Sluimerend Slovenië

Sluimerend Slovenië

 

img 2497 3‘Slovenen drinken maar liefst tussen de 40 en 50 liter per jaar per hoofd van de bevolking. Eigenlijk produceren we net genoeg voor ons zelf, en blijft maar 4% beschikbaar voor de export. Toch willen we de rest van de wereld graag overtuigen dat we prachtige wijnen maken’,aldus de Sloveense wijndeskundige Robert Gorjak. Met 18 wijnproducenten, presenteerde hij in Casa 400 te Amsterdam Sloveense wijnen. Volgens Frank Smulders MW, mede presentator van de dag, loopt Slovenië met zijn wijnen ver vooruit op andere landen.

 

Ook Jancis Robinson liet zich op haar website al positief uit over Sloveense wijnen: ‘ze bekoren me met name door de prachtige rijpheid en het acceptabele alcohol. Een perfecte doordrinkwijn’ . Slovenië is klein met 2 miljoen inwoners en daarmee de Calimero onder de wijnlanden. Omdat het land zich steeds meer toelegt op kwaliteit wordt het wijngaardarsenaal ieder jaar ook nog eens kleiner. Inmiddels telt het land 16.000 hectare, goed voor 1 miljoen hl. wijn. Slovenie heeft 30.000 wijnboeren, bijna allemaal familiebedrijven. Driehonderd wineries kunnen zich meten met de internationale markt.

 

Wijnregio’s en druivenrassen

In het noorden ligt Prodravje en in het zuidwesten Primorjska. Wenen ligt op geen 250 kilometer afstand.  Podravje kent  een van de koudste klimaten van Slovenie. Strenge winters en warme zomers, maar ook een lange herfst waar de riesling en sauvignon blanc goed van profiteren Het resulteert in wijnen met veel aroma, enigszins vergelijkbaar met de Elzas. De wijnregio Primorjska nabij de Italiaanse wijngebieden Friuli en Veneto is een van de belangrijkste regios. Hier profiteren de druiven van de Mediterrane invloeden en de nabijheid van de Alpen. Dat geeft de wijn meer structuur , concentratie en goede zuren. Veel wijnboeren hebben wijngaarden in Slovenie en net over de grens in Italie. De wijnen uit Primorje zijn erg geliefd maar ook iets duurder..

 

Net als Duitsland en Oostenrijk maken producenten in Slovenië al eeuwen  wijn  De Habsburgers hebben er voor gezorgd dat de bekende Franse rassen zijn aangeplant, de renski riesling is daarnaast present. Zelen, de enige originele authentieke Sloveense druif is qua productiegrootte niet van belang. Tweederde van de productie is wit. De meest aangeplante druif is de welsh riesling, die je echter maar zelden als monocepage tegen komt. De rode druif refosko, alleen te vinden in het plaatsje Koper in Primorje komt daarna, gevolgd door de furmint.

 

De favoriet van Frank Smulders MW is de furmint: ‘De druif doet me door haar zuren, het zoetzure van de abrikoos, het licht ‘zepig’ karakter en prachtig rijpingspotenieel heel erg denken aan de chenin blanc..De furmint is een geweldige druif, waar opmerkelijke kwaliteit wijnen van gemaakt worden. Helaas is de druif nog vrij onbekend en daardoor bij velen onbemind. Daarmee doe je de furmint en jezelf als wijnliefhebber tekort’.

 

De tasting: proefnotities

slovenie2Ella  Hill furmint 2011 van de p&f wineries uit podravje. Mooie frisse wijn, licht vurig, fruit van peer en lichte abricoos. Veel sap. Zeer aantrekkelijk. Gall en Gall  verkoopt de Ella Hill Furmint van Puklavec voor 7,95€

 

Sipon 2010, lokale naam voor furmint, het verhaal gaat dat de naam van het Franse c’est bon komt… De wijn komt uit het dorpje Jeruzalem in Podravje. Hier komen de beste furmints vandaan. De Sipon is vrij hoog in zijn zuur, bijna agressief. Weinig aroma en gesloten. Heeft tijd nodig. Rond de 8 euro. Jean Arnaud Wijnen, Tilburg

 

Rebula 2010, uit Brda in Primorska. Een druif die wint aan populairiteit, vooral in blends. Heeft een aantrekkelijk alcohol,12-12,5%,, duidelijk lager in zijn zuren dan de furmint, fruitig aroma,mooi klaterend  bronwater fris en heeft een licht vettige smaak. Een mooie zomerwijn. Niet op de Nederlandse markt.

 

Sauvignon blanc 2011 Pullus, van Ptujska Klet in Podravje.

 

Elegant en stuivend, aromatische neus. Mineralig, veel buxus, groene asperges. Zeer precies, mooie lengte , zachte aromas. Het blijft lang in de mond, mooi ziltig. Een wijn met bewaarpotentieel. Via DGS Wijnkopers

 

Zelen 2010, van Guerila uit Primorska. ziltig en zeewier, bitey, licht aromatisch met perzik en bloemig. Hout-impressie. Niet op de Nederlandse markt

 

Renski risling 2009, rijn Riesling, van Kupljen uit Podravje. licht petrol neus  Rabarber. Hoog alcohol, 14%, is niet echt merkbaar. Vrij intens. Mooie balans. Kupljen staat bekend om zijn Rieslings. Niet op de Nederlandse markt

 

Stara brajda belo, Brda primorska. 2009.Je moet wel heel veel drinken om de namen te kunnen uitspreken. Een blend van Rebula, malvasia, sauvignon vert,friulano, en pikolit. Veel kleur, wollig en rijpe ananas. De smaak is evenwichtig. Zuiver en voldoende lengte. Beetje hout. 13,5% Bewaarpotentieel. Niet op de Nederlandse markt

 

Refosk capris 2008, Vinakoper als producer in primorska. beetje gronderig karakter. Zeer diep rood van kleur. Gronderig Beetje introvert. Weinig tannines, mooie zuren, specerijen. Easy going. Deze wijn is de uitzondering op de regel want volgens Robert Gorjak zijn veel refoska’s ondrinkbaar. Via Schermer Wijnkopers, Hoorn

 

Merlot 100% bagueri 2007, van Vinska Klet Goriska Brda uit Primorska.In de geur  jam en zoetig, vegetal, paprika en mint. Rijp van smaak en zoetig fruit, ook door het hoge alcoholgehalte van 14,5%. Via Groupe LFE Maartensdijk

 

Slovenië sluimert. Niet alleen met haar wijnen, maar ook als vakantieland door de gastronomie, de talrijke  kuuroorden en de natuur. Liefst 57% van het land bestaat uit bos, water en bergen.  De stad Maribor in het wijngebied Podravje is ook nog verkozen als culturele hoofdstad van Europa 2012. Het land smeekt bijna om een wake-up call. Zou Nederland Slovenië doen ontwaken?

 

Janna Rijpma

(Red: CvZ)

 

Foto: Robert Gorjak en Frank Smulders MW


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl