Italian summer | Sardinië: Sella e Mosca

Je zou het vandaag niet denken als je naar buiten kijkt, maar vandaag is het officiële begin van de zomer. Met het weer opengaan van de grenzen lonkt ook een Italiaanse zomer, want wat hebben we dat land gemist met alle kunst, cultuur, oudheid, lekkernijen en wijnen. Maar die wijnen zijn gelukkig ook hier beschikbaar. Italië zit nog in het EK, je zou zelfs een avondje voetballen kunnen combineren met Italiaanse wijnen. Vandaag en morgen besteedt Winebusiness.nl daarom aandacht aan Italiaanse wijnen. Vandaag gaan we naar Sardinië, naar de witte wijnen van Sella e Mosca.

Het eiland Sardinië heeft een eigen, unieke positie, halverwege Italië en Spanje en heeft ruim anderhalf miljoen inwoners. Ook toeristen weten het eiland te vinden. Zo noemt de site van de ANWB de kogelgaten in de plaatsnaambordjes als protest tegen de Italiaanse staat, het karakteristieke Sardijnse mannengezang en de levende herderstraditie als belangrijke hoogtepunten. Maar er is meer dan dat. De natuur is gevarieerd. Afwisselend prachtige stranden en ruige bergen, overal op het eiland vind je overblijfselen van Romeinse, Arabische en Spaanse overheersers. Belangrijke toeristische attracties zijn de zogenaamde nuraghi, overblijfselen van kastelen, dorpen en tempels van meer dan 3500 jaar geleden. Cagliari en Alghero zijn de belangrijkste steden.

Ook de wijnen van Sardinië hebben een heel eigen stijl, met een hoofdrol voor druivenrassen als de vermentino en cannonau. Sardinië. De verschillende overheersers van het eiland maakten allemaal wijn en daardoor is het palatum van de verschillende Sardijnse wijnen breder dan elders in Italië.

Het landschap en klimaat van Sardinië zijn zeer geschikt voor wijnbouw. Sinds dertig jaar ligt de focus op het maken van kwaliteitswijnen i.p.v. bulk. Het wijngaard areaal is daarom geslonken naar 17.000. Het aantal wijnen in Sardinië dat valt onder de Italiaanse DOC classificatie neemt dan ook toe.

In dit artikel beperken we ons tot de witte wijnen van de vermentino: deze heeft als enige het DOCG-predicaat op het eiland mits de druiven komen uit het toegestane gebied in het noordoosten van Sardinië. Anders worden de wijnen gebotteld onder Vermentino di Sardegna DOC.

Sella e Mosca heeft drie vermentino’s:

  • S&M Vermentino di Sardegna: Verleidelijk en aromatisch, met lentebloesem en tropisch fruit. Droog, fris en opvallend fruitig. Consumentenprijs ligt rond de 8 Euro.
  • S&M Vermentino di Sardegna La Cala: deze komt Alghero met een terroir van mergel, goed voor de mineraliteit en frisse tonen. Verder intens met verleidelijk tropisch fruit en kruidigheid. CP rond de 12 Euro.
  • S&M Vermentino di Gallura Superiore Monteoro: Dit is een krachtige vermentino, een wijn om U tegen te zeggen. De Monteoro is een buitengewoon expressieve, frisse witte wijn, afkomstig van de zuidelijke hellingen van de ruim 1.360 m hoge Monte di Limbara. De smaak is zacht complex en krachtig, met een mooie frisheid. Een eigenzinnige, mediterrane wijn. Wel iets bij eten! CP rond de 14 Euro.
  • Tot slot een wijn van de lokale torbato druif, dus geen vermentino. Torbato is een eeuwenoud druivenras, dat via de Foeniciërs vanuit het gebied rond de Egeische Zee op het Iberisch Schiereiland is terecht gekomen. Tijdens de Spaanse overheersing is de torbato op Sardinië terecht gekomen. Mind you! Fruitig, én complex. Genieten! CP rond de 13,50 Euro.

Let the games begin!

 

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl