Weinakademiker

Het is alweer de 22e keer. Afgelopen weekend kon dr. J. Schüller MW en Willi Klinger, voorzitter van de Austrian Wine Marketing Board, aan 22 + 1 nieuwe Weinakademiker het diploma uitreiken. De twee gelijke getallen zijn toevallig, 2 nieuwe Weinakademiker waren afwezig en bovendien werd Piero Antinori honorair Weinakademiker. De markies was zelf beide dagen aanwezig om de proeverijen te begeleiden en hij deed dat droogkomische wijze met veel kennis.


Haydn

De eerste proeverij met 200 aanwezigen werd gegeven in de imponerende Haydnzaal van Domaine Esterházy. Marchesi Antinori was net zoals alle aanwezigen zichtbaar onder de indruk van deze klassieke zaal ‘ik zit meestal in boardrooms op de bovenste verdieping van het Hilton Hotel in New York’. Lynn Sheriff MW en dr. Jozef Schüller MW zaten naast Antinori achter de tafel. ‘We kennen elkaar al zo lang Lynn, dat ik kan zeggen dat we goed gerijpt en well-aged zijn’ De ervaren Sheriff legde uit het een blindproeverij is, maar dat het voor hen makkelijk blind proeven was als ze eerst de labels laten zien’. Een waarheid als een koe.

Zowel de Italiaanse huizen van Antinori als de buitenlandse investeringen, managementovernames of samenwerkingsverbanden kwamen ter tafel. Een selectie: Antica uit Napa Valley, Tenuta Guada al Tasso uit Bolgheri, Hatas de Pirque uit Maipo, La Brassesca Vino Nobile – Antinori ‘Vino Nobile is lang niet zo bekend in het buitenland als Montalcino. Wat mij betreft veranderen ze de naam, maar dat zien de producenten daar niet zitten – Col Solare uit Columbia Valley en natuurlijk Tignanello. De 200 aanwezigen kregen vier flight van drie met de opdracht de juiste wijn bij het juiste glas te plaatsen. Sheriff, Antinori en Schüller praatten alles vlot aan elkaar.

Winery

De volgende dag begeleidde de markies een tasting van uitsluitend Toscaanse wijnen in de state-of-the-art-winery van Esterhazy net buiten Eisenstadt. Nog maar tien jaar oud, hyper modern en zeer stijlvol. De lijst met Toscaanse wijnen omvatte wederom Tignanello, Guado al Tasso, Antinori Chianti Classico, Tenuta Badia a Passignano, La Braccesca, Le Mortelle en Tenute Pian della Vigne. Marchesi Antinori is één van de oudste en bekendste wijnfamilies ter wereld, de markies draagt in zijn familie eeuwenlange ervaring met zich mee. De kwaliteitseisen zijn hoog en dat is bij alle wijnen te merken.

WA 019 kleinPiero zat vervolgens ook aan bij de diploma ceremonie in weer de Haydnzaal. Iedereen op zijn paasbest. De titel Weinakademiker is best wel ding in Oostenrijk, de kroon op de Diploma Course. De aanwezige directeur van de WSET verklaarde dat er nu wereldwijd een paar duizend afgestudeerde DC’s zijn en 700 Weinakademiker. Een elite noemde hij het zelfs. Dat was ook te merken aan alle producenten die aanwezig waren met wijnen, deze producenten – ook allen Weinakademiker – liepen voorop om iedereen te feliciteren. Piero Antinori en tweeëntwintig anderen werden naar voren geroepen om het Diploma Weinakademiker in ontvangst te nemen. Ondergetekende was er één van.

Charlotte van Zummeren

Foto: Sybille Troubleyn van WSET Benelux, Piero Antinori, Peppi Schüller MW en Lynn Sheriff MW


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl