Santa Rita

Santa Rita aan de Amstel

 

santa rita amstel 005door Janna Rijpma

 

‘De tijd dat ik dacht dat pas geplukte druiven een wasbeurt nodig hadden omdat ze er zo vies uitzagen, ligt ver achter me’, lacht wijnmaker Carlos Gatica. De charismatische wijnmaker van het Chileense wijnhuis Santa Rita is zijn jeugdige wijnzondes inmiddels al lang ontstegen. Hij is nu een van de drie hoofdwijnmakers van het indrukwekkende en beroemde wijnhuis Vina Santa Rita.

 

Op uitnodiging van Frans Kleijs en Adri Spies, eigenaren van Noordman wijnimport, bezocht Carlos Gatica Nederland om in het Intercontinental Amstel Hotel in Amsterdam de Santa Reserva en Medalla Real wijnen toe te lichten tijdens een prestigieuse lunch. Al 22 jaar importeert Noordman exclusief de wijnen van Santa Rita. Hoofdzakelijk de toegankelijke serie met het beroemde “120” label. Pure eerlijke wijnen, betrouwbaar en prettig geprijsd, voor dagelijks gebruik. Met de reserva en medalla real lijn, die nu een kleine vijf jaar in productie zijn, wil Santa Rita wijnen in de markt brengen met een andere allure, waarbij de nadruk ligt op expressie, mineraliteit en fruit.

 

Chili

De kustlijn van de Republiek Chili is maar liefst 6435 km, bijna geheel grenzend aan de Pacific Oceaan. Het land is uitzonderlijk lang maar niet erg breed. Op haar smalst meet ze 64 km, met een maximum van 350 km. Het land grenst in het oosten aan Argentinie (Andesgebergte) en Bolivia (n.o) en in het noorden aan de Atacama, de droogste woestijn ter wereld en Peru. Het zeer koude zuiden wordt gedomineerd door grote ijsvlaktes. Dit vierde grootste land van Zuid-Amerika heeft bijna net zoveel inwoners als Nederland (17 miljoen) maar is wel 19 keer zo groot.

 

De eerste wijnstok in Chili dateert van 1548. Het was de door Spaanse kolonisten meegenomen Pais-druif. De meeste wijngaarden lagen in het noorden. Door haar uniek klimaat bleek Chili als enig land immuun voor de wijnluis-ziekte phylloxera, die bijna alle wijngaarden in Europa vernietigde. Door op grote schaal te exporteren naar Europa  floreerde de Chileense wijnindustrie. In de 20e eeuw kwam, met name door vast te houden aan ouderwetse technieken, de klad in de wijnindustrie. Chileense wijn maakte in de jaren 80 pas weer furore door de komst van veel Europese investeerders, zoals het Spaanse huis Torres, die een technische revolutie in  Chili ontketende. Door de unieke microklimaten en omstandigheden wordt Chili nu gezien als het paradijs van de internationale wijncultuur. Een natuurlijk organic omgeving. Door het uitblijven van de druifluis-ziekte zijn sommige wijnstokken hier wel 100-120 jaar oud. Chili kwam dertig jaar geleden dus opnieuw in de picture en kreeg grote naamsbekendheid door haar cabernet-sauvignon wijnen. Overal in de wereld kom je deze wijn tegen. In Japan noemen ze de wijn zelfs een “chilcab”. Uit een Schots onderzoek in 1999 van de universiteit van Glasgow werd zelfs bekend dat cabernet sauvignon uit Chili de beste wijn was om hart en vaatziekten te voorkomen.

 

De wijngebieden liggen tegenwoordig in het dicht bevolkte centrum van het land, in de vruchtbare ‘central valley’, rondom de hoofdstad Santiago met haar 7 miljoen inwoners. De wijngaarden strekken zich uit over een lengte van 800 km en 100 km breed. Hier liggen de beroemde wijn-subregio’s die vernoemd zijn naar de rivieren die door hun gebied stromen, zoals Casablanca, Rapel, Cachapoal, Bio Bio, Aconcagua, Leyda, Limari, Rapel, Curico, Maule en Maipo, de meest beroemde wijnstreek van Chili.

 

De totale wijngaardoppervlakte in Chili is 140.000 hectare, en de expansie-mogelijkheden zijn er nog enorm. De ontdekkingstocht naar  nieuwe wijngebieden, met unieke microklimaten gaat gestaag door. Zo ook het experimenteren met voor Chili nieuwe druivensoorten zoals de albarino. De wijnactiviteiten vinden plaats tussen 30 en 40 graden zuiderbreedte. Op een vergelijkbare hoogte met Zuid-Afrika.

 

Proeven in Het Amstel

Het Amstel Hotel opende haar deuren in 1867, en bezit tot op de dag van vandaag een onberispelijke grandeur. Gastvrijheid, rust en luxe. Ideale condities voor het proeven van wijn. De Santa Rita proeverij vond plaats in de Wine Room van het restaurant La Rive, het met een Michelinster bekroonde restaurant waar chef Roger Rassin de scepter zwaait. Met uiterste zorg en precisie zorgde de zwarte brigade onder leiding van Valentijn de Groot voor de juiste temperatuur van de wijnen.

 

Het wijnhuis Santa Rita

Vina Santa Rita begon in 1880 met een enkele wijngaard waar eigenaar Domingo Fernandez Concha Franse variëteiten liet aanplanten. Op dit moment bezit het wijnhuis 4000 hectare waarvan 3200 hectare wijngaarden. Het landhuis is vernoemd naar de heilige patron van de onmogelijke dromen! Santa Rita ligt even ten zuiden van Santiago. Het wijnbedrijf wordt omgeven door prachtige tuinen en klaterende fonteinen. In de prachtige gewelfde kelders liggen duizenden houten vaten te rusten. Een van de kelders was in 1814 een schuilplaats voor  de generaal en 120 van zijn manschappen, die Chili uiteindelijk zijn onafhankelijkheid gaven. Als eerbetoon werd  het label 120 ontwikkeld. Santa Rita bezit tevens een eigen glasfabriek waardoor ze in staat zijn om met de lichtste wijnfles van de wereld te werken. Santa Rita is de meest verkochte wijn in Chili en staan qua export op een derde plaats. Ze exporteert naar 75 landen. De laatste aanwinsten zijn Kenia en de Arabische Emiraten.

 

De proeverij

De nu 38 jarige Carlos Gatica kwam in 1998 bij Vina (=Wijnproducent) Santa Rita en is sinds 2004 hoofdwijnmaker van het 120-label. Na zijn oenologie opleiding in Santiago, reisde hij de hele wereld rond en werkte hij oa. in de Loire, Rhone, Elzas en Rioja. Vooral de sauvignon blanc wijnen uit de Loire en de rode noord Rhonewijnen geven hem inspiratie voor zijn eigen wijnen.

 

De eerste wijn de Reserva Sauvignon blanc 2010 d.o. Casablanca heeft een stuivende neus, citrus en grapefruit. Zeer aromatisch, sappig, mooie frisheid en lengte.

 

De wijn moest het opnemen tegen de Medalla Real Sauvignon blanc 2008. De druiven voor deze wijn komen uit Santa Rita’s relatief nieuwe wijngaard San Antonio Valley in de subregio Leyda. De wijngaard ligt 8 km van de kust en de grond bestaat vnl uit graniet, wat de wijn meer frisheid en mineraliteit geeft. Vriendelijke verleiderlijke florale neus, heeft iets ziltigs, nori. Smaak kent oranje tonen, kruisbessen, abrikoos en meloen, elegant en.zacht. Veel schakeringen, compact. Zeer gastronomisch wat zich openbaarde bij een spontane wijn/spijs combinatie met de hazenrug/ speculaas en savoi-kool,

 

De Reserva chardonnay 2009 do Casablanca is voor 40% gemaakt op oude en nieuwe Franse barrique. De rest staal. Er worden maar liefst 500.000 flessen van gemaakt. In de smaak een zoetje, boterbabbelaar, butterscotsch. Rijke mondvolle plezierige wijn.

 

De Medalla real chardonnay 2009 do Leyda.  Meer kleur . nectarine, noten en cirtrus mineraliteit, zeer verfrissend, doch stevig glas, bitter, vettig,oranjebloesem met wat witte peper. Hout (100% nieuw) is prachtig geintegreerd. (120.000 flessen). Deze wijn was in perfecte haromonie bij de op de huid gebakken kabeljouw met quinoa zaad. Een trouvaille !

 

Reserva camenere 2009 do Valle de Rapel. De druif van Chili, die al sinds 1800 geplant staat, alhoewel ze pas in 1994 de druif altijd voor een merlot hebben aangezien  Zachte ronde tannins, zeer flexiebele smaak, rondeur, tabak, peperig, kruidig, sappig romig. past bij veel gerechten, zoals Hollandse pot, maar ook Aziatische eten. Toonde zich voortreffelijk bij de hazenrug.

 

Ook de Reserva merlot 2008 do valle del Maipo toonde zich van de goede kant. Zoals een merlot moet zijn. Mooie bite, spanning, open, gul en mooi fruit.

 

Met de Reserva cabernet sauvignon 2009 do valle del Maipo maakte Chili furore. De helft van alle aanplant in Chili is cabernet sauvignon. Ouderwetse cassis, licht zoetje, volle plezierige wijn.

De Medalla real cabernet sauvignon 2008 do valle del maipo kende een andere spanning. Wijn met meer persoonlijkheid, lekker mondvulling, zeer intens sap, heerlijke frisheid, donker fruit. Perfect bij de hazenrug

 

De proeverij werd afgesloten met de CCC 2005( triple c). Gemaakt van de cabernet franc voor het fruit, de  cabernet sauvignon voor de ruggegraad en de camenere voor de zachtheid. Een zeer complete bijna mannelijke wijn. 16 mnd op barrique. The brains. Daartegenover the Beauty, de Casa Real 2005 alto Jahuel do Maipo. Gemaakt door de vrouwelijke wijnmaker Cecilia Torres. Zeer elegant verleiderlijk wijn, bijna europese frisheid. Ronde tannins, tabac,. De 14 maanden barrique is prachtig in de wijn verweven. Gedenkwaardige afsluiter 

 

Noordman Wijnimport
Flevoweg 17
2318 BZ Leiden
071-5221405

 

Reserva : Consumentenprijs € 9,95
Te koop bij DirkIII, Makro, Kweker, Vakhandel, Internet

 

Medalla Real: Consumentenprijs € 13,95
Te koop bij DirkIII, Makro, Internet

 

CCC: consumentenprijs € 35
Te koop bij: Makro, kweker, Internet

 

Casa Real: consumentenprijs € 38
Te koop bij Makro, Internet

 

 

 

 

 


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl