Residence wijnen: Schug

Proefmaandag (1): Residence met Schug

schug 001klOp een kraakheldere lente-maandagochtend  leidt de agenda naar The Grand op de Oudezijds. De gebruikelijke rij wachtende touristen staat voor Madame Tussaud en het reuzenrad op de Dam wordt in of uit elkaar gezet, dat is op dit moment nog niet duidelijk. Twee panden links van The Grand zit een coffeeshop, zo eentje zonder barista. Ongelofelijk dat ondanks het vroege tijdstip de zaak al afgeladen vol zit met daas voor zich uitkijkende personen. Dit is niet onze missie, we moeten in The Grand zijn voor de overzichtsproeverij van Residence.

 

De raadzaal, waar blijkens een foto met tekst in 1966 prinses Beatrix met prins Claus huwde, is de proefzaal. Zo’n omgeving geeft gelijk een extra dimensie. Nog meer sfeer straalt de zaal uit waar dochter Claudia Schug en Walter Schug een masterclass over hun Corneros wijnen geven. ‘What a beautiful hotel. It is pity we don’t have a room over here’. Daar waar de groten der aarde overnachten, is wellicht geen plek voor eenvoudige wijnboeren.

Hoewel op dat laatste iets valt af te dwingen. Walter Schug komt net als zijn inmiddels overleden echtgenote Gertrud uit een geslacht van wijnboeren, in zijn geval Weingut Assmanshausen. Maar jonge mannen staan open voor nieuwe uitdagingen en toen na de Probihition Californië een tekort had aan wijnmakers en de regio een beroep op hem deed, kroop het bloed waar het niet gaan kon. De trip ging via Calgrapes, Gallo en Joseph Phelps – waar Schug aan de bakermat stond van de inmiddels vermaarde Insignia wijnen – tot aan zijn winery in Los Carneros.

Pinot noir

 

 

schug 002klIn deze cool climate streek – niet ver af van San Fransisco Bay en ten zuiden van Sonoma – kon hij zich uitleven op zijn passie: de pinot noir. Na zo’n 35 jaar verder maakt hij nu 500.000 flessen per jaar met gelijke delen van 30% voor chardonnay en pinot noir, aangevuld met cabernet, sauvignon blanc en merlot.

Vandaag hebben ze de eerste twee bij zich. Dochter Claudia woont inmiddels weer in Duitsland en covert vanuit daar Europa. Schug exporteert nu 15% ‘now we are consumed in the USA because we make an European style chardonnay and pinot noir. They like it now, but they didn’t like it in the past’. Daar zal de film Sideways ongetwijfeld mee te maken gehad hebben.

Ze presenteren chardonnay en pinot noir uit verschillende AVA’s: Sonoma Coast en Carneros. Met hout zijn ze terughoudend, bij de AVA Sonoma Coast gebruiken ze voor beide variëteiten used oak voor een gedeelte van de oogst, de rest gaat op stainless steel. Bij Carneros wordt meer new oak gebruikt. Opvallend genoeg blijft de chardonnay met nieuwe barriques fris, knisperig en mineralig. De wijn is goed gehuwd. De Heritage Reserve Chardonnay uit Carneros is gemaakt van de beste barrels. De toef op de taart met het meeste new oak. Een wijn die 5 jaar lagering goed kan gebruiken; 2007 was perfect.


De pinot noir uit Sonoma Coast 2012 is in eerste instantie heftig en lang niet zo soepel als zijn 2011- collega uit Carneros. Naarmate de Sonoma Coast langer in het glas zit, wordt hij soepeler en aanzienlijk beter. De Carneros uit 2010 is subliem, het hoge alcohol percentage is niet merkbaar. Een subtiel evenwicht tussen rood en zwart fruit en de kenmerkende fijne droge tannines van de pinot. Tot slot laten ze uit een magnum een Carneros proeven uit 1999. De neus is hier minder, maar het palatum toont alle diversiteiten van deze druif. Top!
The use of wood needs to be subtle, just like salt in the kitchen’ én ‘nobody needs a cellar these days, just put the wine in the lowest drawer of your bedroom’. Wat op deze maandagmorgen toch tot enig gegniffel leidt. Hierna haastten we ons – na enige bezoeken aan o.a. Terras Gauda ‘we nemen echt geen afscheid van ons bekende label, dit is een speciale actie’ en Enate – ,via de Dam waar blijkt dat het reuzen rad inderdaad wordt opgebouwd, terug om general manager Mario Turrini te ontvangen van Salcheto. Hierover gaat ons volgende proefmaandag bericht.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl