Errazuriz’ Francisco Beattig @Allure R’dam

In het najaar komen immer veel Zuid-Amerikaanse wijnmakers naar ons koude kikkerlandje. Verbunt Wijnkopers was dan ook zeer verblijd dat ook Francisco Baettig van Errazuriz Nederland aandoet. Errazuriz is een wijnhuis met een dijk van een reputatie. Om te beginnen is het bedrijf een ‘family estate’ opgericht in 1870, bijna 150 jaar oud dus. Daarnaast is het huis befaamd om zijn wijngaardselecties. Errazuriz heeft wijngaarden in drie verschillende gebieden rondom Santiago. Vanaf het Andes gebergte tot aan de kust van de Pacific zijn wijngaarden te vinden van het Estate. Alle wijngaarden zijn afzonderlijk uitgezocht vanwege hun bijzondere terroir kwaliteiten voor de aangeplante druivenrassen. Tot slot maakt Erraruziz internationale bekroonde icoonwijnen.

Beattig is sinds 2003 hoofd wijnmaker van Errazuriz. In het verleden studeerde hij landbouwkunde aan de universiteit van Chili en haalde een Masters in de oenologie in Bordeaux. In 2012 was hij wijnmaker van het jaar. Ervaring deed hij op Laroche in de Lanquedoc, Le Bo Pasteur in Pomerol en Chateau de Sancerre. Overzee was hij actief bij Hallcrest Winery in de USA en Lurton in Argentinië. In eigen land was o.a. Clos Apalta zijn werkgever. En nu werkt hij dus al weer 14 jaar bij Errazuriz.

Ook nu in Rotterdam laat Beattig een kaart zien van de Bourgogne die hij copy/paste toepast in Chili. Zo’n fijne chardonnays en pinots wil hij daar maken op vergelijkbaar terroir én maakt hij nu ook. Die zijn vooralsnog mondjesmaat in NL verkrijgbaar en daarom wordt er ook niet veel ruchtbaarheid aan gegeven.

Berlijn

Tot slot maakt Erraruziz internationale bekroonde icoonwijnen. Daarmee heeft het huis zelfs de internationale wijnwereld op z’n kop gezet. President van de winery Eduardo Chadwick, rechtstreekse afstammeling van oprichter Don Maxiano, verwoordt het als volgt: ‘The Chilean Wine industry and Viña Errázuriz will remember the 23rd of January 2004, as the day of the ‘Berlin Tasting’. Thirty-six of Europe’s most highly regarded wine journalists, writers and buyers met in Berlin to blind taste sixteen wines – six Chilean, six French and four Italian from the 2000 and 2001 vintages, divided into three Chilean 2001 wines; three French 2001 wines; four Italian 2000 wines and three apiece from Chile and France from the 2000 vintage. In an historic decision, established French classics such as Château Lafite, Château Margaux, Château Latour, and Italian cult wines Tignanello, Sassicaia, Solaia and Guado al Tasso were placed by judges a distance behind the two winning wines, both from Chile.’

En deze twee winnende wijnen kwamen van Errazuriz ‘Viñedo Chadwick 2000 from Viña Errázuriz’s Maipo Valley was placed first ahead of the Seña 2001. In third place came Château Lafite 2000. Berlin’s new Ritz Carlton Hotel was the perfect setting for this two day event which gathered some of the most respected wine journalists, writers and European trade.

Wijnen

Errazuriz is dus niet de eerste de beste. Baettig is ondanks dat alles een aangenaam en bescheiden mens. Met plezier nam hij de uitnodiging van Van Houtert aan om dat weekend bij hem buiten te eten. Een mooie maaltijd gemaakt in de buitenkeuken vergezeld door fijne rieslings, een druivenras dat Baettig aan het hart ligt. Hier in Rotterdam geniet hij van de uitgelezen gerechtjes van Allure en vertelt hij in een presentatie en bij de lunch uitgebreid over de wijnen. ‘Wie het kleine niet eert, is het grote niet weert’ gaat bij uitstek op voor Errazuriz. De instappers hebben een constante goede kwaliteit. De Aconcagua Costa sauvignon blanc, chardonnay, pinot gris, pinot noir en syrah hebben frisheid, mineraliteit en lengte. De pinot noir is elegant met een mooi droogje, de syrah is frisser dan je zou vermoeden. De druiven voor Max Reserva Chardonnay – de eerste wijn van de lunch bij een uitgelezen gerechtje met paling – komen uit meerdere gebieden in Aconcagua en Casablanca. Een uitstekende maaltijdbegeleider en ook zo niet te versmaden.
Daarna volgt de Don Maximiano 2013. Een blend met 60% cabernet sauvignon, carmenere en petit verdot. Deze wijn bestaat al generaties lang. De opvoeding bestaat uit 22 maanden op Frans eikenhout. Het is een wijn die qua smaak ontploft in de mond; wat een fruit en verdieping! Balans, lengte, intensiteit en complexiteit. Consumentenprijs van deze wijn is om en nabij de zestig Euro en Parker geeft 94 punten. Een topper dus. Zoals Van Houtert zei ‘als je moet kiezen tussen deze wijn en een honderden Euro’s kostende Grand Cru uit de Bordeaux, dan is de keuze snel gemaakt.’ Waarvan akte!
Viňa Chadwick 2009 – de prijswinnaar bij de Tasting –  maakte het feest compleet. Een zeer geconcentreerde en krachtige 100 % cabernet sauvignon. Hier moet je iets bij eten. Daar maakte Allure een prachtig stuk Chateaubriand bij, een perfecte combinatie.

Waar te vinden?

De wijnen die hierboven worden genoemd zijn voornamelijk in de Horeca te vinden m.u.v. de Don Maximiano. De hierboven genoemde wijnen zijn nog maar een kleine selectie van het totale portfolio van dit wijnhuis. In Nederland zijn veel wijnen te koop via Errazurizshop  en de Wijnkring winkels.
Baettig gaat na deze maandag weer verder Europa in, voordat hij weer teruggaat naar Chili. Het was een aangename ontmoeting.

 

Charlotte van Zummeren

Errazurizshop


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl