Champagne R & L Legras

R & L Legras

Legras

R & L Legras champagne komt uit de grand cru gemeente Chouilly: R & L legras. De gebroeders Legras kozen Gérard Barbier als wijnmaker van hun domein. Hij was degene die R & L Legras op de wijnkaarten van restaurants met Michelin-sterren kreeg, dat is geen makkelijke klus. Omdat de druiven voor de Blancs de Blancs exclusief afkomstig zijn uit de gemeente Chouilly, de familie heeft daar 20 hectaren wijngaard, heeft de champagne van R & L Legras recht op de status van Grand Cru.

Barbier bezit het talent om van de héél lichte en wat zurige basiswijnen een subtiele cuvée te maken. Elk jaar nodigt Gérard Barbier in maart een select gezelschap van sommeliers en wijnjournalisten uit om Champagne Legras Brut Blanc de Blancs Chouilly Grand Cru te komen proeven. Het assembleren van de basiswijnen is ieder jaar weer een bijzondere uitdaging in de champagnestreek. Barbier heeft op dat gebied een naam opgebouwd.

Michael Edwards over R & L Legras: ‘I have a special fondness for the wines of Chouilly, the northern grand cru Chardonnay closest to Epernay. At their best, they combine exuberance and generosity of cool-site fruitiness with dancing mineral flavours on the tongue. Since the early ‘seventies, R. & L. Legras have been the leaders in this large village. Theirs are perfect champagnes for fish,- anything from shrimps and crab to grand dishes like turbot and sea trout. Legras have been stalwarts of the great cellar at Lameloise, my favourite restuaurant in Burgundy.’

Presidence

In het jaar 2000 kwam de ‘special harvest champagne’ Saint Vincent op de markt. Gérard Barbier gebruikte daarbij de beste wijnen van de zeer geslaagde oogst 1990. De bijzondere fles is getooid met een label waarop een fragment van een zestiende eeuws kamerscherm uit het befaamde Parijse restaurant Tour d’Argent gebruikt werd. Het spreekt vanzelf dat het restaurant deze champagne ook als bijzondere wijn aanbiedt. Een ander speciaal product is de Presidence 2007, nog niet op de markt. Winebusiness.nl proefde een sample. Een kraakheldere en loepzuivere vintage champagne van de beste jaren en de beste wijngaarden. Tot op heden is deze champagne in de jaren 1989, 1992, 1995, 1998 en 2002 op de markt gebracht. En 2007 komt er dus aan. Een prachtproduct. De rosé champagne van Legras heeft een zeer fijne mousse, tintelend rood fruit en lichte toast. Overall indruk is fruitigheid. Blend van pinot noir en chardononnay uit Chouilly. De blancs de blancs van enkel chardonnay druiven is een champagne voor de liefhebber. Door het droge karakter – het dosage is bescheiden met 6 g/l – en de zuren matcht de wijn perfect bij gerookte zalm of sushi.

Champagne R & L Legras wordt geïmporteerd door Importeur Jean Arnaud uit Tilburg en is verkrijgbaar bij de betere wijnwinkels. De Blanc de blancs kost € 35,– Andere prijzen op te vragen via de website van Jean Arnaud.

Charlote van Zummeren

www.champagne-legras.fr

www.jeanarnaud.com

Met dank aan Michael Edwards en zijn weergaloze boek The Finest Wines of Champagne.


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl