Bourgogne als wijnstreek is bekend, maar ook weer niet zo bekend. Waarom is dit zo? Met een kleine 30.000 hectares vertegenwoordigt de Bourgogne maar een fractie van het totale Franse wijnaanbod (zo’n 3%), aan de andere komen er wereldberoemde wijnen vandaan. Het wijngaardbezit is enorm versplinterd, een wijngaard zoals Clos de Vougeot kent wel vijftig eigenaren. De Bourgogne kent ook nog eens honderd herkomstbenamingen verspreid over 5 regio’s: Chablis, Côte d’Or (Côte de Nuits en Côte de Beaune), Côte Chalonnaise, Macon en de Beaujolais. Hoewel deze laatste in de praktijk toch als aparte wijnstreek wordt gezien. Al met al best verwarrend. De Côte dÓr is het bekendste en daar komen ook de beste wijnen vandaan.
Albert Bichot
Onze hoofdrolspeler van vandaag, Maison Albert Bichot, zit in de Côte d’Or. Albert Bichot is een huis met een geschiedenis van hier tot Tokyo. Al in 1350 vestigde de familie zich in de Bourgogne. Met wijn begonnen ze in 1831, toen Bernard Bichot in Monthelie en wijnhandel begonnen. Zijn zoon Hippolyte kocht wijnstokken in Volnay en de zoon van Hippolyte, Albert Bichot, vestigde zich met de wijnbusiness in Beaune en daar zitten ze 5 eeuwen later nog steeds. Nazaat Albéric Bichot reisde eerst de wereld over voordat hij in 1996 het management van Albert Bichot overnam. Albert Bichot heeft nu ruim 100 hectare wijngaarden. Niets wordt uitbesteed, wijnbouw, vinificatie en rijping gebeurt volledig in eigen beheer. De 100 hectares zijn verspreid over een aantal domaines die dicht bij de wijngaarden liggen. Daar worden de wijnen gevinifieerd.
Biologisch
Schoon en duurzaam werken is een prioriteit van Albéric. In de Côte d’Or en de Côte Chalonnaise zijn al een aantal wijngaarden biologisch gecertificeerd en er wordt hard gewerkt om volledig biologisch te zijn. Albert Bichot koopt ook druiven, maar heeft met alle 90 contractgrowers een langdurige en intensieve relatie. Er is constant overleg over het werk in de wijngaard. Ook in de kelder wordt er zo min mogelijk ingegrepen door bijvoorbeeld geen toegevoegde gisten te gebruiken, het terroir en de herkomst van de druiven zijn leidend. Albert Bichot heeft meerdere vinificatiekelders en die zijn allemaal in de buurt van de wijngaarden. De transport methode is zwaartekracht en de wijnen rijpen tussen de 12 en 18 maanden rijpen. De wijnen van Albert Bichot hebben veel structuur, body en een bite. Het zijn karakteristieke wijnen. Verwacht van de rode wijnen rustieke aroma’s en smaken, waaronder zwarte bes, kersen iets bloemigs en kruidigheid. De witte wijnen hebben subtiel houtgebruik. Barriques kunnen bij witte wijnen domineren, maar dat is hier absoluut niet het geval. Net zoals het gebruik van make-up en parfum, het gebruik van hout moet dienend zijn aan het geheel en niet een doel op zich. Dat is het idee bij de wijnen van Albert Bichot.
De wijnen
Door het versplinterde wijngaardbezit kunnen vignerons in de Bourgogne talloze wijnen in de diverse cru’s en appellations maken, en dat is precies het geval bij Albert Bichot. Winebuisness.nl bespreek hier zes wijnen van Bichot:
Albert Bichot Origines Chardonnay: Een zacht-fruitige easy drinking chardonnay waarbij je meteen proeft dat het niet zomaar een chardonnay is. Verdieping, lengte en mineraliteit.
Albert Bichot Origines Pinot Noir: Pinot noir kan zowel zwaar als licht zijn. Dit is een lichte variant. Soepel, doordrinkbaar en fruitig met aardbeien, kersen en bessen. De fles een half uurtje vantevoren in de koelkast zetten, dat doet de wijn goed.
Albert Bichot Chablis: :Met de woorden instap Chablis doe je deze wijn eigenlijk tekort. Waarschijnlijk komen veel van de druiven van Premier en Grand Cru wijngaarden. Het is een frisse, fruitige en strakke wijn met verdieping en lengte. een dijk van een Chablis. Een prijs-kwaliteit topper.
Albert Bichot Chablis Premier Cru Les Vaillons: Chablis hoort bij de Bourgogne, maar de wijnen zijn toch een tikkie ander. Deze Premier Cru Les Vaillons heeft subtiele tonen van eikenhout en vers fruit zoals appel en peer. . Het is een volle wijn, belegen en zacht met tonen van vanille. een heuse Premier Cru met hazelnoot, rond en elegant.
Albert Bichot Pommard: Pommard is een bekende Bourgogne appellation en bij deze appellation belanden we in de categorie stevige pinot noir. Deze Pommard is vlezig en kauwbaar met zwoele tonen van vijgen en pruimen. Een mooie minerale en aromatische wijn met tonen van pruimen met veel lengte.
Albert Bichot Morgon Les Charmes: Beaujolais is een streek met andere druif dan de pinot noir van de Bourgogne. Omdat de Beaujolais grenst aan de Macon wordt het gemakshalve erbij gerekend. Morgon is een van de Crus van de Beaujolais en die worden op dezelfde manier opgevoed als de Bourgognes, dus geen maceration carbonique. De Morgon van Albert Bichot is stevig, krachtig met veel fruit als kersen en aardbeien. Genieten!
ChvZ
ChvZ