André Kerstens Partners in Wijn

Achter één van de mooiste lanen van Nederland – het Lange Voorhout in Den Haag – pal naast één bekend Italiaans restaurant – Impero Romana – en tegenover de achterdeur van Hotel des Indes zit het Lokaal van André Kerstens B.V. Olaf, de 4e generatie van het dit jaar 135 jaar oude bedrijf, laat zijn zaak zien. We zitten nu een jaar hier, we werken vanuit dit pand. Opslag is hier en ook in Tilburg’. André Kerstens is een van oorsprong Tilburgse wijnimporteur.

Olafs vader André verkocht zijn zaak in 1989 aan Pernod Ricard. Voor Olaf dé reden om in eerste instantie wat anders te gaan. ‘Ik wilde van jongs af aan al in de wijn, maar dat pad werd afgesneden’. Olaf Kerstens’ schoolcarrière was er overigens al één van vallen en opstaan. Hoppend van MAVO naar HAVO en VWO rondde hij, na eerst zijn dienstplicht te hebben vervuld, wél universitaire studies in rechten en informatica af. Hij belandde bij een softwarebedrijf en boerde daar goed. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en de wijn bleef trekken. ‘Ik heb toen een bonus gebruikt om importeur te kunnen worden’.

Hofleverancier

In 1999 richtte hij Partners in Wijn op – zijn vader participeerde erin – en langzaam aan werd hij een importeur van naam en faam vooral op het gebied van Port en sherry, en wijnen uit Portugal, Spanje, Frankrijk en Nieuw Zeeland. Onlangs verwierf hij na tussenkomst van Frank Smulders het importeurschap van Vina Tondonia en dat is echt geen kleine jongen. Het verschil is dat Kerstens nu weer André Kerstens B.V. heet. Pernod Ricard deed uiteindelijk weinig met de erfenis van André Kerstens en in 2009 kon Olaf met zijn vader de naam terugkopen. Gelijk ook weer met de subtitel Hofleverancier. De geschiedenis van Kerstens B.V. gaat tenslotte terug tot 1880. En eigenlijk nog verder, uit documenten onderzoek is gebleken dat al 1679 een Kerstens in de wijnhandel zat.

Kerstens levert vooral aan de Horeca – 70% – en de rest aan wijnwinkels. Om die reden ging Olaf omslachtig om met de vestiging van een winkel omdat hij zijn klanten niet voor de voeten wilde lopen. Uiteindelijk maakten deze afnemers geen bezwaar als hij de prijsstelling maar gelijk hield. Dus nu resideert Kerstens achter Des Indes in een mooi pand met de naam fier op de ruit en de winkel gevuld met liquide heerlijkheden. Het assortiment is groot ‘ik heb voor een godsvermogen aan voorraad’ met ook veel sterke drank. Ports van o.a. Van Zellers en Vesuvio, Sherry van El Maestro Sierra, Salon Champagne en véél, véél meer.

Olaf 002Waarom niet meer in Tilburg? Toch een beetje de wijnstad van het zuiden. ‘Ik heb in Leiden gestudeerd en in Den Haag blijven hangen. Het bevalt me hier. Maar wees gerust, we hebben nog wel een opslag in Tilburg’. Uit het raam kijkend vertelt Olaf dat via dat ene deurtje van Des Indes waar zij op uit kijken het hele hotel wordt bevoorraad. Iedere ochtend staan er drie vrachtwagen in het één richtingsverkeer straatje voor de deur te laden en te lossen. ‘Sommige vrachtwagens komen voor mijn zaak.’ Never a dull moment daar achter Het Lange Voorhout. Leuk dat een familiebedrijf met zoveel geschiedenis en traditie succesvol is.

Charlotte van Zummeren

www.andrekerstens.nl


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl