Sir George Fistonich en de 55e vintage van Villa Maria

Sir George Fistonich is in Nederland en dat laat importeur LFE niet onopgemerkt voorbijgaan. Sir George is on tour in Nederland en schuift vanavond aan bij een diner bij Jaimie van der Heije in Ouderkerk. CEO Marcel Kerkmeester, diverse medewerkers van LFE, retailers, verkopers en een paar journalisten zitten mede aan. We ontmoeten Sir George niet voor de eerste keer. Fistonich is een bijzonder aardige man. Hij vertelt dat hij via Los Angeles heeft moeten reizen en nu – omdat hij boven de vijfenzeventig is – zijn schoenen niet meer hoeft uit te trekken bij alle controles. Helaas moest dat in London weer wel. Britten..  ‘I was here 5 year ago with my 50th vintage. Today it is even my 55th vintage.

George Fistonich kocht in 1961 een paar hectares van zijn astmatische vader, omdat deze door zijn ziekte niet meer kon werken. De wijnen die pa maakte, waren grotendeels voor eigen consumptie en voor familie en vrienden. De wijnbouw stond vijfenvijftig jaar geleden in Nieuw-Zeeland nog in zijn kinderschoenen. Nu is Villa Maria een groot wijnbedrijf met duizenden hectares wijngaarden en een eindeloze reeks prijzen en medailles. Hierdoor is Villa Maria in ieder geval de meeste bekroonde winery van Nieuw-Zeeland, maar misschien ook wel ter wereld. Toef op de taart – naast het in 2009 toegekende ‘knighthood’ voor Sir George – is de Liftetime Achievement Award in 2011 van de International Wine Challenge voor Fistonich. Een zeer prestigieuze prijs toegekend aan een man met een missie.

Op de betreffende ceremonie in 2011 in London was Sir George al meer dan content met de Trophy voor de 2007 Villa Maria Single Vineyard Taylors Pass Chardonnay. Fistonich is namelijk bijzonder trots op zijn verschillende Single Vineyards. ‘People know us from the high volume wines, but I hope they will get to know our Single Vineyards’. Dat er die avond in 2011 een grotere prijs uit zou rollen, vermoedde hij niet. Toch is dat wat er gebeurde.

Jaimie

Op deze avond bij Jaimie van Heije draagt Fistonich het speldje horend bij de knighthood en als vanzelfsprekend gaat hij op in het gezelschap. Het moet toch vermoeiend zijn, zo’n grote reis op zijn leeftijd. Hij gaat de hele wereld over. ‘It is exhausting, but I will meet my wife next week in London and then the trip will be more informal.

Bij Jamie is het ook ‘cosy’, maar er moet wel gewerkt worden; 15 wijnen worden gecombineerd met zeven gangen.

De wijnen zijn:

 • Villa Maria Sparkling SB 2016
 • Vila Maria Organic SB 2017
 • Villa Maria Private Bin East Chardonnay 2017
 • Villa Maria Reserve Chardonnay 2016
 • Villa Maria Private Bin Hawkes Bay merlot & Malbec rosé 2017
 • Villa Maria Private Bin pinot grigio 2016
 • Villa Maria Private Bin pinot noir 2016
 • Villa Maria Cellar Selection pinot noir 2014
 • Villa Maria Single vineyard Seddon pinot noir 2011
 • Villa Maria Private Bin merlot, CS 2015
 • Villa Maria Reeserve Hawkes Bay CS merlot 2002
 • Vila Maria Private Bin Riesling 2016
 • Villa Maria Private Bin gewürztraminer 2017

Jaimie kookte daar sushi, coquilles in tigermilk, tartar met forellenkaviaar, chakchoucka met tomaat, paprika en hummus, pork belly, sukade en foie gras bij. Een zware klus, met veel plezier geserveerd door de staf en genuttigd door het gezelschap.

De voorkeuren voor de diverse wijnen liepen uiteen. Zo is de East Coast Chardonnay veel meer oaky dan de subtiele Reserve Chardonnay. De Cellar Selection Organic SB was veel tropischer dan de Private Bin Organic. Sir George had een sterke voorkeur voor Private Bin pinot noir, terwijl in dezelfde line-up ook Cellar Selection Organic en de Single Vineyard Seddon stonden. Het blijft toch een kwestie van smaak. Maar er stond geen enkele slechte wijn tussen.

Vliegen

Na nog een paar weken met zijn vrouw in Engeland en Amerika gaat Sir George weer terug naar New Zealand. De luchtvaartmaatschappij New Zealand Air heeft een paar jaar geleden Villa Maria uitgekozen als voorkeurswinery voor de te schenken wijnen in de Premium Economy en Economy klasse. ‘Not everybody is happy with that choice. You know, we are close by the airport. It is easy for us to supply. Collegues are a bit jealous’. Hij vertelt er wel meteen bij dat niet al zijn wijnen hoog genoeg gewaardeerd waren voor de Businessclass. Dat zal hem verder worst wezen, want Sir George reist zelf zonder probleem Economy. ‘I just keep silent and drink my wine’. Sir George Fistonich: een groot man die nergens te groot voor is.

Charlotte van Zummeren

 

Foto: Sir George en Marcel Kerkmeester

 


Rubriek(en):
Culinair

Gerelateerde berichten


  Hoofdmenu
  error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl