-Emilion is de grote broer van Pomerol met 5500 hectares wijngaarden. Saint-Emilion is een lieflijk en prachtig stadje en de wijnstreek Saint-Emilion is de eerste die door Unesco is uitgeroepen tot werelderfgoed. Er zijn in Saint-Émilion twee classificaties, St.-Émilion AOC en St-Émilion Grand Cru AOC. Binnen de laatste heb je ook nog A en B. Merlot en cabernet franc spelen hier de hoofdrol.

Vandaag hebben we het over Château Tauzinat l’Hermitage, dit ligt op het plateau van Saint-Emilion. Tauzinat staat bekend om de truffels die er groeien. Tauzinat is afgeleid van tauzin-eiken, Pyreneese eiken. De kwaliteit van de wijn van Tauzinat l’Hermitage werd al erkend op de Parijse Wereldtentoonstelling in 1889, mind you! 9 ha merlot en cabernet franc op een klei-kalkbodem leidt tot een elegante, klassieke, frisse, aromatische en doordrinkbare wijn.

Antoine Moueix kocht Tauzinat l’Hermitage in 1953 en sinds 2013 staat Claire Moueix samen met haar man Cyril Basteau aan het roer. Clair is ook verantwoordelijk voor de chique Pomerol Taillefer. Claire is bescheiden met hout. De vinificatie gebeurt in betonnen cuves. De wijn rust voor 33% in nieuwe barriques en voor tweederde in een jaar oude vaten.

Proefnotitie: Fluweelzacht structuur met een zwoel karakter. Soepel met veel sap van rood en zwart fruit en body. Deze wijn wordt alleen maar beter als je er iets bij eet. Gegrild vlees, suddervlees, oude kaas, in die orde.

Château Tauzinat l’Hermitage wordt geïmporteerd door De Monnik Dranken. Info over verkrijgbaarheid? Even een mailtje naar Info De Monnik

ChvZ


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl