Aussie lunch | @Australische Ambassade in Den Haag

Tijdens twee afzonderlijke evenementen op 6 april zijn  verschillende Zuid-Australische wijnen gepresenteerd, waarbij zowel wijnen nieuw op de Nederlandse markt, als wijnen die al verkrijgbaar zijn geproefd werden.  Op woensdag 6 april opende de Australische ambassadeur in Nederland, Z.E. Matthew EK Neuhaus, zijn privé residentie voor een VIP perslunch, waarna een VIP importeursdiner plaatsvond. Bij het diner was ook David Ridgway, Agent Generaal voor de regering van Zuid-Australië aanwezig. Gerespecteerd Master of Wine, wijnschrijver en journalist Cees van Casteren (MW) presenteerde de wijnen, gecombineerd met een speciaal menu.


VIP perslunch
Tijdens de lunch stonden uitmuntende wijnen, momenteel verkrijgbaar op de Nederlandse markt, centraal waaronder Pikes, Dowie Doole en Bremerton. Deze wijnen vind je in een aantal van Australië’s beste wijngebieden, waaronder de Clare Valley, Langhorne Creek en McLaren Vale. De Clare Valley staat bekend om haar premium riesling wijnen, zo maakt Pikes uitstekende rieslings van wereldklasse. In 2022 werd Pikes bekroond tot  winnaar van de Halliday Wine Companion Awards. Wijnliefhebbers zijn lovend over de opvallende wijnen en bestempelen een bezoek aan het wijnhuis als favoriet, vandaar de gewonnen People’s Choice Award. Pikes Sales en Marketing Director, Jamie Pike, sloot zich tijdens de lunch virtueel aan bij de proeverij voor een dialoog met Cees van Casteren over de wijnen van Pikes. Het was voor hem daar in het verre Australië al laat in de avond.
De wijngaarden van  Dowie Doole liggen in twee van McLaren Vale’s meest gewilde en unieke terroirs, die in de loop der tijd zijn geëvolueerd en 650 miljoen jaar oud zijn. Bremerton wordt gerund door de zussen Rebecca en Lucy Wilson – de eerste zussen die een wijnhuis runnen in Australië. Tijdens het VIP importeursdiner werd een wijn geproefd van de Pawn Wine Company gelegen in Adelaide Hills. Dit wijnhuis is eigendom van Tom Keelan, de echtgenoot van Rebecca Wilson.

VIP Importeurs diner
‘s Avonds waren H.E. Matthew EK Neuhaus en mevrouw Neuhaus gastheer/- dame van het tweede evenement, een Zuid-Australische Wijn Masterclass VIP Importeurs Proeverij. De VIP gasten kregen de exclusieve gelegenheid om uitstekende nieuwe marktwijnen te proeven van The Pawn Wine Co; Hollick Estates; Ministry of Clouds; Cirillo Estate Wines; Stephen Pannell Wines; Brothers in Arms; en Hayes Family Wines, die allen op zoek zijn naar vertegenwoordiging in Nederland. De wijnhuizen zijn gevestigd in enkele van de beste wijngebieden van Australië, waaronder Adelaide Hills, Barossa Valley, Coonawarra, Langhorne Creek en McLaren Vale. Importeurs kregen de unieke kans om wijnen te proeven die gemaakt zijn van de oudste Grenache-wijnstokken ter wereld, afkomstig van Cirillo Estate in de Barossa Valley, dat al meerdere generaties bestaat. Ook werden gasten getrakteerd op een proeverij van S.C. Pannell Wines, waarvan wijnmaker Steve Pannell hoog aangeschreven staat als een van de top wijnmakers van Australië. Hij werd ooit gekroond tot ‘Bushing King’ in McLaren Vale voor het maken van uitzonderlijke Grenache. Ministry of Clouds uit McLaren Vale presenteerde innovatieve en voedselvriendelijke wijnen. De gerenommeerde Coonawarra Cabernet-producent Hollick Wines liet de gasten zien waarom deze regio wereldberoemd is voor de productie van uitzonderlijke Cabernet Sauvignon. Tot slot verkenden de gasten Hayes Family Wines, die veganistische wijnen produceert van gecertificeerde biologische wijngaarden. Er wordt in de wijnmakerij respectvol omgegaan met het fruit uit deze wijngaarden, met minimale interventie en zonder klaring of filtering.

Over Zuid-Australische wijn 
Zuid-Australië heeft 18 verschillende wijngebieden met meer dan 700 wijnhuizen en 500 wijnkelders. Zuid-Australië is zonder twijfel dé wijnstaat van Australië en produceert iets minder dan de helft van de totale Australische wijn. De stad Adelaide is ook de thuisbasis van wereldwijd erkende toonaangevende wijnonderzoeksorganisaties, waaronder het Australian Wine Research Institute en de Universiteit van Adelaide.


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl