Wild Pig

Wijnmaakster Véronique Torcolacci van Wild Pig was in het land. Reden om eens de wijnen met haar door te proeven. Op haar visitekaartje staat het wijnbedrijf Gabriel Meffre fier op de kop. Wild Pig is namelijk met nog zeven andere bedrijven – waaronder Fat Bastard en Louis Bernard – onderdeel van  Gabriel Meffre, een wijnbedrijf dat al vanaf 1936 in Gigondas huist. De ook aanwezige marketing manager Valérie Vincent vertelt dat het bij Wild Pig om plezier draait. Het zijn ongecompliceerde wijnen. Wijnen die jaar in jaar uit zoveel mogelijk dezelfde smaak en kwaliteit hebben. De druiven komen van verschillende plekken in de Lanquedoc. Iedere druif heeft zo zijn favoriete terroir. De wijnen zijn allen mono-cepages of single-variety.

Klimaat en duurzaamheid spelen ook een rol. Vandaar dat de poaches – de 1 ½ liter verpakkingen zonder fles – geen karton hebben. De flessen zijn ook lichter dan de gebruikelijke.

Wijnmaker Veronique Torcolacci zet uiteen hoe het zwijn op de fles is gekomen: ‘Natuurlijk moet de smaak van de wijn deugen, maar het is ook wat waard als de fles er dan gezellig uitziet en de mensen een beetje van onze Wild Pig Greta gaan houden. Deze dame heeft mij slapeloze nachten bezorgd door vlak voor de oogst de beste druiven op te eten. De druiven zijn nu beschermd en ik ben blij als ik de zwijnenfamilies rondom de wijngaarden zie kuieren. Ze horen hier nu eenmaal.‘ Het zwijn is dus niet verzonnen, Greta is er echt. De naam heeft Veronique haar gegeven.

De cijfers

Wild Pig is gelanceerd in 1997. In 2017 zijn er wereldwijd ca. 2,8 miljoen flessen verkocht, dat is 25% meer dan in 2014. Vijftien landen importeren de wijn, Nederland is één van de belangrijkste. Chardonnay en merlot zijn het meest populair. Uit onderzoek is gebleken dat de generatie tussen 25 en 40 zich het meeste thuis voelt bij Wild Pig.

De wijnen

Veronique Torcolacci maakt acht verschillende monocepages. Drie wite, één rosé plus vier rode wijnen. De meeste wijnen krijgen geen houtopvoeding, de syrah en cabernet sauvignon een klein beetje. De sauvignon blanc is fris, de chardonnay rond, de viognier is tropisch, de syrah rosé fris, de merlot is bijzonder fruitig, de syrah is soepel en stevig en de cabernet aangenaam romig. Koel de rode wijnen een half uurtje, dan komen ze zoveel beter uit! De wijnen zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn voor € 4,99. De poaches kosten € 9,99.

Wild Pig werkt af en toe samen de Echoput, omdat dit restaurant toch het centrum is van de wildcuisine in Nederland. Torcolacci en Vincent zijn nu in Nederland voor een wildworkshop voor thuiskoks. De kookworkshop wordt gegeven door Theus de Kok, vroeger kok in de Echoput. Een gedegen wijnmaakster, Torcolacci, die weet wel wat ze doet!

 

ChvZ

 


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl