Rhône: Domaine Brunely | Eerlijk & puur

Domaine Brunely is nog niet zo heel oud. Rémy Carichon, de eerste generatie van het latere domaine, was vooral kweker van planten waaronder jonge wijnstokken. Zijn kwekerij lag binnen de appellation Vacqueyras en hij zag om zich heen volop wijngaarden. Dit deed hem wel wat, ook omdat hij zelf wel een slokje wijn wist te waarderen. Hij besloot om eind jaren ’70, begin jaren ’80 dan ook zelf wijngaarden aan te leggen. Zo legde hij de basis voor Domaine Brunely als wijnproducent.

Zoon Charles was bijzonder blij met de keuze van zijn vader en ging ook in het bedrijf werken. Rémy is in het najaar van 2019 op hoge leeftijd overleden, inmiddels heeft Charles de leiding over het Domaine. Charles wordt op zijn beurt bijgestaan door zijn zoon Edouard die het bestaan als vigneron enorm aansprak en daarmee door wilde. Daarmee heeft Domaine Brunely binnen korte tijd al twee generaties aan het roer gehad en staat de derde generatie klaar in de startblokken.

Charles Carichon heeft in de loop der jaren het wijngoed fors uitgebreid van 27 ha tot 80 ha, het Domaine heeft nu wijngaarden in de belangrijkste appellations van de zuidelijke Rhône: Vacqueyras, Gigondas, Ventoux, Châteauneuf-du-Pape, generieke Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Villages Massif d’Uchaux.

Eerlijk

Er wordt met respect voor de natuur gewerkt: met zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen in de wijngaarden en in de kelder. Brunely is HVE gecertificeerd, het hoogste Franse keurmerk voor schoon werken in de wijnbouw. Het onkruid in de wijngaard wordt bijvoorbeeld bestreden door het gebruik van een speciale gras laag tussen de rijen, waarmee ook het bodemleven wordt bevorderd.

Puur

Ook de vinificatie is erop gericht om wijnen te maken die zo puur mogelijk zijn. De druiven ondergaan, voorafgaand aan de vergisting een koude schilweking. Tijdens de vergisting wordt de hoed met schilletjes regelmatig ondergeduwd, de zgn. ‘pigéage’. Dat komt de fruitigheid van de wijnen bijzonder ten goede. Met uitzondering van de zeer krachtige Châteauneuf-du-Pape en de Gigondas rijpen de rode wijnen niet op hout, om te voorkomen dat het fruit wordt overstemd door houtaroma’s.

Dat resulteert in heerlijk pure, goed gestructureerde wijnen met volop fruit en een grote levendigheid. In hun jeugd domineren de aroma’s van rood en zwart fruit; bij verdere rijping op fles ontwikkelen ze complexere aroma’s. De meeste rode wijnen van Domaine Brunely zijn op hun best drie tot vijf jaar na de oogst. De Châteauneuf-du-Pape rijpt met gemak 10 jaar.

Het assortiment van Domaine de Brunely (Prijzen zijn consumentenadviesprijzen):

Côtes du Rhône blanc (€ 8,95): Witte wijn vormt een absolute minderheid in de Côtes du Rhône, het aandeel ligt tussen de 5 en 10%. De wijnen zijn in het algemeen droog, fris en aromatisch. De witte van Brunely is vol en fris. Ook droger dan je zou denken. De druiven hier zijn marsanne en rousanne, die geven alle twee een lekker vetje aan de wijn.

Vacqueyras Blanc (€ 14,95): Een witte Vacqueyras zie je niet zo vaak, het was ook voor ondergetekende de eerste keer dat er een op de proeftafel stond. De wijn is een blend van 45% marsanne aangevuld met rousanne, grenache en viognier van 35 jaar oude stokken. Geen malo, geen houtopvoeding, wel rusten op de lies. Daardoor een zachte, frisse wijn met fijne zuren.

Côtes du Rhône Villages Massif d’Uchaux (€ 8,95): deze in Nederland niet zo bekende appellation bestaat sinds 2005. De wijngaarden van het Massif d’Uchaux liggen in 5 gemeenten; Lagarde-Paréol, Mondragon, Piolenc, Sérignan du Comtat en Uchaux in de Vaucluse. De wijn heeft een ‘bite’ en is soepel en licht peperig. En met een wijn als deze heeft de schenker iets te vertellen aan zijn gasten, zoals… kennen jullie deze appellation?

Côtes du Ventoux (€ 7,95): In Nederland zijn de meeste Ventoux licht en heel toegankelijk. De Brunely Ventoux van syrah, grenache en carignan is open, maar steviger. De wijn heeft zowel fruit als body en is een uitstekende maaltijdbegeleider.

Côtes du Rhône rouge (€ 8,95): ruim 40.000 ha en 6000 wijnboeren maken Côtes du Rhône de grootste appellation in de productie van rode wijn in het zuiden van Frankrijk. Het zijn zachte, soepele en fruitige wijnen van o.a. grenache en dat is deze versie van Brunely ook. Licht koelen verdient aanbeveling, zeker in de zomer.

Gigondas (€ 21,50): Deze appellation heeft een link met de Nederlandse geschiedenis. Gigondas hoorde bij het prinsdom van Orange van de Rijnlandse familie van Nassau tot de annexering door Lodewijk XIV. Het zijn weelderige rijke wijnen waarvan de druiven uitgebreid in de zon hebben gelegen. De Gigondas van Brunely is vol, rijk en met diepgang. Maar de Gigondas heeft ook fraîcheur. Een topper.

Vacqueyras (€ 14,95): Een cru uit de Vaucluse. Een wijn met een diep donkerrode kleur. Vacqueyras heeft een licht zoetje in de neus en veel zwart fruit in het palatum. De wijn is vlezig, romig, soepel, strak, fruitig en krachtig. Een hele mond vol, maar de Brunely Vacqueyras maakt het helemaal waar.

Châteauneuf-du-Pape (€ 29,95): een bekende en chique appellation. Een klein gebied met diverse terroirs en kleine opbrengsten. Geeft geconcentreerde wijnen. De wijn rust zowel op barriques als op cuves. Het aandeel grenache rust meestal op cuves en dat geeft de wijn lichtheid terwijl de op barriques opgevoede syrah kracht geeft. Resultaat is een zowel krachtige als elegante wijn met veel fruit. Een feestje van een wijn, een heuse topper.

Cuvée Hommage (€ 9,95): In het najaar van 2019 overleed -op hoge leeftijd- Remy Carrichon, die de basis legde voor Domaine Brunely. Zijn zoon Charles en kleinzoon Edouard brengen met deze Cuvée Hommage een in kleine oplage geproduceerd eerbetoon aan Rémy. De wijn is gemaakt van grenache en syrah van wijnstokken die door Remy zelf nog zijn aangeplant, de stokken zijn 50 tot 75 jaar oud. De smaak is rijk, vol en rond, met veel structuur. Perfect om nu te drinken maar kan nog zeker tot 5 jaar na de oogst verder rijpen.

Essentiel Sans Sulfites Ajoutés (€ 8,95): Het is niet makkelijk om wijn zonder sulfiet te maken. Bij Brunely zit de clou erin dat ze de jonge wijn van grenache en syrah alleen kort op zijn lies laten rusten op RVS en vanuit de tank direct bottelen in een fles die daarvoor zuurstofvrij is gemaakt. Ga er maar aanstaan, geen makkelijke klus. Resultaat: een zeer fruitige, expressieve rode wijn met een licht pepertje.

 

 

Charlotte van Zummeren

Info over verkrijgbaarheid: info@monnik-dranken.nl

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl