Ribera del Duero | Loess

Ribera del Duero maakt niet de meest toegankelijke wijnen. Door de warmte in de zomer en de koude in de winter krijgen de druiven een dikke huid en dat geeft tannineuze wijnen die met aandacht opgevoed moeten worden. De topwineries als Vega Sicilia en Pingus slagen daar uiteraard goed in, maar een niveau daaronder kan het lastig worden. Een relatief nieuw bedrijf in Ribera doet het wel goed, en dit bedrijf heet Loess. Inderdaad, genoemd naar het favoriete terroir van het bedrijf.

De ervaren Jaime Saez de La Hoya begon in 2001 met Loess. Hij zocht naar het beste terroir. De wijngaarden met de tinta del païs oftewel tempranillo liggen tegenover Vega Sicilia aan de zogenaamde Golden Mile van Ribera del Duero in de omgeving van het plaatstje Roa. Het terroir hier stelt het team in staat om unieke premium wijnen te produceren. Wijngaardbeheer, vinificatie en blenden, alles gebeurt met de hoogst mogelijke zorg. Dat kan iedereen wel zeggen, zult u denken, maar het gebeurt hier echt.

Later werd er uitgebreid met een wijngaarden in Rueda, ook hier werd er gezocht naar het beste terroir voor de verdejo.

Prachtige wijnen in prachtige flessen

Loess maakt inmiddels vijf prachtige wijnen, drie uit Ribera del Duero en 2 uit de Rueda. De wijnen worden gebotteld in een kenmerkende taps toelopende fles. Heel herkenbaar en leuk. De rode wijnen rijpen tussen de 7 en 24 maanden. De fles met de blauwe capsule is een crianza, terwijl de Loess Collection en Loess Inspiration zonder verdere toelichting worden geëtiketteerd. Ze hebben allemaal langer dan het wettelijke minimum in houten vaten gerijpt. Het team Loess beslist hoe lang de wijnen nodig hebben in vat en fles, op basis van de kenmerken van ieder jaargang. Dus dat kan variëren.

De twee Rueda wijnen zijn gemaakt twee wijngaarden in Rueda en rusten na de fermentatie enkele maanden op de lees. De jonge Blanco Loess wordt gefermenteerd in roestvrij staal en de Collection in Franse eikenhouten vaten.

De flessen zijn niet alleen een lust voor het oog, ze zijn kwalitatief zeer goed. De rode komen het beste tot hun recht aan de dis, hoewel de jongste zeker ook wel als standalone glas kan worden gedronken.

De jonge Blanco Rueda is een knisperfris glas, terwijl de Collection zachter, voller en tropischer is.

Voor ieder moment wat wils. Zo kan het dus ook in Ribera del Duero: Loess!

 

Charlotte van Zummeren

Vino D’Amigo uit Oud-Beijerland importeert Loess: Vino Damigo Loess


Rubriek(en):
Geen categorie
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl