Viňa Von Siebenthal

Gandolini is ok nog consultant bij de wijngaard van de sympathieke Mauro von Siebenthal. Een voormalig Zwitsers advocaat die eind jaren negentig koos voor zijn grote droom: de wijn. Van uitbundig consument werd hij een kwaliteits producent. Gandolini hielp hem met het zoeken naar de juiste terroir en dat werd de Acongacua Vallei met de zone Panquehue. Von Siebenthal, die wel iets weg heeft van geleerde professor, is een kleine producent die zo’n 200.000 flessen maakt. Hij werkt met Europese rassen, werkt zowat organisch en omarmt ook slow-wine-adagium van Gandolini met lange rijping op zowel barriques als fles. Vanaf 2002 wordt hij door de groten der aarden in de wijnschrijverij, Robert Parker en Neil Martin, gezien als een topproducent van rode wijnen. Omdat iedereen erom vroeg is hij ook begonnen met witte wijn: viognier.

Zijn range begint met de twee ‘moneymakers’, wijnen die hij het meest maakt: de Carmenère 2012 en Parcela 7 uit 2012. De eerste is 85% carmenère met 15% cabernet sauvignon. Een zeer aangename binnenkomer, maakt gelijk nieuwsgierig naar zijn overige wijnen. De Parcela 7 is een blend van twee cabernets, petit verdot en merlot. Sap met diepgang.
Daarna komt de Carabantes 2010 van syrah en cabernet sauvignon, gevolgd door de Montelig 2009 van cabernet sauvtgnon, carmenère en petit verdot. Langzaam maar zeker ga je stapjes hoger in de kwaliteit, waarbij hetgeen wat eerder geproefd is, blijft staan zoals het was. Montelig is trouwens een inheemse Picunche taal voor lichte berg. Von Siebenthal heeft veel met de natives van Chili.

De Tatay de Cristobal 2011 is een icoonwijn van 90 % carmenère en petit verdot. Cristobal slaat terug op Columbus waar Tatay een ‘ancestor’ is in de Mapadungun taal. Een huwelijk tussen oud en nieuw en een expressie van het terroir. De mooiste carmenère die ik ooit heb geproefd met licht mint, zwart cassis, concentratie. lengte en elegantie. Kost $ 100 en is iedere cent waard. Von Siebenthal maakt ook nog de eerder genoemde Viognier met houtopvoeding en een 100 % petit verdot: Toknar. Een klasse producent met een sausje Gandolini.

Meer info: Von Siebenthal


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl