Californië: La Crema

Als pinot noir liefhebber vielen de wijnen van La Crema aan de Califonische kust al snel op. La Crema valt op door een fluwelen stijl en hoge doordrinkbaarheid, anders dan bij zovele andere Californische wijnen. Dit heeft een reden. Wijnmaakster Elisabeth Grant-Douglas komt uit Niagara Falls aan de andere en koelere kant van de V.S.

Ze studeerde cool climate oenologie en vond haar perfecte habitat in de verschillende AVA’s in Sonoma County en Monterey van La Crema. Haar specialisaties zijn pinot noir en chardonnay.

Bij La Crema kan Grant-Douglas zich helemaal uitleven, want het is cool climate wat de klok slaat en naast pinot gris vormen chardonnay en pinot noir de hoofdmoot. Het ‘foggy’ landschap van Sonoma Coast, het zacht gloeiende landschap van Anderson Valley, de dagelijkse klimaatverschillen van Russian River en één van de eerste cool climate gebieden Los Carneros vormen de terroirs van de druiven. Plus Arroyo Seco meer in het binnenland en Monterey in het zuiden. La Crema maakt zowel single vineyards als blends van de verschillende wijngaarden en deze blends zijn in Nederland verkrijgbaar.

De Pacifische Oceaan veroorzaakt mist en verkoeling en dit matigt de temperaturen, wat bijdraagt aan een langzaam rijpingsproces. De klimaatverschillen in Californië zijn aanzienlijk. Tussen San Fransisco en bijvoorbeeld Napa – ruim een uur rijden – is vijftien graden verschil zomaar mogelijk. Alle wijngaarden van La Crema liggen dichter bij de kust en kunnen daardoor langer rijpen. Zowel de chardonnay als pinot noir worden op Frans eikenhout opgevoed, de chardonnay fermenteert er ook in. Dit geeft zowel de pinot als chardonnay structuur en zachtheid.

La Crema Pinot Noir 2012 heeft dat aangename droogje wat bijvoorbeeld ook de pinot noirs uit Nieuw Zeeland kenmerkt. De pinot barst van het fruit en heeft genoeg alcohol – met 13, 5% zeker niet teveel – om lang van een geconcentreerde afdronk te genieten. De La Crema pinot noir kan zowel dienen als eetwijn, maar is ook ‘gewoon’ niet te versmaden. Iets koelen en een knappe jongen die twee dagen over een fles doet, zo heerlijk is het. De 2012 kan nog een aantal jaren worden opgelegd. Het vele fruit van zijn jeugd is toch wel erg aanlokkelijk. Afhankelijk van de smaak dus.

Dit geldt ook voor de La Crema chardonnay 2012. Enerzijds heeft deze wijn de typisch Californische kenmerken van vanille en crèmigheid, aan de andere kant heeft de wijn mooie frisse zuren. Hoewel tropisch van karakter is de afdronk lang en fris. Ik proefde zowel de 2012 als de 2005. De eerste heeft nog volop jeugd, terwijl de tweede door het verlies daarvan een beetje log is. Uiteraard is dit ook weer een kwestie van smaak.

Willamette

La Crema maakt ook nog wijnen in Willamette Valley in Oregon. Ook weer dé place to be voor pinot noir. Al zo wijd verbreid bekend als pinot gebied, dat het niet eens als een nieuw wijnregio beschouwd kan worden. Drouhin heeft er bijvoorbeeld ook wijngaarden. De pinot van La Crema uit Willamette Valley is sinds kort ook in Nederland verkrijgbaar – net als de Sonoma pinot en chardonnay via www.wijnkring.nl . De wijn is wat lichter van stijl dan de eerder genoemde pinot en iets duurder, € 30,95, de Sonoma chardonnay en pinot noir kosten nu met een speciale actie € 23,95.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl