Praktische tips | Voor bierpairing

Op initiatief van CRAFT, de branchevereniging voor onafhankelijke brouwerijen in Nederland, zijn er praktische tips en adviezen gedeeld om stappen te zetten in het combineren van spijs met bieren. Veel fine dining restaurants werken vooral met wijnarrangementen. Hier is volgens de tientallen aanwezige experts al langere tijd een verandering in gaande en is het tijd voor bier aan tafel. Want bier is meer dan pils alleen, en gasten willen smaak en beleving.

Acht tips voor het schenken van bier

1. Hoe te beginnen? Kijk op craftbrouwers.nl om een brouwerij bij jou in de buurt te vinden en vraag naar de mogelijkheden om samen te werken. Wil je een stap verder gaan? Benader een biersommelier via de website van StiBON. Nederland telt bijna 500 afgestudeerde Internationaal Diplom Biersommeliers.
2. Leer de verschillende biertypen kennen. De naam van het biertype is als een kompas om te navigeren in de wereld van bier. Dit geeft je richting in het kleur-, geur- en smaakprofiel, wat het combineren met een gerecht weer makkelijker maakt.
3. De vier basisingrediënten van bier geven de extra én verschillende smaak dimensies aan bier. De gebruikte mouten, hop, gist en uiteindelijk ook water zorgen voor de smaken in bier. Zo brengen geroosterde mouten smaken als karamel, rozijnen of koffie en chocola. Verschillende hopsoorten kunnen weer fruitige tonen geven. Toegevoegde kruiden in een bier kunnen soms makkelijk samengaan met complexe gerechten.
4. De opbouw van bieren aan tafel kent ongeveer dezelfde lijn als in de wijnwereld: van fris licht naar voller, donkerder en complexer.
5. Een licht fris en/of zuur bier tussendoor kan heel verfrissend werken en de smaakpapillen resetten. Veel gasten vinden het overigens een fijne bijkomstigheid dat bier vaak lager is in alcoholpercentage.
6. De keuze van glaswerk is belangrijk. Een vol 25cl glas kan gasten afschrikken. Verras de gasten met bier in een, niet tot de rand vol geschonken, wijnglas of een TEKU-glas. Merkglazen zijn onderscheidend, maar niet ideaal voor aan tafel. Daarnaast werken brouwerijen soms met 75cl flessen waar je mooi uit kan serveren. Vooral dit formaat flessen doet het goed bij gasten.
7. Een voordeel van bier is dat het koolzuur heeft. Let hierbij wel op dat door een glas veel te walsen, de koolzuur minder wordt en het mondgevoel verandert. Doorslikken van bier is belangrijk, omdat het ook om de nasmaak gaat. Daar wordt bepaald of je nog een slok wilt nemen.
8. Als laatste tip: mocht je een contract met een brouwerij hebben, kijk naar wat de mogelijkheden zijn om ook andere bieren te schenken van fles. Of nog simpeler, sluit geen contract af om je eigen onafhankelijkheid te behouden.

Bron: pb


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl