wijn van Freud

Wijn van Freud?

 

grunberg-wijnEen paginagrote advertentie in de Volkskrant trekt de aandacht. Een speciale Arnon Grunberg wijn met als thema Freud. Arnon Grunberg is bekend natuurlijk. Tegenwoordig iedere dag een voetnootje op de voorpagina van de Volkskrant. Diverse boeken waaronder Blauwe Maandagen en Thirza. Levend in New York, vaak in Nederland op bezoek en niet de meest subtiele man. Onlangs nog, bij het overlijden van Harry Mulisch, wijdde Grunberg in zijn voetnoot geen enkel waarderend woord aan het verscheiden van de laatste van de fameuze Grote Drie. De man staat kortom niet bekend als een warm mens en diezelfde kwalificatie gaat op voor Freud. Dus wat ligt nu ten grondslag aan deze wijn, een warme blend van syrah en garnacha uit het jaar 2007?

De wijn is gemaakt door Marques de Grinon in Aldea del Fresno, een winery in La Mancha op zo’n 55 kilometer van Madrid. Carlos Falco is het kloppend hart van deze winery en hij is er hoogstpersoonlijk voor verantwoordelijk dat de syrah in zijn wijngaarden is aangeplant. Syrah heeft inmiddels verbluffende resultaten in zowel zuidelijk Spanje als Portugal. Toentertijd was syrah een zeldzaamheid in die landen en niet toegestaan. Falco durfde de gok te nemen en was destijds zijn tijd ver vooruit. Irrigatie, toen een vloek in oud Europa, mag nu in het droge Spanje. Gereguleerd, dat wel. Inmiddels is de syrah (en ook de cabernet sauvignon) geaccepteerd in La Mancha onder de appellation Vinos de Madrid. Marques de Grinon is ook een producent van Vinos de Pago, een kwalificatie voor high quality ‘estate’ wines. Marques de Grinon heeft dus een zeer goede reputatie op het gebied van kwaliteitswijnen en Nederlands importeur Vinites is blij met dit huis.

 

Grunberg

Arnon Grunberg Wines is de overkoepelende naam voor een bijzondere serie terroir wijnen. Het initiatief kwam tot stand door wijnondernemer Aris Derksen van de Winter Business Group S.L. Deze man haakte in op een opmerking in één van Grunbergs boeken dat de auteur graag een wijn met zijn naam erop wilde hebben. Zo gezegd, zo gedaan. Al gaat dat natuurlijk niet ‘overnight’. De ondernemer benaderde Marques de Grinon als winery en resultaat is een range van wijnen die hun oorsprong weerspiegelen, waarin je dus de herkomst, bodem, klimaat en druivenrassen kunt proeven. Freud is de eerste. De druiven voor Freud groeien op de kalkrijke wijngaarden van Finca el Rincón, 55 km ten zuidwesten van Madrid. De wijn heeft de wettelijk beschermde herkomstbenaming ‘Vinos de Madrid’. Opvallend genoeg staat op het frontlabel van Freud wijn een tekst van de jarenlange ontkende alter ego van Grunberg, Marek van der Jagt. Op het backlabel staat red wine, produce of Spain. Onder het achteretiket zit de officiële sticker van D.O. Vinos de Madrid. Deze wijn is prachtig op dronk en mooi rond, sappig, cremig, zwart fruitig met backbone. Een mooi product, warm en verwarmend. Het prijskaartje van  € 20 – inclusief kistje – lijkt hoog maar de wijn biedt waar voor zijn geld. Ook al ben je geen fan van Grunberg, de prachtige tekening van Topor maakt veel goed.

 

Aan de volgende twee wijnen, Schopenhauer en Marx, wordt momenteel gewerkt.

 

Freud wijn is verkrijgbaar via Volkskrant.nl

 


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl