Port Wine Day & Bulas!

In Nederland vielen de mussen van het dak, maar in Porto is het weer een graadje anders. Koeler en frisser. Dat mag de pret niet drukken voor de derde Port Wine Day. Een lovenswaardig initiatief voor een beperkt aantal journalisten uit binnen- en buitenland. De verkoop van Port staat onder druk en dat is al jaren zo. Dat heeft enerzijds te maken met onbekendheid met het product en anderzijds met de wat lome marketing hieromtrent.

Met de Port Wine Day hoopt het Institutio dos Vinhos de Douro e do Porto hier iets aan te doen. Ëen dag lang worden de journalisten ontvangen door de diverse quintas in het wonderschone Douro dakl en één dag worden ze ondergedompeld in alles wat met Port te maken heeft.

De Douro

Geen mooiere wijnstreek dan de Douro en velen zullen dat beamen. Toch heeft de streek het zwaar. Op 40.000h hectares zijn er 100.000 growers of eigenaren. De meesten hebben te weinig revenuen om er überhaupt van te kunnen leven. De grotere en levensvatbare bedrijven maken steeds meer stille wijnen om mono-cultuur te vermijden. Maar het blijft lastig. De Douro is arm en sommigen leven ‘in misery’. En dat voor een streek kwaliteitswijn maakt.

Bulas!

Bulas is eén van de quintas die de deuren openstelde voor het journaille. Het is een gecreëerd merk. Met hun eigen quintas resp. Quinta FozCeira en Quinta da Costa de Baixo konden ze zich te weinig profileren op de markt vandaar dat ze 2009 zijn begonnen met Bulas. Het beste van de druiven gaat naar Bulas. Het bedrijf waar we de lunch gebruiken , in dit geval Quinta da Costa, ligt uniek schitterend bovenop een heuvel heeft Quinta do Crasto en Niepoort als buren.

Ze zijn gespecialiseerd in Vintage Ports en dat heeft alles te maken met het terroir – wijnbouw schijnt op deze plek al te bestaan sinds 1256 – hoogte en ouderdom van de stokken. Bulas heeft 100 hectares. En dat is groot voor de Douro. Ze maken naast excellente Vintage Ports prachtige Tawny en exquise droge wijnen. Foane Duarte is hier de wijnmaakster, een dame die weet waarover ze het heeft.

Port Wine Day

Port wine Day is als vanouds georganiseerd in het Congrescentrum van Porto. Vandaag is gekozen voor alles in één ruimte. In de praktijk betekent dit dat als je binnenkomst rechts de tafels staan voor de tasting van die middag. Links de stoelen opgesteld staan voor de speeches van o.a. Heini Zachariassen van Vivino, en rechtsachter een masterclass voor portwijnen is en tussen de tafels voor de lunch.

Het kan allemaal wel, maar bij de master class moet er een headsetje op om e.e.a. te kunnen horen. Excellente Ports worden hier geschonken waaronder een anderhalve eeuw oude Port van Quinta da Costa van Bulas, en een Kopke Colheita Branco uit 1935.

Indeling Ports

Gustavo Roseira van Quinta do Infantado legt in een notendop uit het nu zit met de indeling van Ports, iets wat niet voor iedereen begrijpelijk is en wat ook niet vaak goed wordt uitgelegd. Een van de Port Wine Talks had hier bijvoorbeeld goed over kunnen gaan. Je moet een product kennen voordat je erover kunt praten en schrijven.

Grofweg komt het erop neer dat Ruby Ports worden opgevoed op glas en tawny’s op hout. Ruby’s omvatten: Reserve, LBV, Vintage en crusted. Tawny’s omvatten 10, 20, 30, en 40 jaar oude Tawny’s, very old, Garrafeira (opgevoed op hout en daarna op grote flessen) en Colheita ( een vintage met een tawny opvoeding).

En natuurlijk is er ook witte Port: Reserve, 10, 20, 30 en 40 jaar oude Ports en Colheita.

Volgens Gustavo van Quinta do Infantado is er niets simpeler dan Ports en hij is verbaasd als ik en mijn Australische collega hem uitleggen dat we al jaren in de wijn werken, maar dat werkelijk niemand dit ons ooit zo heeft uitgelegd.

Port!

Een streek als de Douro moet je koesteren. Zoiets komt niet meer voor. In marketing zijn er stappen te zetten. Zoals uitleg over de diverse Ports en de suggestie om Port altijd en ALTIJD KOUD te drinken. Gewoon een campagne van : Drink it Cold Even in the Winter. Het is een unieke drank en dat moeten we nooit vergeten.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl