Wine Professional 2010 – Diamond tasting Vloeibare parels op de tong

Wine Professional 2010 – Diamond tasting

Vloeibare parels op de tong

 

wp2010 kl003Het beste van de beurs wordt hier gepresenteerd. De begeleidende spijzen komen van de hand van Gerrit Greveling van Chalet Royal uit Den Bosch.

Zoals altijd bij workshops van Jan van Lissum krijgen de koks de wijnen van de te voren opgestuurd, zodat wijn en spijs naar elkaar toe worden ‘gekookt’. Noël van Wittenbergh schenkt weer, Andreas Larsson geeft zijn overall view en Van Lissum houdt de regie.

 

Het concept is als immer en vertrouwd. Eerst een toelichting op de wijn van de betreffende importeur , dan proeven gevolgd door het uitwisselen van meningen. Een grote groep jonge sommeliers is aanwezigen en als één van hen de mening wordt gevraagd, komt er niet meer uit als ‘top’ en nog een keer ‘top’. Van Lissum daagt de jongeman vriendelijk uit meer te zeggen, ‘ik had vroeger ook het angstzweet in handen als ik in het openbaar moest spreken, maar het went’. De jonge sommelier moet duidelijk nog ingroeien in het publieke spreken.

 

De wijnen en de spijzen

wp2010 kl011Het mag de pret niet drukken, want rap worden er fantastische flights ingeschonken. Op bruisend gebied een Gosset Grand Reserve, begeleid door een schepje kaviaar op de muis van de hand. ‘This is a bloody good breakfaast. If people could get this every day, the world would be a better place’, was het terechte commentaar van Andreas Larsson. Het glas Bollinger Grande Année 1997 begeleidde de kreeft-kip cocktail met limoen parels en eetbaar zand. Dit blijkt kruim te zijn van volkoren brioche en niet een stukje strand, gelukkig. Uit Friuli komt Terre Alte Rosazzo  2007.

 

Een complexe, volle, maar ook frisse, gastronomische wijn. Leeuwin Estate Art Series 2002 uit Margaret River staat bij het soepje met kabeljauw, truffel, selderij en holandaise. Bodegas Rey introduceert een sherry bij dit gerechtje. ‘A fino pasado is very good with smoked fish of meat’ en Andreas Larsson pleit als sommelier nog eens voor sherry als maaltijdbegeleider. Op het rode gebied bijt een Dolcetto Dogliani Papa Celso 2007 de spits af. Een stevige jongen van 14%, bepaald geen doorsnee Dolcetto, heel mooi. Ernaast staat een werkelijke prachtige Faro Palari 2006 uit Sicilië van niet echt bekende Siciliaanse rassen als calabrese, galatena en nocera. Een zwoele, rijke, zachte, aromatische wijn met een fijne kruidigheid.Een wijn om lang van te blijven dromen, de buurman in de flight is boekhoutskloof 2007. Winnaar van proefschriftcompetitie, dus de beste van 2500 wijnen. Een krachtige Bokito, deze wijn. Ter vergelijking wordt ook nog een Puligny Montrachet geschonken van druiven geplukt van het veldje net naast Le Montrachet. Ook een Finca Dofi uit de Rioja van Alvaro Palacios en een palo cortado strijden om de eer van de mooiste dans met het ibericovarken met ganzelever omringd door een appelmantel.

 

De spijzen en de jongens en de meisjes

Nummer één van Gerit Greveling is dit gerecht van Ibericovarken. Het vlees smelt zowat op de tong en zoals op deze beurs zo vaak gezegd door de spreekstalmeesters ‘de koks spelen een uitwedstrijd op andere apparatuur, in een andere omgeving’.  De meisjes en jongens van het ROC zijn een wandelende reclame voor dit opleidingsinstituut, het loopt perfect. Het dessert wordt begeleid door een biologische Riveslates uit 1976 van Domaine Cazes, die nog barst van het fruit. Het was helaas één van de laatste flessen van Verbunt, want het drupje deed verlangen naar zoveel meer.

 

Tot slot

Twee Madeira’s van Blandy vormden een onverwacht goede combinatie met conté en romige boeren nagelkaas en dat is ook geen combi waar je snel op komt. Overigens paste de Madeira goed bij het dessert met chocolade accenten. Deze diamond tasting was een fantastische wijn-spijs ervaring. Wie nu nog zou durven zeggen dat dit een land is van jongens van ‘de gestampte pot’ heeft niet goed om zich heen gekeken.

 

De wijnen worden geïmporteerd door Het Nederlands Wijnhuis, Wijnimport J. Bart, Vinites, Verbunt Wijnkopers, Ad Bibendum, Wijnkoperij De Lange en Residence en bij voorbaat excuses als deze opsomming niet vollledig is. Mail me en ik vul het aan.


Rubriek(en):
Culinair

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl