Recensie | Italië door Onno Kleyn

Zijn naam is klein en zijn daden benne groot ’Deze uitspraak gaat niet over Onno Kleyn, maar dat had wel gekund. Het is namelijk even slikken als je de omvang ziet en je weet dat je dit boek moet doorploegen voor een recensie. Want ‘Italië’ is een groot, maar licht (oranje) boek van 412 pagina’s. Tekst is 396 pagina’s aangevuld met dankwoord, geraadpleegde literatuur en receptenregister.

Onno Kleyn is een collega en al jaren culinair en wijnjournalist. Hij heeft meerdere (kook) boeken geschreven, schrijft in de Volkskrant en publiceert inmiddels ook samen met dochter en collega Charlotte Kleyn. Hij spreekt Italiaans en wijst zo nodig anderen op de juiste uitspraak. Kleyn is erudiet, eloquent en schrijft in een barokke stijl die aangenaam prettig en informatief leest.

Met ‘Italië’ gaan we met Onno terug naar zijn Italiaanse tijd. Hij heeft in Italië gewoond voor een klassieke zangstudie. Omdat het zingen niet naar wens verliep, nam hij een tussenjaar waarin hij door Italië reisde. In het boek legt hij uit dat na dit sabbatical zijn toekomstperspectief in duigen viel en sindsdien is hij culinair journalist, want food is een andere passie.

‘Italië’ neemt je mee door de gevarieerde ‘laars’ met al zijn Italiaanse capriolen en de ongeëvenaarde Italiaanse keuken. Het boek is volledig in zwartwit uitgevoerd, ook de illustraties en heeft op veel plekken ruimte tussen de teksten. En dat is prettig, want het is de bedoeling dat het gelezen wordt en niet afschrikt.

‘Italië’ is ingedeeld in 17 hoofdstukken en Kleyn legt met een knipoog veel uit. Over de Italiaanse uitspraak, de geschiedenis van pasta, waarom ze in Toscane bonen eten en in Umbrië pasta met weinig saus.

Als je in het boek begint, en zeker als je van Italië houdt, word je geraakt. Het lezen geeft het effect dat je naar Italië wilt om hetzelfde mee te maken als Kleyn heeft meegemaakt. Al zijn (eet) verhalen en ervaringen worden verduidelijkt met recepten. Ze vullen elkaar aan. De recepten zijn duidelijk. Hoeveelheden, porties en bereidingen worden goed aangegeven én hij geeft een algemeen wijnadvies zoals rood, wit of Chianti o.i.d.

Italië is een leesboek voor lekkerbekken. Van al het lekkers wat Kleyn beschrijft, weet je meteen hoe je het moet maken. Dat zouden meer schrijvers moeten doen. Belangrijk is dat ‘Italië’ heel vlot en makkelijk leest, je fietst erdoorheen. De honderdvijftig recepten maken hongerig en houden deze Italiaanse leeskookbijbel luchtig.

Dit boek is een aanrader voor iedereen die van eten, drinken en lezen houdt.

I miei complimenti per quello Onno Kleyn (als deze zin niet goed is, zal ik het wel horen.)

 

Charlotte van Zummeren

Italië
Onno Kleyn
Illustraties Marly Hendricks
Uitgever Nijgh & Van Ditmar
Prijs € 32,50

 


Rubriek(en):
Recensies
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl