Domaine Preignes le Vieux | @Zoldering in de Utrechtsestraat

In oktober komen veel wijnmakers naar Nederland toe. Amsterdam heeft ook nog eens een grote aantrekkingskracht op hen, ze komen er graag. Op deze donderdag togen we naar Restaurant Zoldering in de Utrechtsestraat. Een laagdrempelig warmbloedig restaurant met de weemoed die de oprichters soms hebben naar het oude Amsterdamse café. Iets van die cafésfeer willen zij terugbrengen in Zoldering.

Op de Utrechtsestraat 141 in Amsterdam zijn Tomas, Wout, Job en Joost, in april van start gegaan. Eenvoudigweg lekker eten en heerlijk drinken staat centraal. Dat wijn een belangrijke rol speelt, blijkt wel uit de inrichting. Tegen de muur en in de grond, overal zie je wijnklimaatkasten. Een heerlijke omgeving.

Hier geven Jérôme en Aurélie Vic, 5e generatie eigenaars en beiden wijnmaker, een inleiding, proeverij en lunch met hun wijnen. En dat zijn er nogal wat. In de diverse ranges – Reserve, Tradition, Prestige, Paradis, Aurélie Vic en Collection zijn er in ons kleine kikkerlandje 21 wijnen op de markt. Mitra is de trotse importeur, de wijnen staan prominent bij de ca honderd winkels van de Mitra in het schap. Van het hoofdkantoor van de Mitra proeft Anneke Staals mee.

Alle in Nederland beschikbare wijnen staan op de eerste verdieping van Zoldering. Jérôme en Aurélie staan achter de tafels en leggen zo nodig het een en ander uit. Eerder hebben zij op de begane grond een presentatie gegeven van hun huis en de omgeving.

Béziers

Domaine Preignes le Vieux ligt bij Béziers in de Languedoc. Dat de Languedoc niet zomaar een wijnstreek is, bewees president Macron vorige week, hij ging met zijn Chinese collega Xi Jinping wijnen uit de Languedoc proeven, daags erna stond bij het staatsbezoek een fles Domaine de la Romanée Conti op tafel. Dit geeft wel aan hoe de top van de Franse politiek over de wijnen van de Languedoc denkt. Niet voor niets is Languedoc in grootte de derde wijnstreek van Frankrijk.

En in deze rijke streek maken Jérôme en Aurélie hun wijnen. Er zijn bij hen twee dingen van belang. Ten eerste moeten alle wijnen vins de plaisir  zijn, gemakkelijke plezante wijnen. Ten tweede werken zij met zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen en biodiversiteit in de natuur.  Preignes le Vieux heeft het HVE-certificaat.

Natuur en biodiversiteit

HVE is het hoogste certificaat voor wijnboeren die grote aandacht besteden aan het milieu en zo schoon mogelijk werken in de wijngaarden met een minimum aan bestrijdingsmiddelenPreignes le Vieux werkt  bijvoorbeeld met de zgn. confusion sexuelle. Dit zijn capsules die bevestigd zijn aan de wijnstok en een geurtje afgeven waardoor insecten niet meer de neiging hebben zich voort te planten op de wijnstokken en een deurtje verder gaan. Dat scheelt weer in het sprayen tegen insecten.

Biodiversiteit heeft daarnaast een grote prioriteit. Een deel van het wijngaardoppervlak wordt vrijgehouden voor flora en fauna, ook wordt alleen natuurlijke mest gebruikt. Het water dat ze gebruiken komt van de eigen grond, de regels van de Languedoc staan toe dit water te gebruiken als er irrigatie nodig is.

En dan de wijnen

‘The proof of the pudding is in the eating.’ De Engelsen weten het altijd zo mooi te zeggen. Preignes brengt 21 wijnen uit op de Nederlandse markt in de series Reserve, Tradition, Prestige en Paradis.
Stuk voor stuk plezierige wijnen, gewoon lekker om te drinken. Daarnaast worden er onder de merknaam Aurélie Vic de volgende wijnen gemaakt.

La Découverte bestaat uit een frispittige Picpoul de Pinet, een sappige Languedoc rosé en een kruidige Languedoc rouge.
La Balade betreft twee wijnen in stevige flessen die Aurélie zonder hout opvoedt zodat de druiven ‘onopgemaakt’ hun verhaal kunnen vertellen. Er is een zwoele en rijke St. Chinian en een volle en rijke Minervois.
Long Chemin telt twee karakteristieke wijnen. Limoux, een volle en rijke chardonnay met veel diepgang en een zeer krachtige Terrasses du Larzac; een wijn om voor te buigen.
Tot slot nog de Collection, een icoonwijn van cabernet sauvignon, merlot en petit verdot.

Heerlijke betaalbare wijnen van circa vijf Euro tot ongeveer achttien Euro. Wat wil een mens nog meer?

@Zoldering

Het team van Zoldering kookte hierbij o.a. een heerlijke steaktartaar en suddervlees. Ze maken waar wat ze zelf zeggen. Geen allures, geen zoveel-gangen menu, geen voor, hoofd, na, maar eten en drinken waar je zin in hebt. Persoonlijk, warm, toegankelijk, een gezellige plek voor de buurt en natuurlijk voor iedereen meer.

Eens!

In zo’n omgeving komt Preignes le Vieux goed tot zijn recht én dat doen de wijnen in je eigen huis ook.

 

Charlotte van Zummeren

 

Domaine Preignes le Vieux is open voor bezoek Preignes le Vieux

Preignes le Vieux is verkrijgbaar bij de Mitrawinkels en in hun webshop  Mitra

Restaurant Zoldering Restaurant Zoldering

 


Rubriek(en):
Geen categorie
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl