Rioja | Bodegas Altanza

In 1998 nemen vijf vrienden het initiatief om in Rioja Alta tijdloze Rioja’s met een moderne twist te gaan maken. Anno 2024, 26 jaar later, beschikt bodegas Altanza over 13 unieke percelen met druivenstokken op een landgoed van 300 hectare. Atlanza werkt bij voorkeur met Franse barriques.

Wijnmaker Carlos Ferreiro gebruikt voor zijn rode wijnen tempranillo en voor wit sauvignon blanc. Viura speelt de hoofdrol in een houtopgevoede witte wijn. Altanza werkt alleen met eigen druiven en door het gebruik van Frans eiken zijn de wijnen elegant en van hoge kwaliteit.

Rioja

De Rioja is het belangrijkste wijnbouwgebied van Spanje en het is ook nog eens een prachtig glooiend landschap met wijngaarden voor zover je kan kijken. Het is een genot om daar doorheen te rijden. Het wijngebied ligt 100 km ten zuiden van de Atlantische kust. Een brede rij bergketens aan de noordkant beschermt het gebied tegen koude zeewinden en overmatige regen. De streek telt zo’n 70.000 hectare aan wijnbouwgebied langs de oevers van de rivier de Ebro. 90% van de wijnen is rood, overige 10% is wit en rosé en de belangrijkste druif is tempranillo.

In anderhalf uur rij je vanuit Bilbao naar de Rioja. De streek begint grofweg bij het stadje Haro aan de Ebro. Verder naar het zuiden ligt Logroňo, wat gezien wordt als de hoofdstad van deze wijnstreek.

Rioja kreeg in 1926 als allereerste in Spanje de DO status. In 1991 kreeg het eveneens als eerste de nog strengere DOCa status vanwege de uitzonderlijke kwaliteit van Rioja wijn.

De hoogte en de ligging aan de Ebro rivier en de klei-kalk bodem maken deze wijnstreek perfect voor wijnbouw. Het wijnbouwgebied is onderverdeeld in 3 districten: de koelere Rioja Alavesa en Rioja Alta en het warmere Rioja Orientalis (de voormalige Rioja Baja).  De wijnen uit Rioja Alavesa en Rioja Alta zijn over het algemeen eleganter en subtieler van smaak, terwijl de wijnen uit Rioja Baja grofweg wat voller en ronder zijn. Het meest verbouwde blauwe druivenras is de tempranillo, gevolgd door garnacha, mazuela en graciano. Voor de witte wijnen is viura veruit het belangrijkste, maar malvasia en garnacha blanca worden ook verbouwd.

De Spaanse wijnwetgeving kent een kwalificatiesysteem voor Rioja wijnen. Beetje saai, maar je moet het toch weten.

Joven zijn heel jonge fruitige wijnen met niet of nauwelijks houtopvoeding. Crianza is een hogere kwaliteit die 24 maanden moet ouderen, waarvan minstens 6 maanden op eikenhouten vaten en 6 maanden op fles, voordat de wijn op de markt komt. De Rioja’s Reserva ouderen 36 maanden, waarvan tenminste 12 maanden op eikenhout en de rest op fles. De Gran Reserva rijpt 60 maanden, waarvan minimaal 24 maanden in eikenhouten vaten, plus nog eens 24 maanden in de fles. Dit zijn minimumeisen. Overigens, Spaanse wijnen komen pas op de markt als ze op dronk zijn!

De volgende wijnen van Bodegas Altanza zijn op de Nederlandse markt.

Altanza Sauvignon Blanc: een 100 % sauvignon blanc opgevoed op RVS voor het fruit en de frisheid. Tropisch fruit en limoen. Heerlijk frisse witte wijn, doordrinkbaar, zacht, mild en vriendelijk.

Altanza Blanco Battonage: een complexe witte wijn gemaakt van 70 jaar oude wijnstokken van hoofdzakelijk viura aangevuld met sauvignon blanc en opgevoed op Franse barriques waarin dagelijks geroerd wordt. Dat is de battonage. Een zachte, ronde en vettige wijn met wit fruit, brioche en een vleugje vanille. Een wijn met lengte.

Altanza Crianza: deze 100% tempranillo vergist op RVS en rijpt 12 maanden op gebruikt Frans eikenhouten vaten, waarvan 15% nieuw. Vervolgens rijpt de wijn nog 2 maanden op grote foeders van 22 hl en 12 maanden op fles. Dit geeft de wijn veel fruit en body. Een elegante fruitige wijn. 91 punten Wine Enthusiast, 90 punten James Suckling.

Altanza Reserva: Altanza is een Reserva expert en maakt 5 verschillende Reserva’s. In deze Reserva is direct de stijl van het wijnhuis te herkennen: finesse met veel fruit en backbone. De druiven vergsiten op roestvrij staal en daarna rijpt de wijn 18 maanden op Frans eikenhout, 3 maanden op 22 hl foeders en 18 maanden op fles. De smaak kenmerkt zich door framboos, kers, balsamico met een zachte, stevige structuur. 92 punten James Suckling, 92 punten Wine Enthusiast, 92 punten Peñin.

Altanza Club Reserva: deze Reserva is een limited edition van 48.000 genummerde flessen. De druiven vergisten op RVS en rusten 18 maanden op nieuwe vaten Frans eikenhout. Dit geeft kracht en structuur. Hierna rijpt de wijn nog 4 maanden op 22 hl foeders en 18 maanden op fles. Zowel in de neus als smaak kers, zwarte bes, drop, peper, kruidnagel, balsamico, leer, tabak en vanille. 93 punten Peñin en 92 punten James Suckling. Decanter Wine Wine Awards 96 punten.

Altanza Gran Reserva: De Gran Reserva is de enige wijn die deels gerijpt is op Amerikaans eiken. Vroeger rijpten alle wijnen in de Rioja op Amerikaans eiken. De druiven vergisten op RVS en de wijn rijpt daarna 24 maanden op 50% Amerikaans eikenhout en 50% Frans eikenhout, 3 maanden op 22 hl foeders Allier en 36 maanden op fles. Dit is een echte eetwijn! De smaak is krachtig met braam, specerijen, leer, cacao, tabak en koffie. Een bijzonder lange en fijne afdronk en verrassend fris. 96 punten Decanter, 94 punten Peñin, 93 punten James Suckling.

ChvZ

 

Wijnimport Dikkers is de trotse importeur


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl