Puur-natuur-Beaujolais | Nicolas Pavie

Alles op je eigen manier doen en geen enkele concessie, zo laten de wijnen en de persoon van Nicolas Pavie zich het beste omschrijven. De Beaujolais wijnen van de eigenzinnig Nicolas Pavie zijn gebotteld als Vin de France én zijn getooid met wax, een toevoeging die je bij de beste wijnen ziet en niet direct verwacht bij Vin de France. Zie daar het inzicht van Pavie in een notendop. Vrijheid om wijn te maken volgens je eigen visie (Vin de France) en kwaliteit in de presentatie (wax). Kun je nagaan: Pavie begon pas in 2015 in de omgeving van Theize wijn te maken. Het wijndomein startte in 2015 met 1 hectare, sinds 2021 beslaat het domein 2 hectare.  Pavie werkt zeer kleinschalig, organisch en bij voorkeur handmatig: in de wijngaard en in de kelder. Als het echt niet anders kan, wordt er machinale steun ingezet. Het domein is verdeeld in 4 wijngaarden welke apart worden geoogst and gevinifieerd. De grond is een combinatie van zand, klei, leisteen en kiezels.

Organisch

Nicolas komt uit Normandië en wilde terug naar het platteland, hij had het gehad met het hectische leven in de stad. Hij deed oenologische ervaring bij diverse wijnmakers in Frankrijk en ging vervolgens in het zuiden van de Beaujolais in de buurt van Theize aan de slag. Voor Nicolas was de grelinette een uitkomst. Dit is een handmatig apparaat dat grond aan de voet van wijnstokken omploegt zonder al te veel verstoring. De grelinette ziet eruit als een grote vork. Doel is namelijk rust in de wijngaard, net zoals rust in het eigen hoofd van Nicolas. Met zijn grelinette en een kleine kelder produceert Nicolas stilletjes en nederig enkele van de meest opwindende wijnen die uit de Beaujolais komen.

De oogst is handmatig en er wordt gebruik gemaakt van kleine kratten. De maceration duurt 3-4 weken met hele druiventrossen op basis van infusion. Het persen is handmatig (!) en er wordt minimaal gebruik gemaakt van een pomp. De botteling, het kurken, het labelen en waxen gebeurt allemaal met de hand.

Op de 2 hectares produceert Nicolas Pavie een paar duizend flessen per jaar, het kan oplopen tot 4.500 flessen, maar dat is uitzonderlijk. Op internet is Nicolas Pavie niet of nauwelijks te vinden, ook dat is maar afleiding. Zijn naam kom je vooral tegen bij sites die over vins naturels gaan.

De zes wijnen – Ballade en Grelinette | Grande Illusion | Grenilette Futee | Incipit Carpe Silentia | La Grelinette Cendrée – zijn letterlijk handgemaakte eigen producten. Het zijn hele intense wijnen met een boersigheid en een stinkertje die we in theorie wel kennen van de Beaujolais, maar niet meer zo vaak tegenkomen.

Sowieso is de wijnwereld al bijzonder omdat je wijnen drinkt van plekken waar je bij wijze spreken nooit van hebt gehoord en opeens op een kaart kunt aanwijzen. De wijnen van Nicolas Pavie zijn nog meer speciaal omdat er maar heel weinig van zijn en ze volstrekt uniek zijn in hun smaakbeleving.

Beaujolais zoals Beaujolais moet zijn. Boers, een stinkertje, geconcentreerd. Wijnen die je een paar uur van tevoren moet decanteren. Wijnen met lengte en verdieping. Balans, lengte, complexiteit en intensiteit. Beter dan dit zul je ze niet vinden.

ChvZ

 

De 6 wijnen van Nicolas Pavie zijn te koop bij Best of Wines: BOW Pavie


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl