Terrasses du Larzac | Les Chemins du Carabote

Les Chemins du Carabote werd in 2005 aangelegd op stukken land die eerder aan de coöperatie waren beloofd. Yves Chaperon en zijn vrouw hebben deze toen overgenomen. Tot die tijd was Yves journalist bij RTL radio en zijn vrouw werkte voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs. De 6 ha wijngaarden waren goed onderhouden op een veelbelovend terroir en de druivenrassen waren interessant. Dus verlieten het echtpaar Chaperon Parijs en werd vigneron. Vanaf 2007 wijdden zij zich volledig aan het domein en bouwden een kelder van (gard)steen op basis van zwaartekracht en in 2012 schakelden zij over op biologische landbouw. Vandaag telt het domein 10 hectare, waarvan 8 in de appellation Terrasses du Larzac.

De wijnen doen het over het algemeen vrij goed in proeverijen: de wijnen van Les Chemins du Carabote hebben in de afgelopen jaren 5 Coups de Coeur gewonnen in de Guide Hachette des Vins. 6 hectare syrah, grenache en carignan werden geplant op deze glooiende kiezelstenen van Terrasses du Larzac. Veel werk ging zitten in het snoeien, het hekwerk te repareren, de groene oogst en het beperken van de opbrengsten. Sinds Carabote bioloisch is gaan werken is het landgoed met 4 hectare uitgebreid in de appellation Terrasses du Larzac.

Chemins de Carabote ligt 35 kilometer ten westen van Montpellier, tussen het dorp Saint-André-de-Sangonis en het gehucht Cambous in de appellation Coteaux du Languedoc-Terrasses. Het domein ligt aan de voet van de Mont Saint-Baudille (884 meter) en is zichtbaar vanaf een grote afstand aan de rand van het Séranne-massief en de wal die Carabote scheidt van het Larzac-plateau. Het terroir barst van de kiezelstenen. Dit is de magische paradox van het terroir: zulke stevige ondergrond levert de beste wijn op. In de winter waait er een koude wind van het plateau. Ook neerslag kan hevig zijn. De hitte in de zomer is overweldigend. Deze diversiteit in temperatuur en klimaat bepaalt de identiteit van het terroir evenals de kracht en complexiteit van de wijn die het oplevert. In de Middeleeuwen was Carabote een beroemde molen aan de rivier de Hérault. Tegenwoordig is er niets meer van over, maar een pad dat langs de wijngaarden loopt draagt ​​zijn naam, vandaar de naam Chemins de Carabote, die in verschillende afbeeldingen te vinden is op de labels van de wijnen.

De wijnen

Carabote maakt stevige jongens, dit geldt met name voor de rode wijnen. De witte wijnen zijn gebotteld in een doorzichtige fles met opdruk, de rode wijnen zijn getooid met prachtige labels waarbij de getoonde tekeningen de naam van de wijn uitleggen.

Le Blanc Chemin is gemaakt van chenin blanc, viognier en riesling. Een prachtig fris glas met romigheid door de opvoeding op barrique en aroma’s van de riesling. De Vin Orange is van 100% viognier, en karakteristiek glas met fraaie bitters.

Les Pierres qui Chantent is een zwoele, volle en rijke wijn van grenache, syrah en carignan, die meerdere prijzen heeft gewonnen bij de guide Hachette. Een terecht, een wijn om van te genieten.
Chemin Faisant van syrah, grenache en carignan is een wijn met expressie en frisheid. Dit is een wijn met soepelheid en finesse, met tonen van chocolade, zwarte bessen en zoethout.
Cuvee Carignan is van 100% carignan. Deze wijn heeft diepe expressie vindt van rood en zwart fruit, kruiden en koffie, zowel fris als vlezig.

Dit zijn overigens niet alle wijnen. Kloosvins van Emilia Kloostra heeft deze parel ontdekt en het is te hopen dat de wijnen snel in Nederland verkrijgbaar zijn. Wie geïnteresseerd is kan een mailtje sturen naar info@kloosvins.fr

Charlotte van Zummeren WA DipWSET

 


Rubriek(en):
Geen categorie
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl