Shiraz en meer! | Two Hands Wines

De beste plannen worden geboren aan de keukentafel. Menig organisatie treedt onder de naam ‘keukentafelgesprekken’ naar buiten om met cliënten te spreken. En ook menig tiener zal aan de keukentafel het nodige met ma en pa hebben besproken. Dit gaat natuurlijk ook op in Australië. Want waar opent de site van Two Hands Wine mee? ‘Het begon allemaal met een fles Australische Shiraz op de keukentafel en we vroegen ons af: als de wereld dat wil, hoe gaan we dat dan aan hen geven?’ En dat slaat dan op Australische Shiraz.

Het idee voor Two Hands ontstond in september 1999 toen oprichters Michael Twelftree en Richard Mintz op het verlovingsfeest van een vriend zaten en besloten dat het tijd werd om hun eigen wijn te maken. Het oorspronkelijke doel was, en is, om de best mogelijke shiraz te maken uit de diverse streken in Australië. Omdat er over de hele wereld zoveel Australische wijn wordt verkocht onder multiregionale labels (Wines of Australia, Wines of East Australia), was het de bedoeling om de diversiteit van de Australische Shiraz onder de aandacht te brengen. Inmiddels maakt Two Hands veel meer dan die specifieke shirazs, in het portfolio staat nu ook o.a. cabernet sauvignon en grenache, syrah en mourvedre.

De eerste vintage van Two Hands was in 2000, na een bescheiden investering van $30.000 (een Australische dollar is nu € 0,61) en een beperkte hoeveelheid druiven. ‘It started all here, mate.

Michaels Twelftree businesscontacten in de VS en Groot-Brittannië hielpen bij de lancering en de eerste gunstige reacties deden Two Hands veel goed. Dit succes hielp Two Hands de productie geleidelijk op te voeren. De eerste volledige serie kwam op de markt. En Two Hands groeide en bloeide verder. Sinds 2014 werkt Michael nauw samen met Pierre-Henri Morel die eerder bij Chapoutier werkte. Ieder teamlid krijgt overigens een vermelding op de site van Two Hands. Ook de honden Quinn, Ziggie en Ollie.

Duurzaam en bio-diversiteit

De growers in de diverse regio’s werken volgens de richtlijnen van Two Hands. En dat is volledig duurzaam. Two Hands Wines is gecertificeerd volgens de Australian Wine Industry Standard of Sustainable Practice. De wijngaarden worden met de hand gesnoeid, getrimd en geplukt om de tractorbewegingen tot een minimum te beperken. Elk perceel wordt afzonderlijk gevinifieerd. Biodiversiteit staat hoog in het vaandel, dit wordt bevorderd door gemengde landbouw. Er lopen dus dieren rond.

Lovende kritieken

Het succes bleef niet uit. Talloze onderscheidingen waaronder Robert Parker die Two Hands ‘de beste negociant ten zuiden van de evenaar’ noemde, en de vraag naar Two Hands steeg in de daaropvolgende jaren.  Europa, Azië, Noord-Amerika, overal zijn de Two Hands wijnen te koop. In november 2012 werd Two Hands voor het tiende jaar op rij opgenomen in de jaarlijkse Top 100 van de Wine Spectator, een unieke prestatie.
In Nederland zijn de Two Hands wijnen verkrijgbaar bij VinVinWines

De wijnen

De druiven zijn afkomstig uit de beste shiraz regio’s in Australië. De wijnen worden oftewel ter plekke gevinifieerd of de druiven worden gekoeld getransporteerd naar de kelder in Barossa, Marananga.

Lily’s Garden Shiraz : de druiven komen uit McLaren Vale, één van de bekendste wijnregio’s ongeveer 15 kilometer ten zuiden van Adelaide. Lily’s Garden is een zwoele wijn met zwart fruit en een lange afdronk. Het is een zachte en ronde wijn. De blauwe kleur van het label is geïnspireerd op de nabijheid van de zee. € 43,99

Angels Share Shiraz De duiven komen uit McLaren Vale. Angels’ Share is een prachtige zijdezachte shiraz. De naam verwijst naar de kleine hoeveelheid wijn die tijdens de rijping uit eikenhouten vaten verdampt. Middeleeuwse wijnmakers gingen ervan uit dat engelen over hun wijnen waakte en dat zij zelf ook wat wijn namen. Een elegante, bijna zwarte robuuste wijn met veel sap en structuur. Intense aroma’s van gedroogde kruiden, verse munt, kruidnagel, koffie en chocolade. € 22,99

Brave Faces GSM  Deze druiven komen uit Barossa Valley. Halverwege de jaren tachtig werden de oude grenache-, mourvèdre- en shiraz-wijnstokken uit Zuid-Australië verwijderd vanwege een gebrek aan vraag. Brave Faces is een eerbetoon aan de mannen en vrouwen die loyaal hun wijngaarden verzorgden, waardoor ze vandaag de dag intact bleven. En GSM’s zijn populair! Bij deze soepele, zachte deze wijn moet u denken aan kruidnagel, peper, frambozen, Aziatische kruiden, bloemigheid en kruiden. Zeer toegankelijk.

Sexy Beast  Dit is een cabernet sauvignon uit McLaren Vale. Sexy Beast is een sappige en weelderige wijn, rijk, en krachtig. Two hands noemde de wijn Sexy Beast, geïnspireerd op de cultklassieker met Sir Ben Kingsley in de hoofdrol. Een geconcentreerde wijn met aroma’s van kruidnagel, specerijen, lavendel, cola, rokerig en met toast. € 22,99

 

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl