De Loire geniet grote bekendheid door haar witte toppers in het Pouilly gebied. Appellationtechnisch hoort deze streek niet bij de Loire Vallei. Deze laatste is meer bekend om Vouvray, Muscadet en d’Anjou. De Loire Vallei staat minder bekend om haar rode wijnen. Deze frisse wijnen met relatief laag alcohol percentage zijn een aangenaam alternatief op de klassieke, zware en ronde wijnen uit andere streken of landen. De Loire is met een lengte van ruim 1.000 kilometer de langste rivier van Frankrijk.
De rivier ontspringt in de Ardèche, het midden van Frankrijk. Via Orléans, Tours en Nantes mondt de Loire uit in de Atlantische oceaan. De Loire wijnstreek strekt zich uit in de vallei aan weerszijden van de rivier, van Orléans tot Nantes. In de Loire zijn wijnen in alle kleuren en smaken te vinden: 55% is wit, 14% rosé, 7% is mousserend en 24% is rood. Deze rode wijnen worden gedomineerd door twee druivensoorten: de Cabernet Franc staat op eenzame hoogte, gevolgd door de Gamay. Andere druivensoorten zijn de Grolleau, Cabernet Sauvignon, Pineau d’Aunis, Le Côt (Malbec) en de Pinot Noir. De Val de Loire wordt ‘de tuin van Frankrijk’ genoemd. Naast wijn komen er appels, peren, kersen groenten, graan en noten vandaan.
Cabernet Franc
De Cabernet Franc, dan wel Breton, is goed voor 54% van alle rode wijnen afkomstig uit de Loire. Dit druivenras is het oudste ras uit de streek en kent een geschiedenis die teruggaat tot de 11de eeuw. Het ras rijpt in de Loire eerder dan bijvoorbeeld de cabernet sauvignon en heeft minder aanwezige tannine. Dit maakt de wijn frisser en lichter dan men normaal gewend is van een Franse Cabernet Franc.
De cabernet franc vind je in de gebieden Anjou en Saumur Champigny, en wat oostelijker in de regio Touraine in Chinon en Saint-Nicolas-de-Bourgueil. In tegenstelling tot Bordeaux, waar de druif vaak in blends wordt verwerkt, worden er in de Loire mono-cepages van gemaakt.
Dis
De rode wijnen uit de Loire zijn door de vaak zand- en grindrijke bodems iets lichter en frisser van smaak. Door de tonen van (zwarte) bessen en frambozen laat de wijn zich goed combineren. En geloof het of niet: ook bij vis smaakt cabernet franc, de fles van te voren wel even koelen. Bij een door Pitch georganiseerde perslunch in The Grand werd St. Nicolas de Bourgueil en een Touraine geschonken bij gemarineerde zalm en dat ging perfect samen. Een kreeften bisque liet zich zelfs vergezellen door een cabernet d’Anjou en een boersige chinon. Op zich al een hele prestatie. Bij de steak tartare paste een Saumur Champigny en weer een Chinon. Zeker eerder op de dag of bij een lunch passen de niet zo alcoholische Loire cabernet franc prima. Over het bewaarpotentieel van Loire wijnen wordt verschillend gedacht, m.i. kun je ze het beste jong drinken.
Charlotte van Zummeren