Wijnmakers Loire slaan handen ineen na onstuimig voorjaar – klimaatverandering vraagt om nieuwe maatregelen

Wijnmakers in de Franse Loirevallei zijn dit voorjaar geconfronteerd met een aantal uitdagingen. Eind april werd het wijngebied – net als in 2016 – getroffen door behoorlijke nachtvorst. Naar schatting één op de vijf percelen wijnstokken is aangetast door de vorst. De schade verschilt per regio: het ene dorp is zwaarder getroffen dat het andere. Het ligt echter niet in de aard van wijnboeren om bij de pakken neer te gaan zitten. Binnen de interprofessionele organisatie InterLoire mobiliseren zij zich en worden er collectieve acties uitgevoerd om de markt zo goed mogelijk te kunnen blijven bedienen.

Op basis van voorlopig onderzoek uitgevoerd door Interloire wordt ingeschat dat de vorst 20% van de oppervlakte van het totale wijngebied heeft aangetast. In het bijzonder zijn de wijngaarden rondom Nantes en in Savennières, Brissac, Saumur-Champigny, Azay le Rideau, Amboise, de Cher-vallei en de Sologne getroffen. Eind juni, na de floraison (de bloeitijd van de druivenplant) kan een nauwkeurigere schatting van de te verwachten 2017 oogst worden gegeven.

Klimaatverandering vraagt om nieuwe maatregelen

De verandering van het klimaat – waarbij vorst in het late voorjaar de laatste jaren eerder regel dan uitzonder is – noopt professionals tot het nemen van maatregelen op zowel de korte als de lange termijn. Daarbij valt te denken aan fiscale, sociale en verzekering gerelateerde maatregelen tegen de vorstschade. Interloire ondersteunt de sector hierbij zoveel als mogelijk is.

Binnen de verschillende commissies van Interloire wordt in juni verder vergaderd over de economische gevolgen, het stockbeheer en hoe de afzetmarkten van de wijnen uit de Val de Loire wijnen toch zo goed mogelijk bediend kunnen worden. Jaarlijks wordt door de interprofessionele organisatie zo’n €600k geïnvesteerd in het climat-proof houden van de wijngaarden. ‘Onze industrie wordt op de proef gesteld. Deze omstandigheden doen een beroep op ons samenwerkings- en investeringsvermogen. Nu is het moment om onze kracht en vastberadenheid te tonen en bovenal, de handen ineen te slaan.’, aldus Gérard Vinet (voorzitter InterLoire).

Over InterLoire
InterLoire (Interprofession des Vins du Val de Loire) is de derde interprofessionele organisatie van AOC producerende wijnmakers in Frankrijk en omvat de gebieden Pays Nantais, Anjou, Saumur en Touraine in de Loire vallei. InterLoire vertegenwoordigt 50 appellations en dénominations verspreid over een totaal van 38.000 ha. De organisatie vertegenwoordigt 2700 wijnproducenten, 200 wijnhandelaren en 16 coöperaties die gezamenlijk gemiddeld 2.000.000 hl per jaar op de markt brengen (staat gelijk aan 270 miljoen flessen). InterLoire houdt zich o.a. bezig met het ondersteunen van de wijnboeren op het gebied van export, onderzoek en promotie.Val de Loire.

Bron: persbericht Pitch PR


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl