Vinography | De top van Benguela Cove

Topwijnen uit het puntje van Zuid-Afrika. Vinography: varietalwijnen  van een uniek terroir aan een lagune vlakbij de Atlantische Oceaan met een zeer beperkte oplage. Waar komen ze vandaan? Van een van de meest zuidelijke punten van Zuid-Afrika. Daar, pal aan de Atlantische Oceaan ligt een rustige lagune aan de monding van de Bot rivier. Op de oostelijke oever net ten noorden van het plaatsje Fisherhaven, ligt het 200 hectare grote wijngoed van Benguela Cove, met 62 ha aan wijngaarden. In 2013 kocht Penny Streeter de wijngaarden en maakte er samen met Johann Fourie een buitengewoon succesvol wijngoed van. Ook op toeristisch vlak een hotspot.

 

Zee

Op slechts 2,7 m boven zeeniveau is dit een uitgesproken koel gebied met vijf verschillende terroirs. De Benguela-stroom komt vanuit de zuidelijke Atlantische oceaan. Iedere dag om stipt twaalf uur gaat de wind aan, tot avonds een uur of zeven.  Dat maakt dit stukje van Zuid-Afrika uniek qua wijnbouw: de rijpende druiven koelen ’s nachts flink af, er is meer dan voldoende neerslag en de rijping duurt hier lang, wat borg staat voor perfect frisse en heel verfijnde wijnen.

Bijzondere mensen

Penny Streeter heeft ook een bijzonder verhaal. Ze komt uit Zimbabwe, ging via Zuid-Afrika naar Engeland en belandde daar na allerlei rampspoed in de daklozen opvang. Ik verzin dit niet. Na hard werken kwam ze weer helemaal boven Jan. Inmiddels is zij zakenvrouw van het jaar geweest en OBE: ze is toegetreden tot de prestigieuze Orde van het Bristish Empire. Nu is ze o.a. vigneronne en heeft ze samen met wijnmaker Johann Fourie – naast Benguela Cove – ook wijngaarden in Sussex voor mousserende wijnen.

Johann Fourie is hoofdwijnmaker en is een van de meest vooraanstaande experts op het gebied van wijnmaken en wijnbouw in Zuid-Afrika. Een eloquente man die niet raakt uitgesproken over wijn en Benguela Cove. ‘Ik wil wijn maken waarin je de intrinsieke kwaliteiten kunt proeven. Elke slok brengt je terug naar waar deze wijnstokken zijn geworteld in Walker Bay.

Duurzaam

Benguela Cove maakt gebruik van natural predators zoals ganzen om de wijngaarden zo schoon mogelijk insectenvrij te houden. Het bedrijf is duurzaam gecertificeerd en is ook een Conservation Champion van WWF-SA. De kurken zijn van DIAM.

Vinography

In Nederland zijn er drie ranges: Lighthouse, Estate Range, Vinography en de Icon Catalina. In dit artikel lichtten we de 5 Vinography wijnen uit. Voor deze range gebruikt Johann enkel de beste druiven. Als hij ze niet goed genoeg vindt, vinden de druiven een plekje in een andere range, Maar het kan ook zijn dat hij een bepaalde wijn niet maakt, omdat hij de kwaliteit niet goed genoeg vindt voor de Vinography-serie. De oplage is zeer beperkt, afhankelijk van de kwaliteit van de druiven in dat jaar. Dit kan variëren van een paar honderd flessen tot over de duizend.

Johann Fourie omschrijft zijn passie voor zijn werk in dit cool climate stukje Zuid-Afrika als volgt: ‘Mijn wijnen zijn de weerspiegeling van het koele klimaat. Ze bieden Oude Wereld-mineraliteit en lengte met een vleug Nieuwe Wereld-fruit en mondgevoel.’ By the way: Johann Fourie gebruikt houten vaten zònder toast.

Tip: Op het backlabel staan de druivenrassen, vinificatie en klonen.

De wijnen hebben respectabele alcoholgehaltes variërend van 13,5 tot 15, maar de alcohol is zo goed geïntegreerd dat het helemaal niet opvalt.

Vinography Chardonnay € 29,95: Dit is een wijn met een diepgang die nog lang zal evolueren, een wijn die je kunt opleggen. Jaarlijks worden er om en nabij 400 flessen van gemaakt. Het witte fruit en de frisheid geven de wijn lengte en een intense smaak met veel concentratie. Het zeer goed gedoseerde gebruik van eikenhout voegt structuur en textuur toe. Deze Vinography chardonnay is nu al zalig.

Vinography Sauvignon Blanc-Semillon € 29,95: Semillon is de lievelingsdruif van Fourie, getuige de Icoonwijn Catalina. Semillon doet het gewoon heel goed op Benguela Cove. Sauvignon blanc met semillon is een klassieke Bordeaux blend, maar hier komt deze met een Zuid-Afrikaanse twist. Het stuivende van de sauvignon, de diepgang, structuur en lengte van de lengte van de semillon. Zowel tropisch fruit als frisse tonen en goede structuur en mondgevoel. Aperitief én eetwijn.

Vinography Pinot Noir  € 38,95 Een pinot noir in de categorie now we are talking. Een nieuwe wereld stijl met veel fruit en structuur. In de mond volop fruit en complexe smaaknuances. Kersen, geconfijt fruit, zachte, romige structuur met een lichte bloemigheid. Stoer van smaak maar met de finesse en het droogje dat zo kenmerkend is voor pinot noir.

Vinography Petit Verdot € 38,95: Een single vineyard petit verdot, dat zie je niet veel en al helemaal niet in Zuid-Afrika. Voilà! Een bommetje rood en zwart fruit gecombineerd met specerijen, structuur en diepgang van de bijna twee jaar durende opvoeding op barrique. Van deze petit verdot wordt iedereen stil van bewondering.

Vinography Cabernet Sauvignon € 38,95: Cabernet sauvignon is niet echt een cool climate wijn en dat is daarom een grote uitdaging voor Johann Fourie. En dat blijkt al snel. Zwart fruit, aanwezige aangename tannines en balans, lengte, intensiteit en complexiteit. Halleluja wat een wijn! Delicaat, finesse en stevige tonen van leer en chocola. Wow!

Zoals gezegd, Vinography is een high-end range met een zeer beperkte oplage. De wijnen kunnen zich nog jaren ontwikkelen. De prijs is gezien de kwaliteit van de wijnen laag. Ik zou het wel weten, rennen naar de betere slijter.

 

ChvZ

 

Vinography wijnen zijn beschikbaar via de betere wijnwinkel. Voor een adres in de buurt even een mailtje naar info@monnik-dranken.nl

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl