Nieuwe geslaagden 2009 Diploma Course

Nieuwe geslaagden 2009 Diploma Course in Nederland

frank smuldersIn 2009 zijn er in Nederland wederom zes personen geslaagd voor de Diploma Course van de Wine & Spirit Education Trust (WSET). De Diploma Course is de hoogste en zwaarste wijnopleiding in de Benelux, die bovendien als enige internationaal erkend is. De geslaagden van dit jaar zijn: Mike Heyer, Huibert Jan Edixhoven, Chantal Smeets , Jan Rokyta, Jan Vegter en Rien van der Meulen.

Het totaal aantal geslaagden uit Nederland ligt daarmee nu op 17. Sinds de start van de opleiding in 2001, zijn er nu acht mannelijke geslaagden en negen vrouwelijke geslaagden in Nederland.
Jan Vegter en Olle Swets slaagden bovendien ook voor de titel “Weinakademiker”.

De geslaagden uit Nederland in het kort

Mike Heyer is als National Account Manager werkzaam bij de Koninklijke Dirkzwager Groep. Nadat hij in 2002 de Wijnacademie had afgesloten, kreeg hij de behoefte zijn wijnkennis verder te verdiepen. Enerzijds om zijn opgedane theoretische kennis op peil te houden en anderzijds om zich verder te bekwamen in de techniek van het wijnproeven. De Diploma Course bood hiervoor de juiste opleiding. In zijn functie heeft Mike Heyer te maken met een breed scala van de wijn- en gedistilleerdmarkt voor de horeca en het supermarktkanaal. Het is voor hem daarom van groot belang, om met een gedegen productkennis deze verschillende afnemersgroepen van advies te kunnen voorzien.

Huibert-Jan Edixhoven studeerde Civiele Techniek aan de Hogeschool van Amsterdam en deed een MBA aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Na een internationale carrière in de techniek richtte hij in 2006 Vindict.nl op. Deze wijnwebwinkel eindigde vorig jaar in de top 5 van beste wijnwebwinkels, georganiseerd door bythegrape.nl. Daarnaast schrijft Huibert-Jan Edixhoven momenteel in Winelife Magazine en op rtl.nl. Zijn motivatie voor de Diploma Course was zijn wens om een internationaal erkende wijnopleiding te volgen met een bijzonder goed aanzien. Dit teneinde zijn kennis aan te scherpen en les te krijgen van de beste docenten ter wereld.

Chantal Smeets is eigenaar van en wijnmaakster bij Château Cadaulan in Bordeaux. Haar motivatie om aan de Diploma Course te beginnen was met name het internationale karakter van de opleiding. Tijdens haar dagelijks werk heeft zij veel aan de Diploma Course, omdat het een bredere kijk op de wijnwereld geeft. Verder is het natuurlijk erg belangrijk om je te realiseren dat de wijnwereld groter is dan alleen Bordeaux en dat er op veel verschillende manieren en plaatsen in de wereld goede wijn wordt gemaakt. Zeker als je in Bordeaux (verkoopbare) wijn wil maken, is het essentieel open te staan ten opzichte van de rest van de wereld.

Jan Rokyta is geboren in Tsjechië en zowel in Nederland als in Tsjechië opgeleid als professioneel musicus. Hij speelde in diverse orkesten, zoals onder andere het filharmonisch orkest van Radio Bratislava en later in Nederland in het Schönberg Ensemble en het Nederlands Blazersensemble. In 2002 richtte hij zijn bedrijf Muzikale Wijnen op en begon met het volgen van diverse wijncursussen. Na het behalen van de vinologen opleiding en de cursus wijnproefkunde bij Gerhard Horstink, startte hij in 2007 met de Diploma Course. In 2009 won Jan Rokyta de wedstrijd “Vinoloog van het jaar” en remigreerde terug naar zijn geboorteland. In Tsjechië is hij momenteel naast musicus ook actief in wijnadvies, wijn toerisme en wijneducatie

Jan Vegter is van origine electronica ingenieur en werkte jarenlang in de medische wereld. Voor zijn werk woonde hij lange tijd in Frankrijk en raakte er in de ban van wijn. Na terugkeer in Nederland deed hij diverse wijncursussen. Na de vinologen opleiding volgde hij de cursus bij Gerhard Horstink en vervolgens de Diploma Course. Deze opleiding sloot hij af met een scriptie over de wijnen van de Provence, waardoor hij zich nu ook “Weinakademiker” mag noemen. Inmiddels is hij met een nieuwe uitdaging begonnen, het Magister Vini traject. Momenteel geeft JanVegter wijncursussen, verzorgt proeverijen en geeft wijnadvies aan particulieren en bedrijven.

Rien van der Meulen was lange tijd werkzaam in de horeca . Inmiddels houdt hij zich bezig met het geven van wijncursussen en wijnproeverijen voor particulieren en bedrijven. Rien van der Meulen begon aan de Diploma Course om zich na de vinologen opleiding verder te verdiepen in wijn. Tijdens zijn huidige werkzaamheden heeft hij veel baat bij de Diploma Course. Hij zou deze graag aan iedereen aanbevelen, die stevig aan de slag wil met wijn en durft; want eenvoudig is het niet!

Diploma Course:

De Diploma Course is de hoogste en zwaarste opleiding op wijngebied in de Benelux, die algemeen gezien wordt als de vooropleiding voor Master of Wine. Het is een Engelstalige opleiding, waarbij uitsluitend les wordt gegeven door Masters of Wine. De Diploma Course wordt in Nederland verzorgd door Frank Smulders Wijneducatie en in België door Sybille Troubleyn van WineWise en wordt op een gemeenschappelijke plaats, net onder Breda, gegeven.

Voor meer informatie:
Meer informatie over de cursussen van Frank Smulders Wijneducatie zijn te vinden op: www.wijneducatie.nl. Meer informatie over de cursussen in België is te vinden op www.winewise.be


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl