Tyrrell’s Wines in NL

Ergens in de afgelopen maanden werd Winebusiness.nl benaderd door een nieuwe importeur. Dit soort toenaderingen gebeuren aan de lopende band. Vele particulieren zijn vaak zo enthousiast over wijnen die ze op één van hun reizen proeven, dat ze terug in eigen land voortvarend aan de slag gaan met perscontacten en dergelijke. Dit keer klonk het anders.

Tyrrells is een winery gevestigd in Hunter Valley. Studenten aan de wijnacademie leren al in één van de eerste lessen dat dit één van de moeilijkste wijngebieden ter wereld is. Het ligt in de achtertuin van Sydney, New South Wales in Australië, en de hitte kan daar enorm zijn. Voeg daaraan toe een grote populatie kangeroos die veel vernielen waar ze langs komen en insectenkolonies waar je stapel gek van wordt. Welkom in Hunter Valley.

Het jaar 1858

Tyrrells is geen kleine jongen. De eerste wingerds zijn vier generaties geleden in 1858 geplant door Edward Tyrrells en tot op de dag vandaag is de winery een familiebedrijf. Naast Hunter Valley heeft de familie ook wijngaarden in Victoria (Limestone Coast) en South Australia (Heathcote). In totaal managet het team 900 hectares. Een gigant dus, maar een familiebedrijf. De vijfde generatie staat nu in de startblokken.

Wijnen

Tyrrells maakt verschillende ranges, logisch natuurlijk met zoveel wijngaarden. De premium wijn is de Vat serie. Binnen deze serie zijn ze vooral beroemd geworden met hun VAT 1 semillon. Als één druivensoort een Australisch iets is, is dat wel de semillon. In Frankrijk vooral bekend in blends, in Australië een mono-cepage. De druif kan goed tegen het klimaat van Hunter Valley. De Vat 1 semillon laat zich het beste omschrijven als bloemig, licht vettig en crèmig, mineralig met veel lengte. Een icoon! De Vat 9 Shiraz is opulent, rijk en weldadig, een echte Aussie Shiraz. De Vat 47 Chardonnay is zowel rijk als elegant en friszurig lactisch. Deze drie Vat wijnen zijn alle drie uitbundig bejubeld door James Haliday, een Australische wijnschrijver. En deze man is echt niet de eerste de beste.

Haliday was ook stapelgek op de Single Vineyard Lunetiq Heathcote uit Victoria, nomen est omen. Daarnaast produceert de familie de Lost Block range met mooi getekende labels – instapwijn met semillon, sauvignon blanc en shiraz en een Hunter Valley serie met chardonnay, semillon en wederom shiraz. In Australië produceert de familie nog veel meer ranges zoals bijvoorbeeld Moore’s Creek en Rufus Stone. Wijnmaker Sandrew Spinaze is in 2004 uitgeroepen tot Wijnmaker van het jaar door de belangrijkste wijntijdschriften van Australië: Winestate and Gourmet Traveller WINE.

En nu in de Benelux

En de wijnen van deze bijzondere winery zijn nu te verkrijgen in de Benelux. De pers werd uitgenodigd voor een lunch en diner met o.a. Bruce Tyrrell. Restaurants werden benaderd en een duidelijke website gelanceerd. W–3 Holding heeft de wijnen professioneel in de markt gezet. Tyrrells is inderdaad een verrijking, een goed initiatief!

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Columns

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl