Ribera del Duero is een Spaanse streek op hoogte – 600 tot 750 meter – die in relatief korte tijd een stormachtige ontwikkeling heeft doorgemaakt. Begin jaren negentig omvatte de streek 6.000 hectare, nu is dat meer dan 20.000. Hoewel het een kleine D.O. is, is de streek groter dan je denkt: 115 km lang bij 35 km breed op het breedste stuk. ‘3 months of winter and 9 months of hell’, is een gevleugelde uitspraak. Het klimaat is perfect voor druiven: 2400 zonne-uren per jaar en gemiddeld 500 mm regen. Extremen van + 40 graden in de zomer tot – 18 in de winter. Plotselinge stormen en (hagel) buien komen ook voor. Een streek die voornamelijk wijn maakt voor het eigen land, slechts een vijfde wordt geëxporteerd. Het klimaat heeft wel tot gevolg dat de druiven zichzelf beschermen tegen alle weersinvloeden door een dikker velletje te krijgen wat tot meer tannines leidt. Goede wijnmakers weten daar mee om te gaan zodat de wijnen aantrekkelijk worden. Tempranillo speelt de hoofdrol in Ribera del Duero. De albillo mayor is sinds 2019 de toegestane witte variëteit. Mits goed opgevoed worden Ribera wijnen karakteristieke wijnen en dat is iets waar onze hoofdrolspeler van vandaag zich in onderscheidt.
Vega Clara
Een eigen wijnhuis was de droom van Clara Concejo. In 2005 erfde zij oude wijngaarden in Ribera del Duero en in 2010 bouwde ze de winery in Quintanilla de Onésimo tussen de bekende Ribera huizen Vega Sicilia en Retuerta in. Deze locatie staat bekend als de Golden Mile, de beste wijnhuizen van Ribera del Duero zijn hier gevestigd. Vega Clara bezit ca. 12 hectares verdeeld over drie percelen: Pago de Carretuerta, Pago de Carrantigua en de oude wijngaard Los Majuelos de Anguix. Pago de Carretuerta is een oude wijngaard met cabernet sauvignon uit 1969 en ligt op 720 meter. Het is een van de oudste wijngaarden in de hele regio.
Organisch
Vega Clara is een boetiek winery tussen de gigantisch grote wineries. Het huis maakt 100% organische wijnen, die altijd uit een blend van meerdere percelen bestaan. Samen met wijnmaker Juan Ayuso (zeer bekend in de regio) doet Clara wat ze altijd heeft willen doen: mooie wijnen maken.
De wijnen
Vega Clara Nala: de witte wijn van Vega Clara. De albillo mayor-druiven komen van minimaal 60 jaar oude wijnstokken in Anguix. De wijn wordt op grote Franse foeders van 500 liter opgevoed. Getooid in een Bourgognefles met een afsluiting van wax waar je de kurk doorheen kunt trekken. Zacht, romig met vanille tonen en mineralig. Een witte Vin de Meditation. Prachtig. Er worden maar iets meer dan 1.000 flessen van gemaakt. Echt, heel speciaal.
Vega Clara Jilguerín: een doordrinkbare, makkelijke en soepele wijn van tempranillo en cabernet sauvignon. De druiven komen van jonge wijngaarden en de wijn rust drie maanden op zowel Frans als Amerikaans eiken. Easy-drinking kan dus ook uit Ribera del Duero.
Vega Clara Diez Almendros: een blend van voornamelijk tempranillo, 12 maanden opgevoed op Frans en Amerikaans eiken. Intense aroma’s van kruiden, balsamico en toast. Op het palatum levendig en fris met aangename, krachtige, bijna zoete afdronk. Dit is een wijn om iets bij te eten.
Vega Clara Mario: Mario is de lieveling van Clara Concejo. Een blend van tempranillo en cabernet sauvignon opgevoed op grotendeels Frans eiken. De wijn heeft 16 maanden gerust en dat verklaart het elegante en ingetogen karakter. Zwoel en rijk met kruidige tonen van zwart fruit, zijdezachte tannines met fijnen zuren. De afdronk is aangenaam en aanhoudend.
ChvZ
Wijnimport Dikkers is de trotse importeur van Vega Clara. De wijnen zijn verkrijgbaar in de horeca en de betere wijnwinkel.