Roero | Malvirà

Piemonte is een schitterend wijngebied in het noorden van Italië. Piemonte betekent letterlijk aan de voet van de bergen. Lieflijke dorpjes, nog relatief onontdekte steden als Turijn en heerlijke delicatessen, van truffels tot mortadella en karakteristieke wijnen. Het leven is goed in Piemonte. Door de combinatie van glooiende heuvels, wijnbouw, kerken en kastelen wordt Piemonte ook wel omschreven als het Toscane van het noorden. Langhe is de meest bekende wijnstreek, maar Winebusiness.nl gaat op bezoek bij Malvirà in Roero.

Roero ligt naast Barolo. Barolo is een aanschakeling van 2.000 hectare wijngaarden. Roero is kleiner – ruim 1.000 hectares – en kent een grote bio-diversiteit. Het terroir van de Roero bestaat uit zand en gesteente. Omdat die heuvels eerder slijten heeft de Roero daardoor lagere heuvels dan de rest van Piemonte waar het terroir wordt gekenmerkt door kalkmergel. Zand geeft een andere stijl wijn, lichter en eleganter dan die uit de andere gebieden. De tannines zijn fijn en minder stroef, waardoor de wijnen toegankelijker zijn.

Malvirà is een grote winery, ze maken meer dan 300.000 flessen per jaar. De familie Damonte is eigenaar van Malvira en zit al drie generaties in de wijn. Grootvader Giuseppe Damonte startte in de jaren vijftig met het wijnmaken. Halverwege de jaren zeventig werd het bedrijf omgedoopt tot Malvirà, naar de naam van het oude 19e-eeuwse gebouw in het centrum van Canale dat het hoofdkantoor van de winery werd. Deze eigenaardige naam verwijst naar de ligging van de binnenplaats, die ongebruikelijk op het noorden lag in plaats van op het zuiden zoals de landelijke traditie voorschreef. In 1989 werd het wijnhuis Malvirà verplaatst naar de huidige locatie aan de voet van de S.S. Trinità-wijngaard en in de daaropvolgende jaren uitgebreid.

Massimo en Roberto, de tweede generatie, gingen door met het werk van hun vader: expressieve en verfijnde wijnen maken. Ook de echtgenotes en kinderen van Massimo en Roberto werken in Malvirà. Hetzij in de winery, hetzij in de hospitality. Malvira is een wijnhuis dat gastvrijheid hoog in het vaandel heeft staan. Bezoekers zijn van harte welkom in de kelders, het prachtige hotel, en het toprestaurant boven op de heuvel tussen de wijngaarden.

De wijnen

Malvirà is een expert in het maken van arneis, ze hebben verschillende single vineyard Arneis’ en de wijnen kunnen goed ouderen. Massimo laat graag 10 of 20 jaar oude arneis om te vergelijken met huidige jaargangen. In de Roero wordt ook veel nebbiolo verbouwd en daar worden goede wijnen van gemaakt.

De drie single vineyards Arneis’ Trinita, Reneiso en Saglietto komen van verschillende wijngaarden. Massimo vertelt dat het oudste eigendomsacte die ze hebben gevonden van de arneis wijngaard, uit 1478 komt. Toen heette de druif nog reneis. Trinita is een zachte houtopgevoede arneis. Saglietto is zeer mineralig en heeft voor 50% op Oostenrijks hout gelegen. Reneiso zit er tussenin. Er is nog een hele aromatische Arneis zonder sulfiet, deze arneis kan heel goed ouderen. De TreUve van chardonnay, sauvignon en arneis is een fris en aromatisch glas.

Malvirà maakt twee single vineyards Roero: Renesio en Trinita en een Riserva Mombeltramo. Nebbiolo uit Roero is toegankelijker dan nebbiolo uit Barolo, maar vergis je niet. Het zijn stevige jongens. Malvirà maakt verder nog een Langhe Nebbiolo en een Langhe Rosso én een biologische Barolo. Deze opsomming is niet uitputtend, Malvirà heeft een schier eindeloze portfolio.

De winery, het hotel en de gastvrijheid zijn fantastisch en de mensen zijn daarnaast ook nog eens superaardig.

De wijnen worden in Nederland geïmporteerd door Piemonte import de website is onder constructie, maar op de homepage staat een .pdf met het assortiment waaronder de wijnen van Malvira.

Onthoud Malvirà uit de Roero.

 

Charlotte van Zummeren WA DipWSET

 

 

 

 

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl