Symington Family | 1e twee opeenvolgende Vintage-jaren sinds 1882

De Symington familie is verheugd te kunnen melden dat 2017 wederom een algemene Vintage Port declaratie heeft opgeleverd; de eerste keer dat dat twee jaar achterelkaar is gebeurd sinds Andrew James Symington in 1882 in Porto aankwam.

Deze aankondiging –slechts de zesde algemene declaratie in de 21e eeuw- sluit een periode van speculatie in de port wereld af. Na de uitzonderlijke kwaliteit van 2016 in het bijzonder en de zeldzaamheid van Vintage Port declaraties in het algemeen, leek het voor de 2017 oogst een schier onmogelijke opgave. De historische mijlpaal van aaneensluitende Vintages is echter geoorloofd door de extreem hoge kwaliteit van beide jaren en hun onderlinge verscheidenheid.

De 2017 wijnen zijn het resultaat van een jaar wat erg voor liep en leidde tot de vroegste oogst in de 137-jaar lange geschiedenis van de Symingtons als wijnmakers en port producenten. Warme, droge omstandigheden leverde kleine, compacte trossen in uitstekende conditie op. Echter wel 20% minder dan gebruikelijk in de afgelopen 10 oogsten. Ondanks dat de oogst al begin augustus van start ging – de medewerkers moesten in allerijl van hun vakanties worden teruggeroepen- was de rijpheid in balans, met wijnen die worden gekarakteriseerd door uitzonderlijke intensiteit, structuur en concentratie. Maar 2017 gaat voornamelijk de boeken in als het jaar van de aroma’s en frisheid.

De Symingtons kunnen 2017 Vintages van al hun vlaggenschip huizen op de markt brengen; zowel Graham’s, Dow’s, Warre’s en Cockburn’s, als van Quinta do Vesuvio, Graham’s “Stone Terraces” en Capela da Quinta do Vesuvio. Van de laatste twee is dat pas de tweede keer in deze eeuw, aangezien de Symingtons die alleen uitbrengen in de meest uitzonderlijke jaren. Vanwege de lage hoeveelheden zal de verkoop hoofdzakelijk op allocatie en en primeur verlopen.

In vergelijking met een andere jaargang komt 1945 bovendrijven. De overeenkomst in het patroon van regenval en het temperatuurverloop in de wijngaarden is zelfs treffend. De tijd zal leren of 2017 het mythische jaar 1945 naar de kroon zal gaan steken. De Symington familie zal de 2017 Vintage Ports voor het eerst tonen op 11 april in Portugal, gevolgd door een proeverij in de UK en de VS en mei en een besloten proeverij op 11 juni in Amsterdam.

“In mijn 25 jaar als wijnmaker in ons familiebedrijf heb ik nog nooit een jaar als 2017 meegemaakt. De opbrengsten waren extreme lag, maar de concentratie en structuur benam me de adem. Ik denk dat we uitzonderlijke wijnen hebben weten te maken.” _Charles Symington, hoofd wijnmaker bij Symington Family Estates

“Weinig wijnregio’s gaan zo streng om met declaraties als wij in de Douro. Het besluit om twee jaren achter elkaar te declareren is niet licht genomen. Echter, geconfronteerd met de kwaliteit van beide jaargangen konden we er niet omheen deze historische beslissing te maken.” _Johnny Symington, Directeur bij Symington Family Estates

Bron: persbericht


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl