Bernard ‘Jacob’s Creek’ Hickin antwoordt

Begin dit jaar maakte Chief Winemaker Bernard Hickin van Wijnhuis Jacob’s Creek bekend met pensioen te gaan. Na een indrukwekkende carrière van 40 jaar is het tijd om het stokje door te geven aan collega Ben Bryant, die sinds 2000 werkt voor moederconcern Pernod Richard. Ter ere van de gelegenheid verschijnen er 1200 flessen Jacob’s Creek Limited Edition Shiraz Cabernet 2010, voorzien van een label met een prachtige tekening van Bernard Hickin zelf: de man die aan de wieg stond van het bekendste wijnhuis van Australië.

Gedurende zijn 40 jaar in dienst heeft Bernard een belangrijke bijdrage geleverd aan het bedrijf en het ontwikkelen van het portfolio waar Jacob’s Creek vandaag de dag om bekend is. Bernard werd benoemd tot Company Chief Winemaker van Australische merken in 2006, en daarna Jacob’s Creek Global Chief Winemaker in 2010. Brett McKinnon, Global Operations Director voor Pernod Ricard Winemakers laat weten: “We zijn erg dankbaar voor de bijdrage die Bernard geleverd heeft aan ons succes. Hij zal erg gemist worden door het team en we wensen hem het allerbeste voor zijn pensioen.”

Bernard Hickin zal worden opgevolgd door Ben Bryant, een getalenteerde Australische wijnmaker die in 2000 begon als ‘Cellar hand’ bij Pernod Ricard Winemakers. Ben heeft sindsdien een aantal belangrijke functies bekleed binnen zowel operationele afdelingen als bij marketing en merkontwikkeling, waaronder die van Chief Winemaker voor Wyndham Estate. In een reactie op zijn benoeming: “Ik heb in Jacob’s Creek niet alleen een topmerk gevonden, maar net zo speciaal is het fantastische team van gepassioneerde wijnmakers die onvermoeibaar hebben gewerkt om het merk te maken tot wat het nu is.” Bernard bleef tot eind juni werkzaam bij Pernod Ricard, in zijn laatste periode als Chief Winemaker zal hij er voor zorgen dat de overdracht vlekkeloos verloopt en dat zijn opvolger de komende 40 jaar kan doorwerken aan de weg die hij in 1976 is ingeslagen.

Winebusiness.nl vroeg Hickin naar zijn ideeën over de toekomst van de Australische wijnbouw en dit is zijn antwoord:

Australia is an amazingly diverse country of origin, with 65 recognised wine regions all producing high quality wines. It is so much more than just “wine from Australia”. So from my perspective, the “greatest challenge” for the next generation of winemakers is to tell the story of each of our wine regions, in a compelling yet straight forward way, that people can understand it when they taste a wine from that region. Each region needs to stand for something – its unique style driven by its climate, its soil, its history and its people. From a winemaker’s perspective we are already doing this. Jacob’s Creek moved our Reserve Range to regional appellations in 2010. Our Jacob’s Creek Reserve Shiraz tells the story of how Shiraz expresses itself in the warmth of the Barossa while our Reserve Adelaide Hills Chardonnay captures how Chardonnay expresses itself with elegance and citrus notes when grown in the cool climate of Adelaide Hills. Defining regional expression of Australian wines is the way forward in my view.

I guess the other challenge facing the whole world is climate change and how we respond to that as Australian winemakers? While our two top varieties of Shiraz and Chardonnay are robust varieties, we need to look at new varieties which can produce really high quality wines under warmer conditions. It takes a significant time to develop expertise in making a top class wine from any particular grape variety so we need our winemakers to be experimenting now to make the wines of the future. We are already doing that at Jacob’s Creek. We planted 14 different varieties including Montepulciano, Nebbiola, Sagrantino and Graciano at our Heritage Vineyard some years ago and each vintage we are experimenting making wines from these grapes. We make these experimental wines available at the Jacob’s Creek Visitor Centre for consumers to try and give us feedback on the style. At my farewell dinner last Friday I tasted a delicious Jacob’s Creek Limited Release rose made from Mataro, whereas the previous year our winemakers had made the same Mataro vineyard into a full bodied red. Exploring these boundaries of the new varieties is vital to a successful and sustainable future in a changing climate.


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl