Zoomen met Chili | Viña Sutil

Op deze maandagmiddag in juni zoomen we met Chili, met de mensen achter Viňa Sutil. In Chili is het dan 9 uur in de ochtend. Vroeg, maar niet te vroeg. Van Chileense kant zitten eigenaar Juan Sutil, wijnmaker Diego Garcia de la Huerta en exportmanager Ignacio Streeter achter het scherm. Van Wijntransport (sinds kort WT Wine) is Joop de Hoogh present. Een heel gezelschap, maar het is ook een mooi verhaal wat ze te vertellen hebben.

Viña Sutil begon in 1995 in de Colchagua vallei en breidde daarna snel uit naar Limarí en Leyda in het noorden en Maipo, Maule, Curicó en Cauquenes in het midden en zuiden van het land. Viña Sutil kan zo het hele spectrum van Chili aanbieden. Eigenaar Juan Sutil vertelt dat hij de wereld wijnen wilde bieden die Chili en zijn inwoners perfect representeren. Zijn neef en ervaren wijnmaker Diego García de la Huerta ging hiermee aan de slag.

Diego zocht overal in het land naar de beste wijngaarden. In Limarí werd hij bijvoorbeeld aangetrokken door de kalkhoudende bodems. Cauquenes biedt een voedingsarme grond geschikt voor zeer geconcentreerde wijnen met een diepe kleur. Colchagua is aantrekkelijk vanwege het grote verschil in de temperatuur tussen dag en nacht.

Zo kwam er een mooi wijngaardportfolio tot stand van in totaal 288 hectares. Viña Sutil exporteert nu naar 16 landen en maakt in totaal ruim 3,5 miljoen flessen. Mind you! Geen kleine jongen, zoveel is duidelijk. Het portfolio omvat een Reserve, Grand Reserve, Limited Release en de icoonwijn Mixtio.

Leuk weetje: Viña Sutil heeft ook een boutiquehotel in Colchagua, Hotel Vina de la Playa. We kunnen niet wachten tot Chili weer opengaat. Want daar is corona nog niet uitgeraasd. De heren van Viña Sutil zitten allemaal thuis achter het scherm.

Op afstand proeven we met elkaar de wijnen. Diego Garcís de la Huerta heeft iedere wijn samengesteld met druiven uit de gebieden in de Chili waar ze het meest tot hun recht komen. Zo komt de chardonnay uit Limari en de cabernet sauvignon uit Colchagua. De druiven voor de Acrux – acrux is de meeste heldere ster in het zuidelijk halfrond – en Mixtio komen van de meest geschikte wijngaarden in vooral het midden van het land.

Sutil Reserve Sauvignon Blanc 2020 (Consumentenprijs rond de €6,50): Frisse, stuivende Chileense sauvignon blanc met een fruitig tropisch accent.

Sutil Grand Reserve Chardonnay 2020 (Consumentenprijs rond de €8,00): een romige, zachte en crèmige chardonnay, het houtgebruik is bescheiden aanwezig en niet overdone. Een fruitige wijn.

Sutil Reserve Carmenere 2019 (Consumentenprijs rond de €6,50): een fruitige, licht mintige carmenere met 8 tot 10 maanden houtopvoeding. Doordrinkbaar en vrolijk.

Sutil Grand Reserve Cabernet Sauvignon 2016 (Consumentenprijs rond de €8,00): Deze Sutil Grand Reserve Cabernet Sauvignon heeft aroma’s van rijp rood fruit met iets nootachtigs en elegante tonen van toast, de wijn rust namelijk een jaar of Frans en Amerikaans eiken. Mooie structuur. Kan zo gedronken worden of er iets bij eten.

Sutil Limited Release Cabernet Sauvignon 2014 (Consumentenprijs rond de €12,00): de cabernet sauvignon rust rum een jaar in Franse en Amerikaanse eiken vaten en nog 6 maanden in de fles. Deze wijn is krachtiger dan zijn broertje hierboven. Daar moet je echt iets bij eten en dan maar genieten van het rijpe fruit en de mooie structuur door de houtopvoeding.

Sutil Acrux Premium 2017 (Consumentenprijs rond de €20,00): Dit is een hele fijn en elegante Bordeaux van cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec, carmenere, merlot en petit verdot. Een elegante en complexe wijn die doet verlangen naar nog een glas. Rood fruit, jammy en licht mintig.

Sutil Mixtio Icon 2012 (Consumentenprijs rond de €50,00): Dit is de icoonwijn van Sutil van petit verdot, cabernet franc en syrah afkomstig van verschillende plaatsen van de Sutil wijngaarden. Deze wijngaarden liggen op verschillende hoogtes en liggen meer dan 600 kilometer uit elkaar. Een zwoele, rijke en complexe wijn met rood en zwart fruit en zoete specerijen. Zeer veel structuur, bijna een kauwbare wijn.

Dat was een mooi informatief uurtje zoomen met Viña Sutil. De wijnen zijn in Nederland verkrijgbaar bij de betere wijnwinkel. De witte, maar de ook de rode wijnen van Sutil kunnen het beste van tevoren gekoeld worden.

 

Charlotte van Zummeren

 

Importeur is Wijntransport: Wijntransport Sutil

 


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl