Terroirwijnen uit Australië | Two Hands Wines

Rondom ProWein komen veel producenten naar Nederland. Zo ook  Pierre-Henri Morel van Two Hands uit Barossa. Het oorspronkelijke doel van Two Hands was en is om de best mogelijke  shiraz te maken uit de beste wijnarea’s uit Australië. Omdat er over de hele wereld zoveel Australische wijn wordt verkocht onder multiregionale labels in een formulestijl, was het de bedoeling om de standaard te doorbreken en de diversiteit van de Australische shiraz onder de aandacht te brengen door regionale en wijngaardkenmerken te benadrukken door het fruit het belangrijkste kenmerk te laten zijn. Zo legt Pierre-Henri uit in restaurant Lutum in Wijk bij Duurstede.

Deze middeleeuwse plaats onder de rook van Utrecht is relatief onbekend. Misschien dat dit nu ophoudt sinds de relaunch van restaurant Lutum. Lutum slaat op een heel klein percentage klei, en klei is een belangrijke grondsoort in die omgeving. Lutum was dit jaar de hoogste nieuwe binnenkomer in de Lekker op nummer 69. Het restaurant kookt veel met groente en maakt state-of-the-art gerechtjes. Over groente gesproken: zelfs de op ganzenlever lijkende dip bij het brood was van parelgort gemaakt. De missie van oprichters Rik, Roy en Toby was om een restaurant te openen dat werkte zonder groothandels met uitsluitend lokale producten en daar zijn ze aardig in geslaagd.

Two Hands

Het idee voor Two Hands ontstond in september 1999 toen oprichters Michael Twelftree en Richard Mintz op het verlovingsfeest van een vriend zaten en besloten dat het tijd werd om hun eigen wijn te maken. Het oorspronkelijke doel was, en is, om de best mogelijke shiraz te maken uit de diverse streken in Australië. Omdat er over de hele wereld zoveel Australische wijn wordt verkocht onder multiregionale labels (Wines of Australia, Wines of East Australia), was het de bedoeling om de diversiteit van de Australische Shiraz onder de aandacht te brengen. Inmiddels maakt Two Hands veel meer dan die specifieke shirazs, in het portfolio staat nu ook o.a. cabernet sauvignon en grenache, syrah en mourvedre.

De eerste vintage van Two Hands was in 2000, na een bescheiden investering van $30.000 (een Australische dollar is nu € 0,61) en een beperkte hoeveelheid druiven.

Michaels Twelftree businesscontacten in de VS en Groot-Brittannië hielpen bij de lancering en de eerste gunstige reacties deden Two Hands veel goed. Dit succes hielp Two Hands de productie geleidelijk op te voeren. De eerste volledige serie kwam op de markt. En Two Hands groeide en bloeide verder. Sinds 2014 werkt Michael nauw samen met voornoemde Pierre-Henri Morel die eerder bij Chapoutier werkte. Morel woont nu al tien jaar in Australië. Ieder teamlid krijgt overigens een vermelding op de site van Two Hands inclusief de Schotse hooglander Brutus met zijn familie. Ook de honden Quinn, Ziggie, Choco en Ollie staan in het zonnetje.

Duurzaam en bio-diversiteit

De growers in de diverse regio’s werken volgens de richtlijnen van Two Hands. En dat is volledig duurzaam. Two Hands Wines is gecertificeerd volgens de Australian Wine Industry Standard of Sustainable Practice. De wijngaarden worden met de hand gesnoeid, getrimd en geplukt om de tractorbewegingen tot een minimum te beperken. Elk perceel wordt afzonderlijk gevinifieerd. Biodiversiteit staat hoog in het vaandel, dit wordt bevorderd door gemengde landbouw. Er lopen dus dieren rond.

Lovende kritieken

Het succes bleef niet uit. Talloze onderscheidingen waaronder Robert Parker die Two Hands ‘de beste negociant ten zuiden van de evenaar’ noemde, en de vraag naar Two Hands steeg in de daaropvolgende jaren.  Europa, Azië, Noord-Amerika, overal zijn de Two Hands wijnen te koop. In november 2012 werd Two Hands voor het tiende jaar op rij opgenomen in de jaarlijkse Top 100 van de Wine Spectator, een unieke prestatie.
In Nederland zijn de Two Hands wijnen verkrijgbaar bij VinVinWines

De wijnen

De druiven zijn afkomstig uit de beste shiraz regio’s in Australië. De wijnen worden oftewel ter plekke gevinifieerd of de druiven worden gekoeld getransporteerd naar de kelder in Barossa, Marananga.

Lily’s Garden Shiraz : de druiven komen uit McLaren Vale, één van de bekendste wijnregio’s ongeveer 15 kilometer ten zuiden van Adelaide. Lily’s Garden is een zwoele wijn met zwart fruit en een lange afdronk. Het is een zachte en ronde wijn. De blauwe kleur van het label is geïnspireerd op de nabijheid van de zee. € 45,29

Angels Share Shiraz De duiven komen uit McLaren Vale. Angels’ Share is een prachtige zijdezachte shiraz. De naam verwijst naar de kleine hoeveelheid wijn die tijdens de rijping uit eikenhouten vaten verdampt. Middeleeuwse wijnmakers gingen ervan uit dat engelen over hun wijnen waakte en dat zij zelf ook wat wijn namen. Een elegante, bijna zwarte robuuste wijn met veel sap en structuur. Intense aroma’s van gedroogde kruiden, verse munt, kruidnagel, koffie en chocolade. € 23,29

Brave Faces GSM  Deze druiven komen uit Barossa Valley. Halverwege de jaren tachtig werden de oude grenache-, mourvèdre- en shiraz-wijnstokken uit Zuid-Australië verwijderd vanwege een gebrek aan vraag. Brave Faces is een eerbetoon aan de mannen en vrouwen die loyaal hun wijngaarden verzorgden, waardoor ze vandaag de dag intact bleven. En GSM’s zijn populair! Bij deze soepele, zachte wijn moet u denken aan kruidnagel, peper, frambozen, Aziatische kruiden, bloemigheid en kruiden. Zeer toegankelijk. € 23,29

Sexy Beast  Dit is een cabernet sauvignon uit McLaren Vale. Sexy Beast is een sappige en weelderige wijn, rijk, en krachtig. Two hands noemde de wijn Sexy Beast, geïnspireerd op de cultklassieker met Sir Ben Kingsley in de hoofdrol. Een geconcentreerde wijn met aroma’s van kruidnagel, specerijen, lavendel, cola, rokerig en met toast. € 23,29

Pierre-Henri Morel laat ook nog een flagship shiraz aanrukken, deze heet Ares. Deze wijn is gemaakt in hele beperkte oplage en is een blend van de allerbeste barrels die Two hands produceert. Het is niet voor niets dat Two hands al 10 jaar achter elkaar in de top 100 van de Wine Spectator staat. Bij deze complexe en geconcentreerde wijn serveerde Lutum hert.

 

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl