WP + Vinexpo 2024 | Paris je t’aime

De 5e editie van Wine Paris & Vinexpo Paris heeft de huidige economische uitdagingen omgezet in strategische kansen voor de wijn- en gedistilleerdsector. Dit jaar heeft de beurs zich niet alleen als belangrijk businessevenement, maar ook als platform voor invloed  op de wereldwijde zakelijke en politieke sfeer neergezet.

De 2024-editie markeert een keerpunt die een positieve economische impact op lange termijn zal hebben op de wijn- en gedistilleerde drankenindustrie. Met een (sterk gestegen) aantal van 4.074 exposanten, waarvan 53% internationaal uit 48 producerende landen, kreeg Wine Paris & Vinexpo Paris een groeiende aantrekkingskracht en internationaal bereik. De 41.253 bezoekers, een stijging van 14% ten opzichte van het voorgaande jaar en met een percentage van 41% internationale bezoekers, illustreren het wereldwijde bereik en de groeiende invloed van de beurs.

De intensieve ontwikkeling van de beurs door organisator Vinexposium heeft geresulteerd in een toename van 30% in de aanwezigheid van belangrijke kopers in belangrijke markten. De top 5 van landen die na Frankrijk vertegenwoordigd zijn, zijn Italië, België, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Duitsland. De matchmaking-service bereikte ook een record met 10.146 online gemaakte afspraken tussen producenten en kopers.

Wine Paris & Vinexpo Paris, een invloedrijk evenement

Onder auspiciën van Emmanuel Macron, president van Frankrijk, werd Wine Paris & Vinexpo Paris bezocht door drie Franse ministers en 27 ambassades, waaronder die van de Verenigde Staten, Italië, Portugal, Japan, Oostenrijk, Spanje, Zwitserland, China, Nieuw-Zeeland en Australië.

De openingsceremonie van Wine Paris & Vinexpo Paris 2024 werd gekenmerkt door toespraken van de (Franse) Minister van Landbouw en Voedselsoevereiniteit, Marc Fesneau, en de afgevaardigde Minister van Overheidsrekeningen, Thomas Cazenave. De collaboratieve toon van de openingstoespraken met de bijdrage van Rodolphe Lameyse, Managing Director van Vinexposium, versterkte de rol van het evenement als een strategische plek voor de sector om met één stem te spreken, ideeën uit te wisselen en de huidige uitdagingen aan te pakken en tegelijkertijd te streven naar een duurzame toekomst. Ook de rol van internationale handel en de collectieve inspanning die nodig is om geo-economische risico’s aan te pakken, werden benadrukt.

Het bezoek van Frank Riester, gedelegeerd minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkeling, sloot de derde beursdag af door het evenement te beschrijven als een belangrijke handelsbeurs voor de export van wijn en gedistilleerde dranken en door aan te dringen op het gewicht van wijnen en gedistilleerde dranken in de Franse exporthandelsbalans (waarvan FEVS de resultaten voor 2023 bekendmaakte op Wine Paris & Vinexpo Paris).

De Internationale Organisatie voor Wijn en Wijnbouw (OIV), waarmee Vinexposium samenwerkt, heeft haar beschermheerschap verleend aan de wetenschappelijke sessies van het ON!-evenementenprogramma op de beurs. Het evenement bood ook een waardevolle gelegenheid voor de OIV, die tijdens de drie dagen aanwezig was, om vele internationale persoonlijkheden uit de sector te ontmoeten.

Randevenementen op en buiten de beurs

Het randprogramma van de beurs, bedoeld om uitwisselingen te stimuleren en de sector te voeden met informatie, telde 126 sessies, naast de lezingen en sessies die op de stands van de exposanten zelf werden georganiseerd.

Paul Robinson, Wine Director bij Robinson Wine Merchants, verklaart: “Als inkoper moet ik prioriteit geven aan verkoopvergaderingen op Wine Paris & Vinexpo Paris, maar ik heb twee rondetafelgesprekken bijgewoond die ik buitengewoon interessant vond. Een van de hoogtepunten van de beurs is het ON!-programma. »

Het ‘OFF’-programma, dat een selectie van 200 restaurants en bars in de hoofdstad bood, droeg bij aan de voortzetting van uitwisselingen in informele sfeer.

Angelo Martelli, Managing Director bij Super Buyrite: “Met zoveel afspraken op de stands gedurende de dag, vond ik het leuk om met mijn zakelijke relaties ‘s avonds de stad in te gaan. Parijs is hier echt een ideale stad voor en het grote aanbod is een extraatje dat het verschil maakt. »

 Be Spirits, een groeiend aanbod  In 2024 heeft de sterke drankensector Be Spirits een nieuwe dimensie gekregen met 26 producerende landen en 47% meer oppervlakte in vergelijking met de editie van 2023 en bijna 200 exposanten, waarvan 54% nieuw. Naast de vele aanwezige Franse exposanten heeft de internationale markt zich sterk ontwikkeld met een groei van 92% van de internationale exposanten.

De hal gewijd aan sterke dranken, no/low, bieren en ciders, bracht kopers en mixologen van over de hele wereld samen. Het levendige programma van debatten en masterclasses om de markten te begrijpen, de meest revolutionaire producten te ontdekken en samen te reageren op de zakelijke uitdagingen van morgen trok volle zalen.

Wine Paris & Vinexpo Paris 2024 is voorbij, blik op de komende 12 maanden

In afwachting van de volgende Wine Paris & Vinexpo Paris van 10 t/m 12 februari 2025, zal de sector elkaar ontmoeten  in Hong Kong van 28 t/m 30 mei op Vinexpo Asia, in New York op 24 en 25 juni op Vinexpo America, in Mumbai op 16 en 17 september op Vinexpo India, en in Amsterdam op 25 en 26 november op de World Bulk Wine Exhibition (WBWE).


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl