Valpolicella | Scriani

De Italiaanse wijnstreek Valpolicella ligt in de regio Veneto, tussen Verona en het Gardameer. Een populaire wijnstreek vanwege aangename, soepele en doordrinkbare wijnen. Corvina is de basisdruif voor Valpolicella; deze druif wordt gekenmerkt door een hoge zuurgraad en zachte tannines. De dikke schil beschermt de corvina tegen rot en schimmels en dat is handig als deze druif gedroogd wordt voor de Amarone. Naast de corvina is de rondinella befaamd vanwege de aroma’s. Een andere druif die wordt gebruikt is de molinara, maar die wordt vanwege zijn lichte kleur steeds minder toegepast. De fruitige corvinone heeft een mooie paarse kleur en wordt steeds belangrijker.

Valpolicella heeft als unique selling point dat dezelfde wijn op vier verschillende manieren wordt gemaakt, namelijk Valpolicella, Valpolicella Ripasso, Amarone en Recioto. Valpolicella is de gewone wijn. Ripasso fermenteert twee keer, waarbij de tweede keer vergist op de lees van de Amarone. Amarone wordt gemaakt van ingedroogde druiven, net zoals de zoete Recioto. Deze wijn komt verder niet aan de orde in dit artikel.

Scriani – de hoofdrolspeler van vandaag – maakt naast deze vier nog enkele andere wijnen: een mono-cepage van corvina, Ori genaamd, en een blend van cabernet sauvignon en merlot die de naam Infinito kreeg. Een witte wijn maakt het feest compleet: Lugana.

Scriani

Scriani is nog een jonge bloem in Valpolicella; het bedrijf is slechts 30 jaar oud. In de plaats Fumane, vlakbij Monte S. Urbano en La Costa, is Scriani gevestigd. In het hart van Valpolicella zijn Mary en oenoloog Stefano Cottini, de huidige eigenaars, verzekerd van alle expertise op wijngebied. De Cottini’s zitten al generaties lang in de wijn in de regio Veneto, Scriani is een relatieve jonge winery van ze. De liefde voor het land zit de Cottini’s in de genen. Al het werk in de wijngaarden, zoals het snoeien en de oogst van de druiven wordt met de hand gedaan. De wijngaarden Mandolan, Bosco, Carpané, Tondin en La Costa liggen rond de winery in Fumane, de overige wijngaarden liggen wat verder weg. De wingerds zijn tussen de 10 en 55 jaar oud en groeien volgens het pergolasysteem. Dat wil zeggen dat de druiven op hoogte groeien, zodat je staand kunt werken, en met 3300 planten per hectare. Fumane ligt op ongeveer 300 meter boven zeeniveau.

Valpolicella kent een landschap dat wordt gekenmerkt door terrasvormige heuvels met stenen muren, brede velden met wijngaarden, kersen- en olijfbomen.

Deze heuvels met oude boerderijen, herenhuizen en sobere Romaanse parochiekerken, zijn vol van traditie. Net zoals degenen die hun lichaam en ziel wijden aan de productie en verkoop van Valpolicella-wijnen. Scriani past perfect in deze context en weerspiegelt de wijntraditie van het gebied.

Het gebied van Valpolicella Classica strekt zich uit over slechts 200 vierkante kilometer. Dit unieke en genereuze land is de bakermat van druiven en wijnen sinds de Romeinse tijd.

De wijnen

Scriani maakt voornamelijk rode wijn en een sappige witte. De soepele rode wijn Ori is zeer geschikt als stand-alone glas om zo van te genieten. De andere rode wijnen kunnen beter gecombineerd worden met een stevige dis met vlees of kip.

Scriana Lugana DOC: de wijn wordt gemaakt van druiven uit de wijngaard San Martino della Battaglia. De wijn rust 7 maanden op RVS, waarvan 5 maanden op de eigen druivenschilletjes. Het is een wijn met veel fruit waaronder appel en perzik en een fijne frisheid. De wijn is vol, rond en intens fruitig.

Scriana Amerone della Valpolicella Classico DOCG: deze Amarone wordt gemaakt met ingedroogde druiven, na persing en vergisting rust de wijn minimaal 18 maanden op eikenhouten vaten, gevolgd door minimaal zes maanden rijping op de fles. Doordat de druiven ingedroogd zijn, is de wijn zeer geconcentreerd en met veel body. De wijn heeft een complex palatum van kaneel, kersenjam en walnoot. In de mond tonen van koffie, vanille, amandelen en rijp zwart fruit, prettige zuren en veel lengte.

Scriana Valpolicella Ripasso Classico Superiore DOC: een traditionele Valpolicella blend van 60% corvina, 20% corvinone en 10% rondinella. De druiven komen van de hoger gelegen wijngaarden Mandolari, Bosco, Tondin, Ronchiel en La Costa. Ripasso krijgt altijd een 2e fermentatie op de druivenschilletjes van de Amarone. Vervolgens rijpt de wijn 18 maanden in eikenhouten vaten en 6 maanden op de fles. De wijn wordt gekenmerkt door zwoelheid met kers en pruim en een rijke complexe structuur met frisse zuren en soepelheid.

Scriana Valpolicella Classico Superiore DOC: De druiven komen van de wijngaarden Ronchiel, La Costa en Monte Sant’Urbano. De druiven worden 15 dagen ingeweekt. De wijn rijpt 12 maanden in grote eikenhouten vaten en nog 3 maanden op fles. De wijn is zacht en rond met zwoelheid en een strakke structuur. Deze Valpolicella is een eetwijn en geen slobbertje (zoals sommige Valpolicella’s kunnen zijn).

Scriana Infinito Rosso IGT: Een wijn van cabernet en merlot, de druiven zijn eerst 40 dagen ingedroogd. De wijn rust daarna op Amerikaans eikenhout. Een volle geconcentreerde wijn met kruidigheid, frambozen en bramen. Rijk aan aroma’s, smaken, tannines en kleur. Een wijn in de categorie Fasten your seatbelts met 16 promille alcohol.

Scriana Ori Rosso Veneto IGT: Een blend van corvina, corvinone, rondinella, molinara, oseleta, cabernet en merlot. Corvina speelt wel de hoofdrol. De wijn wordt uitsluitend op RVS opgevoed en barst van het rode en zwarte fruit. Een heerlijke soepele doordrinkbare rode wijn.

Wijnimport Dikkers is de trotse importeur.

 

ChvZ

 

 

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl