Bio-dynamisch Toscane | Tenuta di Ghizzano

Toscane wordt vaker bejubeld vanwege het glooiende landschap, de cipressen en de magnifieke views. Vandaag gaan we nog dieper in zoomen naar een heel specifiek stukje Toscane niet ver van de kust, hier zit een befaamd wijnhuis: Tenuta di Ghizzano.

Als je het over biologisch en diversiteit hebt, dan heb je over Tenuta di Ghizzano. Dit wijnhuis werkt uitsluitend biologisch en biodynamisch en heeft een landgoed van 280 hectare waarvan 18 met wijnstokken en 15 met olijven beplant zijn. Ruim 100 ha is voor akkerbouw en de overige 100 voor bossen. Voilà, diversiteit! In de bossen vind je deze tijd van het jaar ook nog eens truffels waarnaar door liefhebbers driftig gezocht wordt. Ghizzano, ook de naam van het dorpje, ligt in Terre di Pisa niet ver van de Toscaanse kust, 40 km van Livorno en 40 km ten zuiden van Pisa.

Het landschap is zacht glooiend en het klimaat is mild dankzij de zeebries, het is een klimaat zonder extreme temperaturen of een groot risico op voorjaarsvorst. De bodem is van zand en klei gevormd uit mariene sedimenten uit het geologische tijdperk Astiana, je kunt er dus fossielen vinden.

Familie

De familie Venerosi Pesciolini is een zeer oude familie die teruggaat tot 803 na Christus. Er wordt aangenomen dat de familie zich tegen het einde van de 14e eeuw in Ghizzano vestigde. Het landhuis van de familie is het hart van Tenuta di Ghizzano. De Villa heeft een prachtige, typisch klassieke Italiaanse tuin in laat-renaissancestijl.

Vader Pierfrancesco was een pionier in de ontwikkeling van de wijngaarden van Tenuta di Ghizzano,. Graaf Pierfransesco Venerosi Pesciolini ging zijn eigen weg. Hij hield van zijn land en begon wijnen van hoge kwaliteit te produceren in een tijd waar producenten in Toscane door overproductie vaak wijnen maakten van slechte kwaliteit die tegen lage prijzen werden verkocht.

Hij investeerde in de wijngaarden en de wijnmakerij, en met de hulp van zijn vriend Piermario Meletti Cavallari begon hij te experimenteren met de inheemse sangiovese-variëteit en begon hij cabernet sauvignon en merlot te produceren. Veneroso, de eerste grote wijn van Ghizzano die sinds 1985 wordt geproduceerd, komt van zijn hand. Hoewel de wijn altijd in kleine hoeveelheden is geproduceerd, waardoor het een nichewijn is, is Veneroso er toch in geslaagd naam te maken. Toen de wijn voor het eerst werd besproken, kreeg het een vermelding met 2 glazen in de Gambero Rosso. De naam is een eerbetoon aan voorvader Veneroso Venerosi, die hier als eerste wijngaarden plantte.

Biodynamie

In 2003 is Ghizzano begonnen met biologische wijnbouw, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van synthetische pesticiden, herbiciden, fungiciden en chemische meststoffen.

Het hele landgoed (niet alleen de wijnstokken maar ook de olijfgaarden en graangewassen) is sinds 2008 biologisch gecertificeerd door de certificeringsinstantie Suole e Salute (Aarde en Gezondheid) en Ghizzano heeft sinds 2018 de bio-dynamische Demeter certificatie.

Wijnen

De wijnen zijn terroirwijnen, de grond waar ze vandaan komen is leidend. Ze hebben de kwaliteitsclassificaties I.G.T. Costa Toscana (Toscaanse kust) en D.O.C. Terre di Pisa. De IGT Costa Toscana is ontstaan omdat de producenten van de Toscaanse kust – het deel van Toscane beïnvloed door de Tyrreense Zee – hun wijnproductie wilde benoemen als zodanig. In 2011 werd de DOC Terre Di Pisa opgericht, die tot doel heeft de hoogste kwaliteit Pisa-wijn te vertegenwoordigen.

VinVinWines heeft de wijnen van Tenuta di Ghizzano in het portfolio. Alle wijnen zijn biodynamisch.

Ghizzano Rosso  Dit is de wijn die het meest bekend is, gemaakt van sangiovese met een klein percentage merlot uit de wijngaarden Santa Maria en Il Monte. Ghizzano Rosso is een frisse, fruitige, gemakkelijk drinkbare wijn met de rondheid van de lokale sangiovese. € 16,93

Ghizzano Mimesi Vermentino  Deze witte wijn van vermentino wordt opgevoed in een amfora van Tava-aardewerk, een methode die wijn op een volledig natuurlijke manier laat rijpen om de pure smaken van de vermentino te behouden én naar voren te brengen. Mimesi is een rijpe vermentino met wit fruit, mineraal, bloemig, met een goede zuurgraad en een frisse, middellange afdronk. Er zijn maar 3.000 flessen van gemaakt. € 28,50

Ghizzano Venerose Terre di Pisa  Deze wijn van sangiovese met een klein percentage cabernet sauvignon wordt sinds 1985 gemaakt en heeft een elegant, rijp fruit- en mineraalgehalte. Het is een icoon geworden voor Terre di Pisa. De wijn fermenteert op foeders en beton en rijpt op grote foeders. De smaak is vol, intens en bloemig met rijp rood fruit. Fris in de mond met fijne zuren en een mooie balans. € 25,03

Ghizzano Nambrot  Deze wijn is voor het eerst gemaakt in 1996 met in eerste instantie merlot en is in de loop der jaren aangevuld met cabernet franc en petit verdot. De wijn is vernoemd naar de stichter van de familie Venerosi, genaamd Nambrot was, die in 830 (!) leefde. De druiven worden met de voeten geperst (!) en met inheemse gisten in open houten vaten vergist. De rijping duurt 18 maanden in 225l. Franse eikenhouten vaten (15% nieuw), en daarna 10 maanden op fles. Een stevige jongen met fijne zuren en zachte tannines en tonen van zoethout. Bij gegrild of gebraden vlees komt het rode en zwarte fruit naar voren. Genieten! € 42,55

 

ChvZ

 

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl