Randy Ullom van Kendall-Jackson

Wijnmaker Randy Ullom van Kendall-Jackson was even in Nederland en dat liet importeur Verbunt niet ongemerkt voorbij gaan. Een rondtocht langs Neerlands wijnjournaille en ambassadeurs|restaurateurs van Jackson Family Wines stond Ullom te wachten. Hij werd daarbij vergezeld door de UK accountmanager Pierre-Marie Pattieu and Verbunts brand manager Marjolein van de Meer. Winebusiness.nl treft Ullom in de bar van het Hampshire Rembrandt Hotel in de Amstelstraat bij het Rembrandtplein.

De proefflessen en glazen staan al keurig klaar. Ullom ‘I am working for 23 year with Jackson Family Wine, it was and it is a family company getooid met een witte snor is een relaxte aardige man met veel kennis. Kendall-Jackson is zelf al met 5.000 hectares al enorm, maar het bedrijf is eigenaar van een groot aantal andere wijnbedrijven in de V.S. en Europa. Het is te veel om hier op te noemen. Het staat uitgebreid op de website: KJ Ullom is alleen verantwoordelijk voor de wijnen van KJ, dat zijn er nogal wat, de andere wineries hebben hun eigen wijnmaker. ‘We grow grapes in different AVA’s like Monterey, Mendocino, Sonoma, Santa Barbara, and each AVA has their own winery. De druiven zijn van zowel de koelere kuststreken van Californië als hoger gelegen gebieden. Een belangrijke reden van Kendall-Jackson’s succes is gelegen in de ligging van de wijngaarden. En uiteraard krijgt iedere variëteit een ‘druifeigen’ behandeling.

De eerste wijn onder het label Kendall-Jackson was een Chardonnay uit 1982. Deze wijn won 1983 de Platinum Award van de ‘American Wine Competition’. Deze barrel fermented chardonnay is enorm zacht en dat spreekt aan. Gestimuleerd door dit succes volgden jaren van investering, verdieping en uitbreiding. Niet voor niets is deze Vinters Reserve de laatste 21 jaar de best verkochte chardonnay in de V.S. Zoals zoveel Amerikaanse wijnbedrijven vormt de export maar een heel kleine gedeelte van de omzet, in het geval van KL 5%. In 1995 werd Kendall- Jackson overigens door het gezaghebbende Wine & Spirits Magazine uitgeroepen tot ‘Winery of the Year’.

De wijnen van KJ hebben een bepaalde opbouw ‘we start with Vintners Reserve, than Grand Reserve, followed by Jackson and the icon series Stature’. Hoe hoger de range, hoe meer de druiven van één district komen. De AVA’s staan uiteraard op het label, maar de Amerikaanse wijnwetgeving is redelijk soepel met het percentage van het district en de druivensoort: beiden 75%. Toch is KJ daarin strak in de leer.

Zoals eerder gesteld, Iedere druivensoort krijgt een ‘customized’ behandeling. Zo krijgt de cabernet sauvignon een lange en koele maceratie ‘we changed our policy towards the CS, with this treatment the tannines become very soft and gentle’. De merlot is een Petrus kloon en krijgt een opvoeding op gebruikte bariques. Barriques waarvan KJ het hout betrekt van de eigen fabriek in Frankrijk. ‘French oak for everything’. Mede daardoor worden alle wijnen gekenmerkt door zachtheid en soepelheid. De cabernet sauvigon is uitmuntend en de chardonnays zijn plaatjes. Ullom heeft de rest van de dag nog tal van afspraken, maar memoreert nog even aan zijn eerdere baas.

De helaas overleden eigenaar Jess Jackson, verwoordde de ambities namelijk als volgt: Our family has been making wine for nearly three decades – and we are still completely fascinated with all that it entails. Watching the grapes mature in the vineyard, experiencing the nonstop activity at harvest time, the rich, earthy smell of the barrel room. And, of course, enjoying the fruits of our labor with family and friends after the final blend is layered together for bottling.‘ Wat een erfenis heeft deze man nagelaten. Splendid!

Charlotte van Zummeren

Kendall Jackson Avant Sauvignon Blanc € 14.95

Kendall Jackson Vintner’s Reserve Chardonnay € 17.95

Kendall Jackson Estate Camelot Highlands Chardonnay € 32.50

Kendall Jackson Vintner’s Reserve Pinot Noir € 21.50

Kendall Jackson Vintner’s Reserve Zinfandel € 17.95

Kendall Jackson Vintner’s Reserve Cabernet Sauvignon € 21.50

Kendall Jackson Grand Reserve Merlot € 29.95

Kendall Jackson Grand Reserve Cabernet Sauvignon € 29.95

Kendall Jackson Estate Hawkaye Mountain Cabernet Sauvignon € 38.95

www.wijnkring.nl


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl