Vasques de Carvalho

Op de afgelopen Port Wine Day afgelopen september in Porto waren Jaime Costa en Antonio Vasques de Carvalho disgenoten. Ze schonken een mooie rode wijn, de X Bardos 2012 en de interesse was gewekt. Wijnmaker Jaime Costa is niet de eerste de beste. Hij werkte 16 jaar voor Bürmeister en in 2005 werd hij door Revista de Vinhos Winemaker of the Year of Fortified Wines gemaakt. Recent was hij nog actief bij Dão Sul en Quinta dos Murças. Sinds drie jaar is hij wijnmaker bij Vasques de Carvalho. Het eerste wat je opvalt bij dit huis is de werkelijk schitterende packaging. En dat is ook precies de bedoeling.

Costa: ‘We combine the high quality of our products with careful and sophisticated presentation, which together with limited Productions, form a Premium set for specialized segments.’. Vierkante doorzichtige flessen met oplichtend het getal 10, 20, 30 of 40 van de leeftijd van de tawny’s. De droge wijnen zitten resp. in een strak dan wel chique barok label.

Vasques de Carvalho is een familiebedrijf. De overgrootvader van de huidige CEO Antonio Vasques de Carvalho verbouwde al druiven sinds de helft van de 19e eeuw. Meestal verkochten ze alles, maar in het excellente Portjaar 1880 besloot José Vasques de Carvalho een groot gedeelte te houden. Een deel van die wijnen is nog steeds in de Lodge van Vasques. In 2016 zullen ze van die voorraad 880 flessen op de markt brengen en een gedeelte wordt nu al gebruikt voor de 40 jaar oude Tawny’s.

Halverwege de 20e eeuw veranderde het bedrijf in een Port Wine Dealer en verkochten ze het meeste. In het jaar 2000 werd het familiebedrijf weer als Vasques de Carvalho geregistreerd en in 2012 verdeelden de drie broers Carvalho de erfenis. Antonio kreeg alles op wijngebied – de kelders, de wijngaarden, het merk en de cellar én 45.000 liter opgeslagen Port. Goede vriend Luis Vale van Kurtpace S.A. werd partner en investeerde behoorlijk-. Na de oogst van 2014 behaalde het bedrijf de benodigde voorraad van 150.000 om Port Shipper te worden in februari van 2015. Vasques heeft 6 hectares met stokken van tachtig jaar oud en 20 andere hectares. Ze kopen ook druiven. De wijn van de oude stokken zit vooral in de 40 jaar oude Tawny’s.

De proof of the pudding

Is in the eating. De 20 jaar oude Port is van 15 tot 25 jaar oude wijn gemaakt en de Tawny van 40 jaar van wijn die tussen de 25 en 135 jaar oud is. Hoe jonger, hoe meer fruit, hoe ouder, hoe complexer. Het zijn super chique producten in smaak en uitstraling. Dit geldt ook voor hun droge wijnen. De Velhos Bardos Reserve 2013, hun ‘premium red’, werd in 2013 gelanceerd. Strak, elegant, krachtig, fluweelzacht. Een wijn om verliefd op te worden. Ook is Vasques de Carvalho trots op de Vintage van 2013. Een Port die decennia kan ouderen en op dit moment barst van het fruit en het sap. Volgens jaar komt er weer een witte Douro wijn. Op de foto boven staat Jaime Costa met één van de laatste flessen witte Douro die er nu nog zijn.

Medailles

Hoe jong het bedrijf ook is, de Ports en de wijnen zijn op diverse concoursen niet onopgemerkt gebleven. De 20 year Tawny won Goud op het Concours Mondial Bruxelles, Silver bij het IWC and Bronze bij Decanter. De 40 jaar oude Tawny won Goud bij het IWC, Gold in Portugal, Silver bij het Concours Mondial and Bronze bij Decanter. De Oxum Red kreeg Bronze bij Decanter en de net geïntroduceerde Velhos Bardos Reserve was keuze van de pers in Portugal en Commended bij het IWC.. Je kunt van competities denken wat je wil, maar dit zijn vermeldingen die er toe doen. En dat voor een bedrijf dat pas sinds maart met zijn producten op de markt bracht.

Het was een toevallige kennismaking in Porto, maar wat een fantastische mooie en goede winery. Vasques heeft op dit moment nog geen importeur in Nederland, maar is zich wel aan het oriënteren.

Charlotte van Zummeren

Vasques de Carvalho


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl