Piemonte | Fontanafredda

Fontanafredda is een enorm grote producent uit Piemonte. De wijnen staan bij Albert Heijn en bij de betere wijnwinkel. En dit is tegelijkertijd het beleid van het huis in een notendop. Topwijnen en wijnen voor iedereen. Zo werkt het bij de beste wineries, ze zijn goed van klein naar groot. Fontanafredda heeft een geschiedenis die teruggaat tot 1858. Daarover later. Maar sinds 2008 is het wijnhuis in handen van de Piemontese Oscar Farinetti en partners. Deze Farinetti zet stevig in op de grote én kleine kaart, Fontanafredda moet wijnen maken die op iedere tafel passen.

Piemonte

Piemonte is een van de mooiste wijngebieden in de wereld, zo is de mening van wijnexperts en wijnjournalisten. Aan de voet van de bergen is de Nederlandse vertaling van de Piemonte. Italië laat zich geografisch kenschetsen als een kaplaars. In het noorden, in de kap van de laars, ligt Piemonte. Lieflijke dorpjes, nog relatief onontdekte steden als Turijn en heerlijke delicatessen, van truffels tot mortadella en karakteristieke wijnen zoals de Barolo en Langhe rosso. Het leven is goed in Piemonte. Door de combinatie van glooiende heuvels, wijnbouw, kerken en kastelen wordt Piemonte ook wel omschreven als het Toscane van het noorden.

Piemonte is ook – of juist – beroemd om zijn wijnen. Sinds 2014 staat het wijngaardlandschap Piemonte op Unesco Werelderfgoederen en dat zegt genoeg. En wat betreft de wijn: In de jaarlijkse top 100 van wineries van Wines & Spirits staan steevast een paar wijnbedrijven uit de Piemonte.

Fontanafredda is iconisch in Piemonte en een belangrijke producent. De officiële geschiedenis van Fontanafredda begint in 1858. Vittorio Emanuele II, zoon van de koning van Sardinië, koopt het landgoed als een geschenk aan zijn maîtresse Rosa Vercellana, ook bekend als La bela Rosin. Hij was een visionair die toen de meest moderne inzichten op het gebied van wijnmaken toepaste, zodat van meet af aan prachtige Barolo’s werden gemaakt. Zijn kinderenMaria Vittoria en Emanuele Alberto, graaf van Mirafiori en Fontanafredda, volgden hem op.

De wijngaarden van Fontanafredda liggen in Serralunga d’Alba, Barolo en Diano d’Alba in het hart van de golvende heuvels van de Langhe op een hoogte tussen de 200 en 400 meter op een bodem met een hoog gehalte van de bijzondere klei van de regio. De wijngaarden zijn beplant met de druiven nebbiolo, barbera, dolcetto en moscato. Daarnaast werkt Fontanafredda samen met véél wijnboeren uit de Langhe en Roero.

Bewust wordt gekozen voor een elegante en strakke stijl met respect voor de wijngaard, de druiven, bodem en klimaat. De wijnen zijn niet te zwaar, ook de Barolo’s niet, met een opvoeding op houten foeders, de traditionele grote houten fusten van de streek. De beste wijnen rijpen op kleine houten vaten, barriques, om de wijnen een subtiel houtkarakter te geven. Chief Commercial officer Roberto Bruno en marketing manager Emilia Badellino leggen het allemaal uit in een van de restaurants van en op het terrein van Fontanafredda. Het huis valt overal te herkennen aan de kenmerkende gele en lichtpaarse strepen. Als je dit eenmaal weet, zie je deze werkhuizen overal staan.

De mooiste wijnen van Fontanafredda zijn die van de wijngaarden die (deels) in eigen bezit zijn, zoals bijvoorbeeld de Barolo Serralungha d’Alba en de Dolcetto van de Vigna la Lepre in Diano d’Alba. Wijnen die gewild zijn bij elke wijnliefhebber. Ook de Barbaresco Coste Rubin, Barbera d’Alba Raimonda en Roero Arneis Pradalupo zijn van grote klasse. Deze vind je vooral in de horeca en bij de betere wijnwinkel. ook de Borgogno lijn met o.a. de native witte timorasso mag er wezen.

Bij Albert Heijn staan de Fontanafredda Briccotondo Barbera en hele soepele easy drinking wijn met een heerlijke kersensmaak. Ook tref je de Fontanafredda Briccotondo Dolcetto in de schappen bij de Appie, een vrolijke, lichte wijn met veel fruit. Wel even koelen. Serieuzer is de Fontanafredda Langhe Nebbiolo, deze is van dezelfde druif als de Barolo, maar met minder houtopvoeding en lichter van stijl. Het klapstuk, de Fontanafredda Barolo, is een generieke Barolo dus niet van een subterroir als de Barolo’s die eerder werden genoemd. Deze Barolo is licht, elegant en fijnzinnig. Een Barolo voor Barolo-vrezers , zou je bijna zeggen, omdat deze zo toegankelijk is.

Met Fontanafredda kun je echt alle kanten op.

 

Charlotte van Zummeren

 

 

 

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl