Saumur | Château de Parnay

De Loire is zo dichtbij en tegelijkertijd op wijngebied heel ver weg. De Loire is in Nederland niet of nog niet heel populair en dat is jammer want er komt zo veel goeds vandaan op vineus gebied. De Loire is ook nog eens gigantisch groot en heeft 69 appellations. De Loire loopt van de Atlantische oceaan tot schuin onder Parijs en telt 38.0000 hectares wijngaardareaal, daarvan is 15.000 beplant met cabernet franc. Deze is vooral bekend als bijdruif in Bordeaux, maar staat ook solo zijn mannetje. In de Loire staan hiervan 15.000 hectares aangeplant, in de rest van Frankrijk nog eens 20.000.

Cabernet franc dus. In de Loire worden vooral veel witte wijnen gemaakt én dus rode van de cabernet franc. De appellation Saumur en Saumur-Champagny in de Loire zijn erom bekend. En daar is Château de Parnay gevestigd. Die maakt twee prachtige wijnen van cabernet franc én een waanzinnig mooie Saumur blanc van chenin blanc. In Saumur is houtopvoeding bij rode wijn niet verplicht, maar het mag uiteraard wel.

Chateau de Parnay

Gefortuneerd zakenman Antoine Cristal kocht eind 19e eeuw het château en de wijngaarden. Vanaf toen deed hij niets anders meer dan in de wijngaarden werken en wijn maken. In die tijd niet al te gemakkelijk want het spook phylloxera bracht Frankrijk in een diepe crisis. Cristal was een van de eerste die zijn stokken entte op resistente Amerikaanse stammen én draden gebruikte om de wijnstokken te geleiden.

Château de Parnay ligt iets ten oosten van Saumur in het plaatsje Parnay aan de rivier de Loire. De 35 hectares aan wijngaarden liggen in Saumur Champigny en Saumur met een terroir van klei en kalksteen. Drie van de vier percelen liggen op La Côte, zo’n 200 meter van de rivier de Loire. Het vierde perceel ligt in het hoger gelegen Dampierre-sur-Loire en heeft butte de la folie als bijnaam .

Le Clos d’Entre les Murs is, zoals het woord Clos al zegt, ommuurd. De wijnstokken worden door de muren geleid naar de zonnige zuidkant van de muren, waardoor de chenin heerlijk met het koppetje in de zon kan rijpen. De wijngaard Le Clos is al ruim tien jaar een historisch monument.

Na de dood van Cristal in 1931 raakte het wijngoed langzamerhand wat in verval. De huidige eigenaar Régis Vincenot, tevens eigenaar van Château Princé en champagnehuis Vincenot, heeft Château de Parnay in volle glorie hersteld en maakt nu prachtige biologisch gecertificeerde wijnen.

De wijnen

Saumur Blanc Chemin des Murs: Chenin is ongelofelijk veelzijdig, je kunt er alle kanten mee op. De Chemin des Murs is een van de meest chique chenins die je kunt proeven. De druiven voor deze wijn komen uit het heuvelachtige gebied dat uitkijkt over rivier de Loire, met een bodem van klei en kalksteen: tuffeau. De wijn heeft een tropische aanzet en een zekere vettigheid gecombineerd met zuivere witte fruittonen. Een dijk van een wijn met veel lengte. Kan makkelijk tot 10 jaar ouderen. CAP € 20,–

Saumur Champigny Le Clos de Chateau de Parnay: De cabernet franc komt uit wijngaarden op de heuvels die aan de rivier liggen met een terroir van klei en kalksteen. De wijn rijpt 12 maanden op hout en 12 maanden rijping op de fijne lie. Het is een karaktervolle wijn en bloemige wijn met veel rood fruit, een goede structuur met zijdezachte tannines en de frisheid van de Loire. Deze wijn zal door zijn rijpheid verrassen. CAP € 22,50

Saumur Champigny Chateau de Parnay: De cabernet franc-druiven komen van sites met veel zonexposure en invloed van de Loire. Deze wijn is een stevige jongen met aroma’s van frambozen- en aardbeien, gecombineerd met een stevige structuur. Het is een echte eetwijn met veel karakter en doordrinkbaar door het echte Loire-karakter. CAP € 40,00

De wijnen van Chateau de Parnay zijn biologisch gecertificeerd.

ChvZ

De wijnen van Chateau de Parnay zijn verkrijgbaar bij de betere wijnwinkel. Adres in de buurt? Even een mailtje naar info@monnik-dranken.nl

 

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl