AH | Provence rosé

Vorige maand bespraken we roséwijnen van Albert Heijn van buiten de Provence. Vandaag komen de Provence rosé ‘s aan de beurt.  Provence is het oudste wijngebied in Frankrijk met een ontspannen bevolking en rosé’s met een kenmerkende eigenheid. De Provence is zelfs één van de oudste wijngebieden ter wereld, de Phoeniciërs hebben de wijnstok hier geïntroduceerd. De Romeinen veroverden rond 200 v.Chr. het gebied en noemden het Provincia Romana en gingen verder met wijnmaken Het gebied kent vele druivenrassen en terroirs, maar de kalkhoudende klei overheerst én grenache, syrah, tibouren, rolle en vermentino. Er zijn drie appellations – Coteaux de Varois, Aix en Provence en de alom bekende Côtes de Provence én 5 subterroirs. De Provence wijnen van Albert Heijn komen uit de Côtes de Provence.

Hoe maak je rosé?

Voor rosé zijn er vier mogelijkheden, hoewel de vierde officieel niet mag in Europa voor stille wijnen. De eerst is licht persen met bijvoorbeeld een pneumatische pers, de kleur zal dan licht zijn. De tweede methode is om licht geperste druiven langer te laten inweken. Hoe langer de periode, hoe donkerder de wijn zal worden. Bij de derde ‘saignée’ methode wordt van het eerste aflopende sap van druiven bestemd voor rode wijn, rosé gemaakt. Rode wijn toevoegen aan witte wijn wordt in de champagne gedaan en buiten Europa. In de Provence wordt licht geperst en werkt men vooral met grenache en daarnaast cinsault en syrah.

De Provence wijnen van Albert Heijn:

  • Domaine de Saint Ser Bio  € 11,99 Een crèmige, zachte en fruitige rosé. Gedomineerd door grenache, een echte Provence rosé. Deze  komt trouwens uit de buurt van de stad Aix-en Provence, uit het wijngebiedje Sainte Victoire. Domaine Saint Ser werkt sinds 2013 volgens de bio-dynamische principes.
  • Chateau la Gordonne € 8,79 Een oude vertrouwde bekende met een nieuw label! De druiven voor La Gordonne worden uiterst zorgvuldig en zacht geperst waardoor er maar een klein beetje kleur vanuit de schil in het sap terechtkomt. Daardoor krijgt de wijn de zalmroze kleur en verfijnde smaak. Een echte zachte, crèmige Provence rosé met voornamelijk grenache.
  • Saint Louis de Provence € 6,99 Een Provence rosé van grenache, cinsault en syrah die licht geperst is met de pneumatiche pers . Een lichte en zachte zeer doordrinkbare wijn. Is het al vijf uur?
  •  Grain d’Azur Provence rosé Er zijn Provence rosé’s in alle soorten en maten, maar de inkopers van Albert Heijn zorgen ervoor dat alleen de beste de schappen halen. Zoals deze uiterst betaalbare Grain d’Azur. Zalmkleurig, een licht vetje, rood fruit en zeer doordrinkbaar. Is het al vijf uur? € 7,99
  • AH Excellent Selectie Côtes de Provence € 8,29 Een Côtes de Provence rosé uit het boekje: romig zacht, zalmroze, fruitig en lieflijk. Zeer goede prijs-kwaliteit verhouding!
  • Recit de Provence Rosé € 8,49 Van dit getekende zomerse etiket word je al vrolijk. En van deze rosé met een makkelijke schroefdop word je helemaal blij. Een easy-going lekkerere zachtfruitige borrelwijn.

ChvZ


Rubriek(en):
Wijn

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl