Recensie | Vinpressions door Hubrecht Duijker

Never a dull moment, zo laat zich het professionele leven van Hubrecht Duijker het beste omschrijven. Hubrecht Duijker is Nederlands eerste professionele wijnschrijver en zit al vijftig jaar in het vak. Inmiddels telt ons land vele journalisten en bloggers die over wijn schrijven, toch is Hubrecht Duijker nog steeds actief en zichtbaar. De teller van zijn wijnschrijverij staat inmiddels op 119 boeken, wat het lezen van zijn bibliografie op Hubrecht Duijker tot een heuse klus maakt.

Hubrecht Duijker woont aan een lommerrijke laan onder de rook van Amsterdam. Een laan die hem ook creatief inspireert en tevens de opmaat is van boek nr. 120. Eind december 2016 kreeg hij ruimte in zijn wijnagenda en ging schildercursussen volgen. Vrijwel altijd gebruikte hij daarbij zelfgemaakte foto’s, en zo hangen nu in zijn huiskamer impressies van o.m. het riviertje Gein, zijn dorp Abcoude, Europese steden, wijnstreken, zeegezichten, Caraïbische eilanden en ook van zijn eigen laan. Zijn werken neigen naar het impressionisme.

Hij noemt zichzelf nu dan ook vinpressionist. Inmiddels is het bordje wijnschrijver bij zijn huis vervangen door een bordje met deze naam. Hij heeft een aparte website met al zijn werk, maar creëerde bovendien een website waarop andere amateurschilders hun werk digitaal en gratis kunnen exposeren. Diverse van Duijkers schilderijen zijn inmiddels verkocht en sommige hangen in het buitenland.

Nu heeft Duijker waarschijnlijk het eerste boek ooit uitgebracht waarin wijn en kunst creatief worden gecombineerd. Uit zijn inmiddels gestaag groeiende portfolio schilderijen koos hij 80 werken die wijngerelateerd zijn. Hij neemt de lezer aan de hand van die schilderijen mee op een smakelijke wereldreis. Zo reis je al lezend en kijkend langs de Luberon, Venetië, de Provence, Swartland en 76 andere plekken. De teksten van circa honderd woorden zijn heerlijk doordrinkbaar en leuk om te lezen.

Op een aangename manier krijg je zo een inleiding in de wijn met iedere keer een mooi werk erbij. Vinpressions is een ideaal coffee table book.

 

Charlotte van Zummeren

 

@foto: Vinpressionist Riquewehr Duijker

 

 

Het boek verscheen in vier versies, als hardcover, als softcover, als e-book en in een bijzondere
kijk & luister versie (ingesproken door Rudolf Bijleveld) variërend in prijs van € 18,95 tot € 7,99
Bol.com Vinpressions


Rubriek(en):
Recensies

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl