Royalty en wijnglazen

De Koninklijke kelk: royalty en wijnglazen

De column van vorig jaar, die we i.v.m. de steeds opnieuw laaiende discussie nog een keer plaatsen: ‘De koningin houdt haar glas niet goed vast, zelfs Johannes van Dam heeft erover geschreven’. Koninginnedag 2012 ligt voor ons. Genoeg royalty om naar te kijken als de Koninklijke familie de provincie Utrecht bezoekt. Interessante kwestie die bij wijnliefhebbers her en der opduikt, is in dit verband hoe royals hun wijnglas vasthouden, want er zal veel getoast worden komende maandag. Even googlen op internet en dan diverse blogs verschijnen.

Meerdere van deze blogs verwijzen naar Johannes van Dam, die zich er blijkbaar ooit over heeft opgewonden. Andere sites hebben het over receptie- en etiquettegebruiken, want wat doet Koningin Beatrix duidelijk zichtbaar op alle foto’s waar zij met een glas in de hand staat?

Ze houdt het glas vast bij de kelk!

Een doodzonde in wijnland. De temperatuur van de hand beïnvloedt de temperatuur van het glas op deze wijze. Heel fout, menig beginner in wijnland zou hiervoor met de spreekwoordelijke lat op de handen worden getikt. Dát doe je niet! Sommigen zoeken de verklaring voor deze wijn faux-pas in de zogenaamde receptie-etiquette. Op drukke gelegenheden wordt het glas in een party-stand vastgehouden. Een stevige grip om de kelk zodat, in het geval iemand tegen je oploopt of je aanstoot, het kostelijke vocht niet uit het glas gewalst wordt.

Dit is echter niet het juiste antwoord. De oplossing van dit kelkvraagstuk ligt in de oude adellijke etiquette. Naar verluidt, gold in vroeger tijden dat de steel van het glas de minder welriekende handen op een juiste afstand van de wijn houdt. Zo kan de odeur van de handen de geur van de wijn niet beïnvloeden. De enigen die toentertijd geen vieze handen hadden, waren leden van het koningshuis en zij kunnen daarom de glazen gewoon bij de kelk vasthouden. Een simpele reden voor een terugkerend dilemma. En dat tegenwoordig de temperatuur van de wijn belangrijker is dan geurende handen, want de persoonlijke verzorging is er in de loop der jaren enorm op vooruitgegaan, zal de royals een zorg zijn. Door zo het glas beet te pakken, geven zij blijk van hun afkomst.

Een prettige Koninginnedag gewenst, hoe u uw glas ook vasthoudt!

Charlotte van Zummeren

 


Rubriek(en):
Columns

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl