Wijnen van de Lidl

Wijnen bij de Lidl

Lidl 2Nu vanaf januari 2015 soberheid weer troef zal zijn, willen wij u nog even wijzen op wijnen bij de Lidl. Vanaf afgelopen september mengde de Lidl zich in de ‘strijd’ om de hogere wijnen onder de noemer Grands Vin de France. Sommelier Jan-Willem van der Hek koos de wijnen en gaf adequate uitleg in een keurige en fleurige folder. Er was voor Franse wijn topwijnen gekozen omdat Franse wijnen volgens hem een voorbeeld zijn voor vele andere wijnen.

De actie was een succes en het artikel op winebusiness.nl wijnen bij de Lidl wordt tot op de dag van vandaag frequent gelezen.

Nu – voor de Kerst van 2014 – heeft de Lidl weer een actie met speciale wijnen, voornamelijk Frans maar ook Spaans en Italiaans. Wellicht ten overvloede: In Frankrijk, Zwitserland en België is het normaal om hoge wijnen in de supermarkt te kopen, je staat er als bezoeker vaak versteld van welke wijnen daar worden aangeboden. In Nederland wordt 85% van het wijnaanbod via de supermarkt verkocht, maar dit betreft in het algemeen bescheiden wijnen. De Lidl heeft nu voor de kerst een aanbod van hoog tot laag. De wijnen worden in twee verschillende brochures toegelicht en aangeprezen. Een kleine brochure met alléén de wijnen, op iedere pagina minimaal één wijn met proefnotitie, korte achtergrond, serveertemperatuur plus een tip bij welk gerecht de wijn bij te drinken. Daarnaast een brochure op glossy formaat gericht op de december feestmaand.

Daarin veel aanbiedingen, bijdragen van bekende Nederlanders als Sonja Bakker, Ramon Beuk, Carlo Boszhard, Irene Moors én weer Jan-Willem van der Hek die hiermee toetreedt tot de club van BN’ers. In deze kerstglossy zijn maar liefst acht pagina’s voor de wijnen gereserveerd. Per wijn – op iedere pagina staan er meerdere – wordt aangegeven op welke temperatuur deze geserveerd moet worden en wat je er het beste bij kunt eten. De proefnotities zijn wederom adequaat. Van der Hek heeft in beide brochures een slimme tip: schrijf van te voren op welke wijn je wilt kopen, want als je zonder idee voor het schap staat, zie je tussen de bomen het bos niet meer.

De wijnen

 

Wat vindt Winebusiness.nl van de wijnen, althans van een selectie ervan? Absolute topper uit de assortiment is de 2008 Saint-Estéphe Château Andron Blanquet (€ 14,99) . De wijn is op dronk en in het palatum tegelijkertijd soepel, sappig en stevig. Een echte eetwijn, ook perfect bij harde Hollandse kazen. Aan de andere kant van het spectrum een generieke 2013 Côtes de Rhône Fruité en deze laatste benaming dekt de lading volledig. Deze wijn zou als een Primeur niet misstaan, ongelofelijk fruitig en sappig. Drie flessen voor € 9,99. Tussen deze twee stijl uitersten in proefden we nog een 2012 Pinot Blanc van Roesslin (€ 4,99) – rond met wit fruit – en de 2009 Rioja Reserve Cepa Lebrel (€ 4,99) – een moderne fruitige Rioja met veel zwart fruit en een rijp karakter. De 2013 Chateauneuf du Pape Cellier de Princes (€ 12,99) is jong, zeker voor deze streek. Karafferen of eerder openen is het devies, met zijn zwarte fruit en stevigheid ook weer perfect bij harde Hollandse kazen.

De selectie inclusief de champagnes telt dertig wijnen en dat zijn er teveel om hier allemaal op te noemen. In de brochures worden ze allemaal goed omschreven en dit materiaal is uiterst leesbaar, plezierig en informatief. De wijnliefhebber en beginnende wijnkenner kan zijn hart aan de brochure en aan de Lidl ophalen, de wijnen bestrijken een prijsrange van 3,33 tot 38,99 Euro (voor een magnum champagne). Het idee dat bij de Lidl alles goedkoop en generiek moet zijn, wordt qua aanbod met voeten getreden. Wederom een goed initiatief.

Charlotte van Zummeren

De folder is ook digitaal te bekijken: kerstfolder Lidl


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl