Safe the planet

Proefnotities: Safe the planet

 

Door Charlotte van Zummeren

 

Feudo di Santa Tresa

ekoAls het om organische, biologische of bio-dynamische wijnbouw gaat, is er vaak sprake van een soort spagaat of paradox. De tendens onder consumenten is om steeds meer ecologisch verantwoorde producten te kopen. Albert Heijn heeft zelfs een aparte lijn uitgezet (puur & eerlijk) voor de ecologische producten, deze lijn omvat honderden producten. Binnen deze range zijn er slechts zeven bio-wijnen, op het totaal van ca. 300. Onder professionals is er minder scepsis. Eén van de meest beroemde huizen, Domaine de la Romanee Conti, werkt tenslotte al jaren biologsich-dynamisch en dat gaat nog veel verder dan organische wijnbouw. Wellicht heeft de consument tijd nodig om te wennen aan het idee van organische wijnen.

 

De terroir waar biologische wijnbouw op plaats vind moet ook drie jaar ‘aarden’ zonder bestrijdingsmiddelen, voordat het organische certificaat wordt afgegeven. Feudi di Santa Tresa uit Vittoria in Sicilië is sinds de oogst van 2009 in het bezit van dit zo gewenste papiertje. Deze winery met 50 hectares, ligt in Vittoria in het zuiden van Sicilië en werkte al jaren biologisch. Nu is de organische erkenning daar. Deze winery maakt vier wijnen, alle vier lijken ze in staat de consument naar het organische product ‘over te halen’ met prijzen rond de tien en vijftien Euro. De Cerasuolo di Vittoria zal velen aanspreken. Een dikke, geconcentreerde wijn waar de kersen en het sap uitspringen. De Avulisi is een 100% nero d’avola en als immer staat deze druif aan de basis van een elegante wijn met zachte tannines en zwart fruit. De Nivuro is een blend van nero d’avola en cabernet sauvignon, door de laatste druif heeft de wijn meer power. De witte Rina Ianca is echt bijzonder. Grillo, bekend van Marsala, wordt hier gedeeltelijk hout opgevoed en daarna geblend met viognier. Het geeft een wijn met body, een tropisch karakter met een beetje honing gecombineerd met bloemigheid. Een onderscheidend product in de witte markt. Het is te hopen dat deze organische wijnen hun weg vinden in ‘milieu minded’ Nederland. Zelfs als je niet zou weten dat ze organisch zijn, blijven het mooie producten.

 

Feudo di Santa Tresa wordt geïmporteerd door Coenecoop uit Waddinxveen, dit bedrijf is gespecialiseerd in biologische wijnen.

 

 

 


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl