Recensie | Wijnzinnig lekker door S. de Vaan

Wijn is een ontzettend leuk, divers en gevarieerd onderwerp. Afgezien van terroir, smaak en appellations – en dan ben je al een paar jaar aan gesprekken verder – is er nog zoveel meer waarover je kunt praten. De zuipfeesten bijvoorbeeld die heel vroeger symposia heetten waar de wijn werd ingeschonken door naakte jonge slaven of wijnwetten die al ruim vijftienhonderd jaar voor Christus bestonden omdat zulk een luisterrijk vocht met goede regels omgeven moest zijn. Ook ruim voor Christus vond met wijn al een kunstwerk en dat is tot op heden – breed gedragen – niet veranderd.

En dan heb je ook nog bekende mensen die iets met wijn hebben of zelfs wijn zijn gaan maken. De Spaanse voetballer Iniesta bijvoorbeeld, maar die staat niet in het boek. Maar dit terzijde. Sander de Vaan’s Wijnzinnig lekker zet al die leuke feiten op een rijtje. Een deel van het boek is gereserveerd voor behandeling van wijnlanden, waar De Vaan uit eerder werk heeft kunnen putten omdat hij eerder twee uitgebreide werken schreef over Spanje en Duitsland.

Afgezien van interviews met bekende wijnmakers, liefhebbers en experts (zoals astrofysicus Brian Schmidt, Jancis Robinson, Prinz zur Lippe, ex-voetballer Iván Zamorano, Eric Asimov en Harold Hamersma) bevat Wijnzinnig lekker een overzicht van de meest opvallende, grappige, bizarre wijnweetjes. Vignerons die hun hond op wijncrititi afsturen of de vele veuves – weduwes – in de Champagnestreek. Sander de Vaan, sinds jaar en dag werkzaam in de export van Spaanse FMCG, publiceerde eerder bij Edicola Wijngids Spanje, Wijngids Duitsland en de Wijnkalender.

Wijnzinnig lekker is een hartstikke leuk wijnboek voor naast het bed of op de koffietafel. Wijn is niet alleen heerlijk en knowledgeable, maar ook leuk. Fijn dat dit een keer op een rijtje is gezet.

Wijnzinnig lekker – Sander de Vaan
€ 22,50 – 176 pag.
ISBN 9789493201743
Uitgever Edicola
Hardcover

 


Rubriek(en):
Recensies

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl